Stortinget - Møte onsdag den 19. februar 1997

Dato: 19.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Mimmi Bæivi (A): Jeg stiller forsvarsministeren følgende spørsmål:

Jeg viser til dom i Høyesterett 10. september 1996 (Hålogaland), hvor Forsvaret tapte en sak angående overflyging og dermed tap av rein. Forsvaret var ikke uenig i at dette kan skje, det vil alltid være en risiko. I dette spesielle tilfellet var ikke flygeren under den tillatte høyde på 1000 fot, som er fastsatt av Forsvaret. Flygerne vil altså være i god tro, men påfører likevel staten erstatningsansvar.

Vil det ikke ut fra dette være naturlig å justere denne høyden?

Statsråd Jørgen Kosmo: Høyesterett legger i dommen til grunn at Forsvaret som hovedregel vil ha et objektivt ansvar for skader som påføres tredjemenn ved overflyging. Dette er et ansvar som er uavhengig av fastsatt minstehøyde for Forsvarets fly. Fastsettelsen eller justeringen av minstehøyde vil alltid være en avveining mellom Forsvarets operative behov, øvrige næringsinteresser og hensynet til miljøet.

En heving av minstehøyden vil få store operative konsekvenser for Luftforsvaret. Luftforsvaret tar allerede i dag betydelig hensyn til flora og fauna for å unngå unødige skader. Utover den generelle minstehøyden på 1.000 fot gjelder det spesielle regler for overflyging av pelsdyrfarmer og reinsdyr i kalvingstiden. Selv med de begrensninger som til enhver tid er pålagt, vil det likevel ikke være mulig å eliminere statens objektive ansvar. Dommen gir for øvrig ikke anvisning på en generell justering av flyhøyden.

Uavhengig av domstolsbehandlingen bestilte Forsvaret en undersøkelse av « Reinens reaksjon på lavtflygende luftfartøy ». Undersøkelsen ble gjennomført av Norsk institutt for naturforskning i samarbeid med SINTEF. Hensikten med undersøkelsen var å få vurdert sammenhengen mellom flystøy og reaksjonsmønsteret hos reinsdyr.

Konklusjonen forelå i 1996 og bekrefter at det ikke finnes noen dokumentasjon som gir grunnlag for å endre de generelle bestemmelser for lavtflyging. Dersom det senere skulle oppstå et grunnlag for å konkludere annerledes, vil Forsvaret igjen stille dokumenterte konsekvenser for flora og fauna opp mot de operative behov for realistisk trening og gjennomføring av pålagte oppdrag.

Basert på konklusjonene i undersøkelsen ser Forsvaret ingen reelle behov for å endre dagens regelverk. Dersom Forsvaret likevel skulle bli pålagt å heve den generelle minstehøyden, vil dette få store konsekvenser. De operative begrensninger en eventuell heving av minstehøyden vil medføre, vil føre til at Luftforsvaret ikke kan trene realistisk på krigstidsoppgavene.