Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997

Dato: 29.10.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Børge Brende (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

Adresseavisen har 23. oktober 1997 en reportasje som viser at gjennomgangen av utstyrsparken ved RiT avdekker at 60 prosent av utstyret ved sykehuset er mer enn ti år gammelt. Det betyr at halvparten av det utstyret RiT driver med, skulle vært utrangert. Situasjonen er dramatisk verre ved RiT enn ved de andre regionsykehusene.

Hvilke initiativ vil helseministeren ta for å bedre utstyrssituasjonen ved våre sykehus, og spesielt i tilfellet RiT?

Statsråd Dagfinn Høybråten: I behandlingen av St.meld.nr.24 (1996-1997) , Tilgjengelighet og faglighet, Om sykehus og annen spesialisthelsetjeneste, bad Stortinget Regjeringen legge fram en plan for utstyrsfornyelse og nyanskaffelse av medisinsk utstyr i sykehus i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 1998.

For å kunne legge fram en slik plan har departementet i et brev til fylkeskommunene bedt om en tilbakemelding fra fylkeskommunene om hvilke planer som foreligger for nyanskaffelse av utstyr i 1998 og videre framover. Departementet har bedt de regionale helseutvalg, i nært samarbeid med de respektive fylkeskommunene, ta ansvar for å prioritere de aktuelle tiltak som er nødvendige for å bedre utstyrssituasjonen ved sykehusene, noe denne regjering i likhet med spørreren er sterkt opptatt av. De regionale helseutvalgene er bedt om å vurdere fylkeskommunenes behov for utstyr i relasjon til de foreliggende regionale helseplaner og de føringer som der er lagt med hensyn til bl.a endret funksjonsfordeling mellom sykehusene i regionen. Departementet har bl.a bedt om en tilbakemelding om følgende:

  • en beskrivelse av dagens situasjon
  • en informasjon om hva utviklingen innen informasjonsteknologi og telemedisin vil bety for utstyrsbehovet framover i sykehusene
  • en prioritering av utstyrsanskaffelse

Det er satt en frist for innsendelse av regionale planer for utstyrsanskaffelse til 15. februar 1998. På bakgrunn av denne informasjonen vil departementet komme tilbake til Stortinget med en helhetlig vurdering av utstyrsfornyelse og nyanskaffelse av medisinsk utstyr i sykehus, herunder ved RiT, slik Stortinget har bedt om.

Jeg vil for øvrig sørge for at spørsmålet om utstyrsanskaffelser blir løpende vurdert i budsjettmessig sammenheng både på kort og lengre sikt.

Børge Brende (H): Først vil jeg takke statsråden for svaret. Jeg synes det er positivt at han også deler det syn at man ved våre sykehus i dag har en ressurssituasjon som ikke er akseptabel. Jeg er også glad fordi han nå nevner årets budsjett og ikke bare henviser til den plan som vil foreligge til neste år. Som kjent ligger det også et Dok.nr.8-forslag i Stortinget som omhandler saken. Det er også kommet kraftige signaler fra annet hold om at man ikke kan akseptere den situasjonen som er nå. Man kan bare tenke seg en situasjon hvor man ved ulike bedrifter, kanskje i statsetaten også, f.eks skulle ha benyttet seg av PC-er og datamaskiner som var over ti år gamle. Det ville aldri ha fungert. Når det ved våre sykehus er slik at man ikke kan behandle folk på en skikkelig måte fordi utstyret er foreldet, trengs det derfor en plan. Jeg lurer på: Hvor mye av dette vil statsråden komme tilbake til allerede nå i høst?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg tror alle er tjent med at Stortingets behandling av sykehusmeldingen blir fulgt opp på den måten som Stortinget bad om, nemlig ved å få en helhetlig og systematisk plan. På dette viktige området er vi tjent med å ha et solid plangrunnlag for de politiske beslutninger. Men som jeg sa i mitt første svar, vil jeg sørge for at vi i budsjettmessig sammenheng løpende vurderer de behov som gjør seg gjeldende på dette feltet. Det er så konkret som jeg på dette tidspunkt kan svare på representanten Brendes spørsmål.

Børge Brende (H): Når det gjelder de generelle vurderingene i forhold til utstyrsbehovet, deler jeg statsrådens syn om at vi også må få en helhetlig plan her. Men i mitt spørsmål var jeg spesielt opptatt av situasjonen på Regionsykehuset i Trondheim, for det viser seg at der er over 60 % av utstyret over ti år gammelt. Ved Haukeland sykehus, som har den nest dårligste utstyrssituasjonen, er 30 % av utstyret over ti år gammelt.

Situasjonen er så alvorlig at hvis det kommer et lite barn til sykehuset i Trondheim og man skal ta et røntgenbilde, f.eks et brystbilde, vil man i enkelte tilfelle, i henhold til opplysninger fra fylket selv, bli avvist fordi apparatene er så gamle at konsentrasjonen av radiumstråling er for høy.

Vil helseministeren i likhet med det som man har gjort når det gjelder cancerbehandling ved Regionsykehuset, love at han vil gå inn og se nærmere på det hvis det får den type alvorlige følger, ikke minst for barn?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har ikke uttalt meg om forholdene ved RiT sammenlignet med forholdene ved andre regionsykehus. Jeg regner med at de opplysninger representanten viser til, stammer fra en kartlegging som er gjort av Sør-Trøndelag fylkeskommune, som jeg er kjent med. Jeg vil imidlertid si generelt at det er tilsynsmyndighetenes ansvar å sørge for at forholdene ved våre sykehus er av en slik karakter at de er forsvarlige i henhold til lover og regler, og i den grad vi har indikasjoner på at så ikke er tilfellet, vil selvfølgelig det være en sak for Helsetilsynet og fylkeslegene.