Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 1997

Dato: 12.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Lisbeth Holand (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål til justisministeren:

Verken Island eller Sverige tar sikte på å behandle en eventuell Schengen-tilknytning før tidligst høsten 1997.

Hvorfor har Regjeringen slikt hastverk med å få behandlet en eventuell norsk tilknytning til Schengen før kommende stortingsvalg?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Schengen-spørsmålet har vært omfattet med betydelig interesse, ikke minst her i Stortinget, helt siden de nordiske statsministrene for snart to år siden uttrykte en felles positiv nordisk holdning til medvirkning i Schengen-samarbeidet. Fra Regjeringens side har det hele tiden blitt understreket at Stortinget skulle få seg forelagt samarbeidsavtalen så snart som mulig etter at forhandlingene var avsluttet.

Dette er Regjeringens utgangspunkt når vi nå, i tråd med opplegget i de øvrige nordiske land, vil fremlegge avtalen for nasjonalforsamlingen så snart som mulig i 1997. Etter det jeg vet, vil det danske Folketinget få seg forelagt saken i løpet av de nærmeste ukene. Også i de øvrige nordiske landene regner man med at proposisjoner vil bli oversendt nasjonalforsamlingen i løpet av vårsesjonen.

Lisbeth Holand (SV): Jeg tror ikke vi her skal ta en diskusjon om informasjon vi har fått fra de andre nordiske landene. Vi har iallfall fått informasjon både fra Sverige og Island om at de ikke tar sikte på behandling i nasjonalforsamlingen før til høsten.

Det som er interessant, er hvorfor det haster så mye. For som statsråden sier, har spørsmålet vært omfattet med stor interesse i Norge. Vi vet at spørsmålet skal opp på regjeringskonferansen i EU, og tidligere statsråd Anne Holt sa i desember i Stortinget at spørsmålet om

det framtidige forholdet mellom det mellomstatlige Schengen-samarbeidet og EU-samarbeidet vil bli drøftet mer inngående mot slutten av regjeringskonferansen

Det er ingen hemmelighet for noen at det er en målsetting at Schengen-samarbeidet skal inn i det ordinære EU-samarbeidet. Derfor vil vi få langt større klarhet hvis vi venter til høsten. Det vil ikke kunne være aktuelt for Norge dersom det blir en del av EU-samarbeidet. Dessuten er suverenitetsspørsmålene ikke avklart. Det er altså mange åpne spørsmål. Hvorfor er det så viktig å behandle dette før stortingsvalget? Avtalen skal jo uansett ikke tre i kraft før tidligst fra 1999.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Ikke minst fra representanten Holands eget parti har det blitt utrykt stor utålmodighet med å få tilgang til det samlede Schengen-regelverket. Jeg regner med at det er ønsket om så raskt som mulig å få oversikt over hele sakskomplekset, som ligger bak dette.

Som kjent ble de dokumentene framlagt overfor den utvidede utenrikskomiteen av min forgjenger 18. desember i fjor. I tråd med dette prioriterer altså nå Regjeringen en raskest mulig fremleggelse av proposisjonen om ratifikasjon av avtalen. Mitt viktigste anliggende i den sammenhengen er å gi Stortinget et best mulig grunnlag for sin behandling av saken. Regjeringen har lagt vekt på å få dette fram fortest mulig. Stortinget er jo suverent i forhold til når dette vil bli behandlet.

Lisbeth Holand (SV): Jeg er glad for at statsråden legger vekt på at hun vil gi Stortinget et best mulig beslutningsgrunnlag. Og hvis hun virkelig vil det, må det være viktig at vi har flest mulig fakta på bordet før Stortinget skal ta sin beslutning. Det dreier seg bl.a. om å få en utredning om suverenitetsspørsmålet, ikke minst når det gjelder visumpolitikken, som da underlegges EUs visumpolitikk. Det må også være viktig at vi vet resultatet av regjeringskonferansen. Det at en ønsker å gi Stortinget best mulig grunnlag for beslutning, tilsier entydig at saka bør utsettes til høsten.

Et annet punkt: Statsråden er helt fersk i stolen. Jeg har sittet i justiskomiteen i åtte år, og det er faktisk ganske mange saker som jeg har purret på i løpet av åtte år, bl.a. å få en melding om rettshjelpsordningen. Det er gjennomgående i Justisdepartementet at det er en veldig treghet i saksbehandlingen. Vi har fått utsatt mange viktige saker. Saker som det er gitt løfte om skulle vært fremmet før jul, er utsatt til etter Schengen-avtalen. Det gjelder kriminalomsorgsreformen, våpenloven, og det gjelder mange andre saker. Skjønner statsråden da at det er provoserende at en forserer fram Schengen-tilknytningen?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Som representanten Holand selv sa, er justisministeren fersk i stolen og har ikke oversikt over alt det representanten nå trakk fram.

Jeg har oppfattet det slik at dette er en linje man har lagt, og at Schengen-samarbeidet og proposisjon om ratifikasjon av avtalen skulle fortest mulig fram. Den er ikke lagt fram, og det er klart at vi fortløpende vurderer tidspunktet og hvilket grunnlag vi har for å gjøre den jobben òg på en best mulig måte.

Presidenten: Det var siste spørsmål.