Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 1997

Dato: 28.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Anders C Sjaastad (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Det er stor uro blant mange organisasjoner vedrørende Justisdepartementets håndtering av lotteriloven. Som eksempel kan nevnes konflikten mellom Norsk Forbund For Svaksynte og Justisdepartementet.

Er statsråden tilfreds med hvordan lotteriloven har virket og er praktisert for humanitære organisasjoner?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Den saken som det spesielt refereres til i spørsmålet, har sammenheng med at Justisdepartementet i februar i år trakk tilbake den generelle godkjenningen av Norsk Forbund For Svaksynte som lotteriverdig organisasjon, da man mente at forbundet hadde overtrådt vilkårene for godkjenningen. Forbundet har som kjent brakt vedtaket inn for domstolene, og hovedforhandling er berammet for Oslo byrett i oktober. Det vil derfor ikke være korrekt av meg å kommentere denne konkrete saken noe mer i dag.

Når det så gjelder spørsmålet om statsråden er « tilfreds med hvordan lotteriloven har virket og er praktisert for humanitære organisasjoner », viser jeg for det første til at vi her i Stortinget hadde en ganske bred interpellasjonsdebatt rundt dette den 18. mars. Der tok vi opp lovens intensjon, hvilke tiltak som allerede er iverksatt fra Justisdepartementets side for å få bedre oversikt og kontroll, og - til slutt, men ikke minst - hva som vil skje framover bl.a. i tilknytning til NOU 1997:14, Spillet om pengene. I denne debatten opplevde jeg at spørsmålet om et lotteritilsyn stod veldig sentralt.

Det Justisdepartementet nå har gjort, er å vurdere fortløpende - selvfølgelig - hvordan kontrollen kan bedres. Vi er også veldig opptatt av at inntektene og overskuddet skal tilfalle humanitære og frivillige organisasjoner.

Jeg er også opptatt av å ha en god dialog med de forskjellige organisasjonene. Vi har nå sendt NOU 1997:14, Spillet om pengene, ut på høring til over 200 høringsinstanser. Både bransjen og organisasjonene vil bli trukket med i arbeidet med å utarbeide nye forskrifter, som er et viktig tiltak, og som vi satser på blir iverksatt den 1. januar 1998.

Jeg tar sikte på å fremlegge en proposisjon med forslag om opprettelse av et lotteritilsyn så fort dette er avklart.

Anders C Sjaastad (H): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg synes i hvert fall var delvis positivt.

Jeg er i og for seg enig i at det er korrekt av statsråden ikke å gå inn i denne enkeltsaken. Jeg kan dog ikke dy meg. Vi har fått til justiskomiteen en betenkning fra professor Fleischer på 26 sider, som konkluderer med at

Justisdepartementets vedtak av 14.02.1997 er truffet uten hjemmel og dessuten strider mot alminnelig norsk forvaltningsretts regler. Vedtaket er ugyldig og erstatningsbetingende

Selv til professor Fleischer å være er dette forholdsvis sterkt. Men vi kommer tilbake til denne saken.

Det jeg synes er viktig å poengtere, er at én ting er kontroll - og det er viktig - med den type lotterivirksomhet som man ønsker å slå ned på. På den annen side er det en rekke humanitære organisasjoner med varierende ressurser som er veldig avhengig av å få en positiv behandling. Når kan vi vente at justisministeren vil komme tilbake til Stortinget med forslag om et lotteritilsyn?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Når det gjelder spørsmålet om når jeg vil komme tilbake med forslag om et lotteritilsyn, satser jeg på å gjøre det i høstsesjonen eller tidlig i vårsesjonen nesteår.

Så har jeg lyst til å tilføye at vi er veldig opptatt i Regjeringen av å ha et godt forhold til de frivillige, de humanitære og de lotteriverdige organisasjonene som det her er snakk om. Dette er et vanskelig felt. Den nye lotteriloven ble vedtatt i 1994. Vi jobber mye med dette, men det er et omfattende felt. Vi har nå hatt møter med forskjellige organisasjoner, og jeg er interessert i å få innspill som ledd i både å kunne yte bedre service og kunne ha den kontrollen som er nødvendig.

Som sagt: Jeg tror et lotteritilsyn her blir veldig vesentlig ut fra alle hensyn.

Anders C Sjaastad (H): Jeg synes det er positivt og anbefalelsesverdig at departementet nå ønsker å ha nær kontakt med de humanitære organisasjoner når det gjelder praktiseringen av lotteriloven. Det har mange organisasjoner følt har manglet.

For øvrig går jeg ut fra at justisministeren har en viss forståelse for at vi i justiskomiteen er interessert i når saker kommer til Stortinget, tatt i betraktning at vi for tiden så å si er arbeidsledige på grunn av at vi ikke har fått en rekke saker som var varslet.