Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997

Dato: 29.10.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Øystein Djupedal (SV): Jeg vil gjerne stille nærings- og handelsministeren følgende spørsmål:

I Dagsavisen Arbeiderbladet 18. oktober 1997 uttaler næringsministeren om etablering av et IT-senter på Fornebu at han ikke vil bidra med offentlige penger til dette.

Betyr det at Regjeringa ikke vil tillate etablering av en høgskole innen IT og beslektede fag på Fornebu i tråd med de visjoner Investorforum og prosjektleder Gudmund Hernes har lansert, og videre hvis en slik høgskole blir etablert, at den ikke kan påregne offentlige investerings- og driftsmidler?

Statsråd Lars Sponheim: Representanten Djupedal innleder sitt spørsmål med å vise til at jeg har uttalt meg til Dagsavisen Arbeiderbladet 18. oktober 1997 om etablering av et IT-senter på Fornebu. Jeg gav i den sammenheng uttrykk for at jeg ikke fant det naturlig å bruke offentlige penger for å stimulere bedrifter til å etablere seg på Fornebu. Bedriftsetableringer må på Fornebu som andre steder, være basert på bedriftenes egne forretningsmessige interesser. Telenor har allerede kjøpt tomt for å etablere seg på Fornebu, og jeg er kjent med at også andre IT-bedrifter har vist interesse for å etablere seg der. Jeg forstår det slik at næringslivet ser på Fornebu som en mulighet til å utvikle et vekstkraftig høyteknologisk miljø. Det vil være et bidrag til en framtidsrettet næringsvirksomhet med attraktive arbeidsplasser. En slik satsing fra næringslivet er selvfølgelig positiv.

I tillegg til at det på Fornebu ønskes etablert IT-basert næringsvirksomhet, står etablering av forsknings- og utdanningssenter eller -institusjon sentralt i visjonene for Fornebu. En etablering av et IT-Fornebu vil dermed kunne få konsekvenser for eksisterende utdannings- og forskningsmiljøer innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi. En etablering av et slikt senter hvor utdanning, forskning og næringsvirksomhet møtes, vil selvfølgelig kunne gi mange positive effekter:

  • Bedre kontakt mellom næringsliv og forskning og utdanning
  • Samarbeid om relevante doktorgrads-, hovedfags-, diplom- og kandidatoppgaver
  • Utdanningsinstitusjonene kan benytte utstyr både i forskning og utdanning, som kan være vanskelig å skaffe for våre høyere utdanningsinstitusjoner.

Samtidig er det flere momenter som kan gjøre en bekymret ved oppbygging av en eventuell IT-satsing på Fornebu. En satsing vil kunne medføre sentralisering av undervisnings- og forskningsaktiviteten innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Allerede i dag står 20-30 % av undervisnings-/forskningsstillingene innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi ledige i universitets- og høgskolesektoren, og det er særdeles vanskelig å rekruttere slikt personell.

Dersom universitets- og høgskolesektoren ikke er med på en IT-satsing på Fornebu og en slik satsing allikevel kommer, f.eks gjennom private initiativ, så vil også dette kunne føre til sentralisering og tapping av lærer- og forskningskrefter fra eksisterende miljøer. En satsing på Fornebu med offentlige midler vil kunne gå ut over eksisterende universitets- og høgskolemiljøer. Konsekvensen kan bli ulikt studietilbud/-kvalitet, og at miljøer som allerede i dag opplever at økonomien er for stram, blir nedprioritert i forhold til Fornebu-prosjektet.

Uavhengig av om det etableres et informasjons- og kommunikasjonsteknologisk senter på Fornebu, antar jeg at det er næringens primære ønske at utdanningskapasiteten innen disse fagområdene økes.

Øystein Djupedal (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som var et balansert svar, et pro- og kontrasvar som gjør at man vektlegger begge sider. Men statsråden svarte ikke på det som var min utfordring, nemlig: Vil Regjeringen ta initiativet til at en slik skole ikke etableres, nettopp fordi - som statsråden selv var inne på i sitt svar - faremomentene eller det som er bekymringsfullt, er den sterke sentraliseringen et IT-senter på Fornebu vil medføre, også hvis det etableres et miniuniversitet, som det i realiteten vil bli. Det vil bli en sentralisering av lærerkrefter og studenter, og ikke minst selvfølgelig vil det bli et uhyre spennende miljø. Men vi får altså ikke flere IT-ingeniører av å sentralisere på Fornebu. Tvert imot får vi sannsynligvis færre ved at det vil gå ut over de eksisterende læremiljøer.

