Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 50

Grethe Fossli (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

I den senere tid har jeg fått opplyst at flere blinde med førerhund er blitt avvist fra restauranter, hoteller og drosjer. Begrunnelsen er at de ikke kan ta med seg hunden. I de fleste tilfeller har innehaveren av restauranten eller drosjen vært av utenlandsk opprinnelse.

På hvilken måte gir myndighetene orientering til alle som etablerer seg innen de nevnte bransjer, om de spesielle regler som gjelder for blind med førerhund og førerhund under opplæring?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Regjeringen har som målsetting å arbeide for full deltagelse og likestilling for funksjonshemmede og vil følge opp FNs standardregler for like utviklingsmuligheter for funksjonshemmede, vedtatt i 1993. I regel 11.2 heter det:

Turistmyndigheter, reisebyråer, hoteller, frivillige organisasjoner og andre som er involvert i organisering av rekreasjonsaktiviteter eller reisemuligheter, bør tilby sine tjenester til alle og ta i betraktning funksjonshemmedes spesielle behov. Passende opplæring bør stilles til rådighet for å støtte denne prosessen.

Disse standardreglene legges til grunn for den reviderte utgaven av Regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede 1998-2001.

I § 29, 5 i forskrift for hygiene og næringsmidler heter det:

Det må ikke medbringes hunder, katter eller andre dyr i næringsmiddelvirksomheter. Unntatt fra denne bestemmelsen er førerhund som under føring av blind eller svaksynt medbringes til lokaler hvor næringsmidler frambys.

Denne bestemmelsen gjelder bl.a for restauranter.

Fra Næringsmiddeltilsynets side forventer man at de som driver næringsmiddelvirksomhet, gjør seg kjent med regelverket. I forbindelse med etablering av internkontroll vil kravet til aktivt å sette seg inn i regelverket være en forutsetning for å få et slikt internkontrollsystem til å fungere.

Ved godkjenning av en næringsmiddelvirksomhet er det kontakt med virksomheten og de kommunale næringsmiddeltilsyn. Virksomheten blir da orientert om regelverket og får det vanligvis utdelt.

I forbindelse med opplæring i forhold til regelverket på næringsmiddelområdet, legges det mest vekt på det hygieniske aspektet, herunder forbudet mot å medbringe hunder og andre dyr inn i næringsmiddelvirksomheter. Unntaket for blinde og svaksynte om å kunne medbringe førerhund på serveringssteder, har næringsmiddelkontrollen lagt mindre vekt på fordi hovedhensynet er hygiene.

Jeg vil imidlertid be Statens næringsmiddeltilsyn henvende seg til de lokale næringsmiddeltilsynene og be dem i sin kontakt med de næringsdrivende gjøre spesielt oppmerksom på blinde og svaksyntes rett til å ta med seg førerhund inn i forretninger og på restauranter/spisesteder.

Når det gjelder transportbransjen, opplyser Samferdselsdepartementet at drosjene har en allmenn plikt til å utføre persontransport. Det er imidlertid ikke gitt regler som spesifikt presiserer en plikt til å medta førerhund. Hensynet til allergi hos fører kan f.eks skape problemer i enkelttilfeller. I så fall plikter sjåføren å skaffe annen drosje.

Fra Samferdselsdepartementet har jeg fått opplyst at de ikke har inntrykk av at dette er noe stort problem i praksis, men den som opplever slike problemer, oppfordres til å ta saken opp med de lokale samferdselsmyndigheter, eventuelt Samferdselsdepartementet, dersom klager til drosjesentralen ikke fører fram.

Samferdselsdepartementet stiller seg positivt til å ta opp denne saken med Norges Taxiforbund.

Grethe Fossli (A): Jeg takker statsråden for svaret og for de initiativ han har signalisert vil bli tatt. Jeg føler imidlertid at det må gis en spesiell informasjon til de næringsdrivende om de rettigheter som en blind med førerhund har, nettopp fordi - som statsråden sa - næringsmiddelkontrollen vektlegger hensynet til hygiene når de driver denne informasjonen, og jeg tror det er hovedårsaken til at så mange er blitt avvist i det siste. Det er ikke noe hyggelig for en blind med førerhund å bli avvist ved døren og på en måte måtte krangle seg inn, og atmosfæren blir da dårlig. I stedet skulle man ha en skikkelig informasjon på forhånd slik at man slapp dette, og slapp å oppleve at de blinde ofte må anmelde bedriftene, noe som skaper et dårlig miljø mellom dem og restaurantbransjen, og det ønsker vi ikke.