Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 1997

Dato: 28.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Solveig Sollie (KrF): Jeg skal få stille følgende spørsmål til barne- og familieministeren:

Mange er i dag opptatt av barn og barns oppvekstvilkår.

Kan barne- og familieministeren tenke seg å arbeide for en årlig « Barnets dag » der foreldre og foresatte, skoler og barnehager, kirke og organisasjoner, institusjoner og media trekkes med i fokusering på barns oppvekstvilkår i hjem og samfunn?

Statsråd Sylvia Kristin Brustad: Jeg er enig med representanten Solveig Sollie i at mange, og jeg tror heldigvis stadig flere, er opptatt av barn og barns oppvekstvilkår. Dette har også vært et av de politiske hovedsatsingsområdene til Arbeiderpartiet de seinere åra. Med bred støtte i Stortinget og fra frivillige lag og organisasjoner har det da også etter min mening skjedd en gledelig utvikling på dette feltet. Barnas situasjon er blitt et viktig politisk anliggende.

Fra Regjeringas og Stortingets side har det også blitt lagt til rette for at barns oppvekstvilkår fortsatt skal ha høy politisk prioritet. Utbygging av barnehager, skolereformen som blir satt i verk fra i høst, og bestemmelser i plan- og bygningsloven som slår fast at barns interesser skal bli tatt hensyn til i kommunal planlegging, er eksempler på dette.

Jeg er enig med representanten Sollie i at vi må trekke med mange ulike aktører for å sikre at barns interesser blir ivaretatt. Videre utvikling av samarbeidet med frivillige organisasjoner er derfor sentralt for Regjeringa.

Jeg kan nevne at jeg så seint som i forrige uke hadde et samrådsmøte med ungdommer fra over 30 frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner. De kom med sine ideer, krav og synspunkter på hvordan framtidas barne- og ungdomspolitikk bør være. Åpne linjer og direkte kommunikasjon til barn og ungdom er og vil være svært sentralt for Regjeringa i arbeidet med å videreutvikle en praktisk politikk som er i samsvar med hva barn og unge selv mener og ønsker.

Når det gjelder det helt konkrete spørsmålet, om jeg vil arbeide for en årlig « Barnas dag », hilser jeg i utgangspunktet et slikt initiativ velkommen. Jeg mener likevel at initiativet bør springe ut fra et lokalt eller frivillig engasjement. Skal vi få en « Barnas dag » med allsidige aktiviteter og markeringer over hele landet, mener jeg at arbeidet må bygge på de ideer, ønsker og behov som finnes i lokalsamfunnene. Hvis det er interesse for dette, inviterer jeg gjerne til et møte med flere organisasjoner, så vi kan diskutere ideen nærmere og i fellesskap finne fram til hva vi kan gjøre.

Samtidig må vi selvsagt ikke la dette bli noen sovepute. Selv om vi skulle få en « Barnas dag », har vi alle et ansvar for at alle årets 365 dager tar barns ønsker og behov på alvor.

Solveig Sollie (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg synes det var positivt, og jeg opplever at statsråden tar mitt anliggende på alvor. Selv om det er mange barn i Norge i dag som har det svært bra, er det også en del barn som ikke har det så bra. Både statsråden og jeg kjenner dette godt, så jeg trenger ikke å gå inn på det. Når jeg ønsker en årlig « Barnets dag » - ikke « Barnas dag », men « Barnets dag » - tror jeg ikke at dette i seg selv løser noe problem for noe barn, men en ville kunne fokusere på barns ulike oppvekstvilkår og forhold på en god måte ved å trekke de organisasjoner og instanser med som jeg har nevnt i spørsmålet mitt. Jeg er også enig i at en måtte ta utgangspunkt i det lokale engasjementet. Spørsmålet mitt går på noe statsråden også for så vidt antyder: Vil statsråden nå invitere til en slik idédugnad, hvor en kan snakke sammen om dette er noe som en bør satse på? Vi vet jo at kvinnedagen har hatt sin betydning, og kanskje « Barnets dag » vil ha en fin betydning for barnet?

Statsråd Sylvia Kristin Brustad: Jeg kan bekrefte at jeg gjerne inviterer de organisasjoner som har innspill, ideer og tanker omkring dette forslaget, til en dialog om hva vi eventuelt skal gjøre, og hvordan vi skal gjøre det, slik at vi kan trekke på de mange, gode frivillige krefter som er ute i lokalsamfunnene, for det er først og fremst der aktiviteten må foregå. Jeg kan altså bekrefte at det vil bli tatt initiativ til et slikt møte.

Solveig Sollie (KrF): En liten tilleggsmerknad: En parallell som det går an å trekke, er at det i 1990 ble invitert til en idédugnad om samlivskurs og foreldreveiledning. Vi har jo sett senere hvilken effekt det har fått. Det begynte altså med at masse organisasjoner ble invitert til en idédugnad i departementet. Det har virkelig gitt resultater, gjennom både den sittende statsråd den gangen og senere statsråder.

Jeg håper at en frukt av dette kan bli at vi får en « Barnets dag » som fokuserer på ulike sider ved barns oppvekstvilkår både i hjem og samfunn.

Presidenten: Spørsmål 20 er handsama tidlegare.