Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato: 09.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Eilef A Meland (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til finansministeren:

Administrerende direktør i Postbanken, Olav Fjell, uttalte til Aftenposten 4. april 1997 at Postbanken, Husbanken, Kommunalbanken, SND og Landbruksbanken bør slås sammen til en storbank.

Betrakter statsråden dette som aktuell politikk?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg vil vise til Stortingets behandling av Innst.S.nr.31 (1996-1997), der det ble fattet følgende vedtak:

Stortinget ber Regjeringen foreta en bred vurdering av Postbankens forretningsstrategi i forhold til Stortingets forutsetninger bl.a. innenfor rammene av statens egen samlede bankvirksomhet og av eventuelle følger for Postverket.

På denne bakgrunn - altså Stortingets vedtak - vurderer Regjeringen nå organiseringen av Postbanken med sikte på å kunne gi en redegjørelse til Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 1997.

En sammenslåing av alle statsbankene til én storbank, som omtalt i Aftenposten 4. april, vurderes ikke.

Eilef A Meland (SV): Direktøren for Postbanken har ved en rekke anledninger gitt uttalelser som står i direkte motstrid til Stortingets vilje og vedtak. Og det er helt korrekt det statsråden refererer til, det er det siste operative vedtaket fra Stortingets side.

Men det er all grunn til å stille spørsmålet på ny i en annen form, nemlig: Hvilke aktuelle punkter vurderer Regjeringen knyttet til det som var mandatet fra Stortinget? Inngår det i vurderingen bl.a. det som direktøren i Postbanken er inne på, en sammenslåing med Kommunalbanken, eventuelt hvordan statens lån overhodet skal disponeres eventuelt monopolisert ved én bank - gitt Postbanken?

Jeg vil bare til slutt minne om at Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Bjørnar Olsen, uttalte til denne tanken og forslaget om en storfusjon: « Jeg synes det er interessante tanker og et interessant innspill. »

Statsråd Jens Stoltenberg: Som jeg sa i mitt første svar, er det slik at på grunnlag av Stortingets vedtak der man ber Regjeringen foreta en « bred vurdering » av Postbanken, vurderes selvfølgelig en lang rekke ulike alternativer og løsninger. I det at man vurderer dem, ligger jo at man følger opp Stortingets ønske. Så skal Regjeringen, etter å ha foretatt en slik vurdering, konkludere og komme med de forslag den mener det måtte være riktig å fremme for Stortinget i revidert nasjonalbudsjett.

Vi er ikke ferdig med den vurderingen, vi har heller ikke konkludert, og derfor er det altfor tidlig å si hva vi eventuelt kommer til å foreslå. Men blant de spørsmål som er vurdert eller som vurderes, er også spørsmålet om forholdet mellom Postbanken og Kommunalbanken. Men det betyr overhodet ikke at det er konkludert, men det er gjort det som Stortinget har bedt oss om å gjøre, å vurdere - og det gjøres.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 15.