Så la meg gjenta mitt spørsmål til statsråden - jeg må for øvrig si at jeg syns det var positive signaler i det første svaret, så kanskje vi kommer et lite stykke videre her: Betyr det at statsråden vil sette foten ned for etablering av et miniuniversitet på Fornebu?

Statsråd Lars Sponheim: Ja, jeg må vel kunne si til replikanten at statsråden veier mange kilo, og at det blir stor tyngde når foten settes ned, men om det er nok til å ha all makt i denne sammenhengen, er jeg usikker på.

Som jeg sa i mitt innlegg, deler jeg en del av de bekymringene som representanten Djupedal her gir uttrykk for. Dette er en bransje som vokser veldig, hvor det er knapphet på kompetanse, og hvor kapitalen og det spennende som fins i bransjen, fins i hodene på mennesker som det er knapphet på. Her gjelder på en måte markedets lover om tilbud og etterspørsel, og det er helt åpenbart at dette bidrar til å øke etterspørselen og drive opp prisen, og det vil fort kunne føre til en betydelig konsentrasjon av begrenset kompetanse. Det er statsråden redd for, og Regjeringen vil være opptatt av hvordan vi kan klare å få til en balansert utvikling som gjør at landet ikke så å si renskes for kompetente mennesker for å få til disse visjonene på Fornebu.

Øystein Djupedal (SV): Dette syns jeg går i riktig retning. Statsråden gikk nå et lite skritt lenger, og det satte jeg pris på.

Det er klart at det er bekymringsfullt, og alternativet til etablering av et miniuniversitet innenfor de økonomisk attraktive fag som det her er snakk om, er jo en videre utbygging av de eksisterende fagmiljøer vi har rundt i landet. At Kjeller, Horten, Narvik, Kongsberg at Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim vil tape i en slik konkurranse, er helt åpenbart. Og det er helt riktig - som statsråden understreker: Vi har for lite fagfolk i dag, og vi vil i framtida ha bruk for enda flere.

Statsråden la nå vekt på de negative sidene ved en slik etablering, og la meg da få lov til å ta to korte utfordringer helt avslutningsvis. Den ene er: Vil statsråden i den tilleggsproposisjonen som er lovet den 7. november, ta initiativet til at det etableres flere studieplasser innenfor de fagene vi her snakker om, ved de eksisterende fagmiljøer vi har spredt fra Narvik og nedover hele landet? Og igjen: Vil Regjeringen og statsråd Lilletun ta en diskusjon om at man ikke skal få støtte gjennom privathøyskoleloven hvis dette blir etablert?

Statsråd Lars Sponheim: I sitt første tilleggsspørsmål ville replikanten at statsråden skulle sette foten ned, mens han i sitt andre var glad for at statsråden tok et skritt lenger. Jeg vet ikke riktig hva jeg skal gjøre her.

Men til spørsmålene: Det er klart - og det ligger i det politiske grunnlaget for denne regjering - at det er et åpenbart behov for flere studieplasser innenfor denne sektoren. Det ønsker Regjeringen å bidra til. Hva vi lykkes med å få til i den proposisjonen som kommer i neste uke, gjenstår å se. Men det er et åpenbart behov, et helt avgjørende behov, bl.a for ikke å få skadevirkninger på IT-miljøene rundt omkring i landet ved eventuell etablering av et sånt miljø som dette på Fornebu. Det er helt uaktuelt å forskottere hva som kommer neste fredag. Men dette er blant de punkt som står øverst på Regjeringens arbeidsliste, enten det kommer nå eller det kommer senere.

Det er jo slik at IT-bransjen selv har sagt at det er to viktige skranker som nå må løses. Det er bedre kapasitet på høyere utdanning, og det er flere PC-er inn i skolen. Det ønsker Regjeringen å arbeide med.