Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 1998

Dato: 14.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Ågot Valle (SV): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

TV2 har nå kjøpt drøyt syv prosent av aksjene i sportsklubben Brann, og sier de ønsker en styreplass.

Mener statsråden det er en fare for at en slik kopling kan svekke TV2s troverdighet som allmennkringkaster, og vil statsråden i tilfelle ta noe initiativ i saken, for eksempel til å vurdere TV2s konsesjonsvilkår i forhold til denne problemstillingen?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: I konsesjonsvilkårene til TV2 har det hele tiden vært fastsatt at TV2 skal ha redaksjonell selvstendighet.

I enhver situasjon hvor en mediebedrift har eierinteresser i en virksomhet som omtales ofte i media, kan troverdigheten til mediets egen omtale av virksomheten svekkes. Jeg må forutsette at TV2-organisasjonen holder seg til konsesjonsvilkårene og har så høy presseetisk bevissthet at eierne ikke prøver å påvirke den redaksjonelle dekningen av Brann.

Jeg ser på debatten om mediers uavhengighet som helt nødvendig og sunn. All mediebruk bør baseres på en kritisk oppmerksomhet mot mediets mulige interessefellesskap med saker eller virksomheter det omtaler, og mediets bruk av kilder og vinklinger.

Medienes troverdighet er et spørsmål om tillit hos dem som bruker mediene. Myndighetene kan dessverre lite gjøre hvis ikke mediene selv er interessert i å bevare prinsippet om redaksjonell uavhengighet og verner om sin egen troverdighet. Da Stortinget behandlet St.meld.nr.18 (1996-1997) , om eierforhold i mediesektoren, gikk flertallet inn for å lovfeste prinsippet om redaksjonell uavhengighet.

Kulturdepartementet arbeider nå med et konkret lovforslag om dette, som vil sikre redaksjonell uavhengighet også for de medier som ikke frivillig har sluttet seg til Redaktørplakaten. Det fremgår av det jeg har sagt, at dersom det stilles spørsmål ved medienes troverdighet i slike forhold som representanten Valle tar opp, er dette et etisk spørsmål som det først og fremst må være opp til mediene selv og deres organisasjoner å ordne opp i. Jeg ser derfor ikke noe umiddelbart grunnlag for å ta initiativ til en revurdering av TV2s konsesjonsvilkår eller innføre annen regulering på området.

Ågot Valle (SV): Jeg tar kulturministerens svar som et eksempel på at dette er et veldig vanskelig område, men også samtidig på at hun tar på alvor en debatt om medias uavhengighet, og at TV2 har å holde seg til konsesjonsvilkårene. Men det at TV2 har kjøpt seg inn i fotballklubben Brann og også er medeier i et plateselskap, er uttrykk for en stadig tettere kobling mellom formidling og underholdning, altså et mer omfattende krysseierskap. Dette er en utvikling som vi i SV er veldig bekymret for, og som vi mener vi er nødt til å ta opp og diskutere i spørsmål knyttet til medias uavhengighet. I denne saken med TV2s oppkjøp i Brann reiser det seg en rekke prinsipielle spørsmål - presseetiske spørsmål, men jeg vil også si idrettspolitiske.

Idretten er en samfunnsaktør. Hvordan kan medier forholde seg til samfunnsaktører de selv er medeiere i og sågar har styreverv i? Er det mulig å ha tillit til at sportsreportasjer eller reportasjer vedrørende Branns forretningsdrift er frie og uavhengige osv? (Presidenten klubber.)

Jeg har da følgende oppfølgingsspørsmål til kulturministeren: Mener kulturministeren (presidenten klubber igjen) - jeg vil gjerne fullføre, det er veldig kort, president - at en sannsynlig utvikling med økende eierskap i idrett og andre deler av underholdningsbransjen er forenlig med TV2s funksjon som allmennkringkaster?

Presidenten: Presidenten minner om at man skal respektere taletiden.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg tror representanten Valle og jeg raskt kan bli enige om at dette er en utvikling vi ikke liker. Men det er nok en internasjonal trend med nettopp denne type eierforhold, og det er all grunn til å stille spørsmålstegn ved hvordan dette påvirker det presseetiske, troverdigheten. Jeg vil selvfølgelig følge nøye opp nettopp disse spørsmålene, også i tilknytning til konsesjonsvilkårene som TV2 har. TV2 har jo en veldig gunstig stilling med den posisjonen de har på TV-reklamemarkedet i Norge, og det stiller jo store krav til TV2. Dessuten vil jeg igjen peke på at vi har på gang et lovforslag som bl.a tar opp disse spørsmålene, og hvor også klargjøring av eierforhold for mediene er viktig å følge opp. Der kommer det også et nytt eierskapstilsyn, som skal etableres ganske raskt.

Ågot Valle (SV): Dette er en internasjonal utvikling som vi er nødt til å ta på alvor og diskutere titt og ofte. Jeg har veldig lyst til å følge opp dette med konsesjonsvilkårene til TV2, for da kan vi sette ned noen stabbesteiner. Da vil jeg spørre: Vil kulturministeren ved fornying av konsesjon for TV2 vurdere at det må settes en øvre grense for hvor mye TV2 kan eie av idrettslag og andre deler av underholdningsbransjen?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Når den tid kommer, skal vi selvfølgelig gjennomgå TV2s funksjoner i forhold til konsesjonskravene. Når det gjelder hvorvidt det da er mulig på en måte å sette noen grense for hvem som skal eie hva - jeg må nesten si det på den måten, for man eier jo hverandre og har ulike interesser å ivareta - er det viktig for meg å understreke at dette må vi ha en kontinuerlig debatt om, og at det må være åpenhet om disse tingene. Ellers må jeg appellere til mediene selv om at de ser problemene, og at de forholder seg slik at troverdigheten til TV2 som allmennkringkaster kan opprettholdes. Hvis ikke, har TV2 et kjempestort problem.