Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997

Dato: 29.10.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Hallgeir H Langeland (SV): Eg vil stilla følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

Det er avgjørende at Gardermobanen står klar til åpningen av storflyplassen på Gardermoen. Miljøkonsekvensene ved økt bil- og busstrafikk vil bli svært store for blant annet de 100.000 som bor i Groruddalen, dersom banen ikke står klar ved åpningen. Dessuten vil flyreisende tilvennes bruk av andre transportmidler enn det mest miljøvennlige.

Kan statsråden garantere at storflyplassen ikke vil bli åpnet før Gardermobanen står ferdig?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg deler representanten Langelands bekymring for folk i Groruddalen dersom flytoget ikke er i drift når flyplassen åpner.

Som beredskap ved en eventuell forsinket ferdigstillelse av Gardermobanen har Samferdselsdepartementet satt i gang et forberedende arbeid med en beredskapsplan for å kartlegge alternative løsninger for tilbringertransporten til flyplassen. Skulle det vise seg nødvendig å gå videre med en slik plan, vil en i et trinn to også nærmere vurdere miljøkonsekvensene av de ulike alternativene.

Jeg verken kan eller vil forskuttere resultatet av denne analysen. Nå må vi avvente resultatene fra det arbeidet som er i gang med å klarlegge permanent tetting i Romeriksporten, og beredskapsplanen.

Hallgeir H Langeland (SV): Eg synest at statsrådens svar her var litt bekymringsfullt. Eg hadde håpt at statsråden, som representerer den første miljøregjeringa i Noreg, hadde vore veldig klar på at han ikkje ville godta at ein legg til rette for transportløysingar som ikkje er dei beste reint miljømessig, slik Gardermobanen ville ha vore.

Eg må då spørra statsråden om det ikkje er bekymringsfullt med alternativ som legg til rette for auka buss- og taxitrafikk, og som lærer folk opp til dårlege vanar.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg oppfatter at det er alminnelig akseptert at det er mange bekymringer knyttet til Romeriksporten.

Bekymring nr. 1 er å sørge for at tunnelen blir tett, og jeg konsentrerer meg om den for øyeblikket.

Hallgeir H Langeland (SV): Eg vil då berre seia at det er bekymringsfullt at den nye såkalla miljøregjeringa ikkje er konsekvent i dette spørsmålet og dermed ikkje kan garantera Groruds befolkning på 100.000 at det ikkje vil bli opning av Gardermoen storflyplass før ein har Gardermobanen klar - at ein ikkje kan vera klar på det punktet. SV vil derfor nøye følgja dette opp og sørgja for at miljøregjeringa ikkje godtar løysingar som ikkje er dei mest miljøvenlege.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er positivt med ethvert ekte miljøengasjement. Men det er slik med denne saken at den er tjent med at oppmerksomheten skal være der hovedsaken er. Og hovedsaken, som tar utgangspunkt i en bekymring nettopp for miljøet i Groruddalen, er den skaden som er påført Østmarka. Der ligger hovedsaken - så får vi se om en måneds tid hvordan det ligger an.

Jeg gjentar: Vi har som en beredskap vært nødt til å sette i gang forberedende arbeid for å vurdere løsninger dersom framdriften av banen må settes til side som følge av det vi finner ut når det gjelder Østmarka.

Jeg kan forsikre replikanten om at det nettopp er miljøhensynet som styrer. Men jeg har lært meg gjennom et lengre politisk liv at dersom man kaster alle bekymringer opp i luften på en gang, kan man ikke være sikker på hvilke som kommer ned først - i særdeleshet også i hvilken rekkefølge de vil bli løst.