Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 1997

Dato: 12.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg tillet meg å stilla fylgjande spørsmål til helseministeren:

Planane om bygging av nytt sjukehus i Follo-distriktet er gamle.

Korleis er status for framdrifta av dette sjukehusprosjektet?

Statsråd Gudmund Hernes: Det er slik at vi nå hadde et sprang ved at representanten gikk over fra rollen som partileder i det første spørsmålet, til distriktsrepresentant i det andre.

Stortinget fattet et vedtak i 1988 om bygging av et nytt sykehus i Follo i forbindelse med at det ble vedtatt at det nye Rikshospitalet skulle lokaliseres til Gaustad.

Vedtaket om å starte planlegging av et slikt sykehus ble gjort av Akershus fylkesting i mai 1995. Bakgrunnen for vedtaket var at man hadde fått utredet en utvidelse av Ski sykehus. Utredningen konkluderte med at en utvidelse bl.a. på grunn av tomtens størrelse ville bli uforholdsmessig dyr. Det ble derfor vedtatt en mindre utvidelse eller ombygging av Ski sykehus på 20 mill. kr og at en skulle starte planlegging av et nytt sykehus.

Jeg er orientert om at man i Akershus fylkeskommune hittil har arbeidet med valget av tomt og regulering og anskaffelse av denne. Man regner med at regulering og kjøp av tomten vil bli avklart i løpet av første halvår 1997, altså i inneværende halvår. Samtidig arbeider man med den mindre utvidelsen eller ombyggingen ved Ski sykehus.

Det er ennå mange forhold som må avklares for utformingen av et nytt Follo sykehus. Akershus fylkeskommune har tatt kontakt med Oslo kommune og Østfold fylkeskommune i den innledende planleggingsfasen. I forhold til Oslo vil man vurdere om kommunen har behov for å få dekket sine sykehustjenester i Follo for de sydligste bydelene. I forhold til Østfold vil man avklare om endringen i fylkets helseplan og vedtaket der om å utrede ett akuttsykehus for hele fylket vil ha konsekvenser for dimensjoneringen av et Follo sykehus. Dessuten må Akershus ta hensyn til dimensjoneringen av egne sykehus når man skal ta stilling til hvilke ressurser som trengs ved Follo sykehus.

1. april 1997 vil det tiltre prosjektleder på heltid i Akershus fylkeskommune, og jeg regner med at fylkeskommunen vil legge en nær dialog med departementet når det gjelder den videre planlegging av sykehuset.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg vil gjera statsråden merksam på at eg står her som stortingsrepresentant når eg stiller spørsmål til statsråden, og verken som partileiar eller fylkesrepresentant.

Spørsmålet er likevel veldig relevant, og eg takkar for svaret. Men eg synest nok det var litt defensivt, for å seia det rett ut. Eg kjenner veldig godt til Akershus fylkeskommune sine planar og òg løyvingar til planleggingsstadiet, men eg er meir interessert i departementet og statsråden sine planar i samband med dette sjukehuset. Har statsråden tidsplanar i forhold til budsjettløyvingar og andre ting? Og kan statsråden stadfesta at vedtaket om å byggja sjukehus i Follo ligg på statsråden sitt bord og ikkje i statsråden sin skuff, slik den ligg på Akershus fylkeskommune sitt bord?

Statsråd Gudmund Hernes: På samme måte som representanten gjorde oppmerksom på at representanten var her som representant, bør kanskje jeg også gjøre oppmerksom på at jeg er her som statsråd, og det vil da si at jeg ikke har det direkte ansvar for planleggingen, byggingen eller prosjekteringen av sykehus i det enkelte fylket. Det er da her faktisk et ansvar som ligger til Akershus fylke. Det vi skal gjøre, er å godkjenne de planer man har for helsepolitikken i det enkelte fylke, og det er noe som departementet vil forholde seg til. Men ellers er det altså slik at det er fylkene selv som har hovedansvaret for utformingen av helsepolitikken i sitt fylke og iøkende grad selvsagt også i regionen. Det er derfor Akershus fylkeskommune, slik jeg gjorde oppmerksom på i mitt første svar, har et nært samarbeid med både Oslo kommune og Østfold fylkeskommune for å se hvilke felles oppgaver man kan løse ved et slikt sykehus - og dette arbeidet følger vi selvsagt også nøye.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg takkar igjen for svaret.

Grunnen til at eg stiller spørsmålet, er at det vitterleg er eit stortingsvedtak i denne saka. Eit fleirtal i Stortinget har sagt at det skal byggast eit nytt sjukehus i Follo-distriktet, slik òg statsråden peika på i sitt svar. Derfor meiner eg faktisk at sjølv om det er Akershus fylkeskommune sitt ansvar, er det òg delvis departementet sitt ansvar i forhold til løyvingar til bygging.

Eit poeng for meg er at ein må ha stadfesta at departementet er med i planane her i full mon, for det at Akershus fylke brukar store ressursar, som dei faktisk har gjort og kjem til å gjera i framtida, på prosjektering av eit sjukehus som kanskje ikkje blir bygt, må ein iallfall hindra. For meg er det eit poeng å understreka at Follo-distriktet er eit stort distrikt med mange innbyggarar som vil sokna til dette sjukehuset, og at ein må få ei stadfesting frå statsråden av at løyvingane vil fylgja i samsvar med dei planane som Akerhus fylkeskommune jobbar med.

Statsråd Gudmund Hernes: For det første er det altså slik at regulering og plan for kjøp av tomt vil bli avklart i løpet av våren Det er jo klart at man ikke går til innkjøp av en tomt hvis man ikke har til hensikt å reise et bygg på denne tomten. Jeg nevnte også at 1. april, altså om et par måneders tid - knapt nok det - vil det tiltre en egen prosjektleder på heltid i Akerhus fylkeskommune.

Ellers vil jeg legge til at det nå er et nært samarbeid også i hovedstadsregionen, hvor man planlegger sykehus, og selv om Akershus isolert sett har behov for økt sykehuskapasitet på grunn av en økende og en aldrende befolkning, er det også her selvsagt behov for å se på den samlede kapasitet i hele østlandsområdet. Men som sagt, dette er underveis, og både tomtekjøp og tiltredelse av prosjektleder er altså noe som vil bli avklart i løpet av de nærmeste måneder.