Stortinget - Møte onsdag den 21. januar 1998

Dato: 21.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Vidar Bjørnstad (A): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

For å sikre flere varetektsplasser i anstalt skal blant annet fengselsdirektørene ifølge Justisdepartementet justere ned domsinntaket, hvilket innebærer at færre blir innkalt til soning. Kan dette medføre at det opparbeides en soningskø, og at tiden fra rettskraftig dom til gjennomføring av straffereaksjonen forlenges, og hva vil justisministeren gjøre for at dette eventuelt ikke skal skje?

Statsråd Aud-Inger Aure: Representanten Bjørnstads spørsmål går inn på et viktig område som har gitt Justisdepartementet og fengselsvesenet store utfordringer, og som fortsatt vil være et område som vi vil knytte mye oppmerksomhet til. Jeg vil derfor innledningsvis gi noe av bakgrunnen for den instruksen til fengselsdirektørene som representanten viser til.

Den totale fengselskapasiteten i Norge er ca 2.900 plasser. Disse plassene brukes både til varetektsopphold og til domssoning. Det er bare lukkete fengsler som kan brukes til varetekt. De siste to årene har vi hatt noenlunde balanse mellom faktisk kapasitet og behovet for doms- og varetektsplasser. Ved høy kapasitetsutnyttelse har fengselsvesenet gjennomgående klart både å etterkomme politiets varetektsbehov og iverksette domssoning raskt. Det har imidlertid forekommet noen unntaksperioder hvor pågrepne personer har blitt sittende i politiarrest i flere dager i påvente av ledig fengselsplass. Det er særlig i Bergen dette har vært et problem. Men også Oslo-området hadde som kjent en tidsbegrenset periode med store problemer, bl.a fordi Oslo kretsfengsel hadde redusert kapasitet i forbindelse med helt nødvendige oppussingsarbeider.

Bruken av varetekt har økt og antas fortsatt å øke i tiden framover. Fengselsvesenet vil derfor kunne bli utfordret ytterligere på kapasitetssiden.

Situasjonen med at pågrepne ble sittende i politiarrest utover fem døgn har blitt sterkt kritisert fra mange hold. Både Europarådets torturovervåkningskomite og Sivilombudsmannen har rettet henvendelser til departementet om dette. I svarene til de to instansene har Justisdepartementet redegjort for at vi ikke finner det akseptabelt at lange opphold i politiarrestene finner sted, og at dette pr. i dag synes å være et problem som særlig er lokalisert til Bergensområdet. Så har vi denne målsettingen som er fremhevet, at varetektsfengslete skal overføres til fengsel innen 24 timer etter at fengslingskjennelse er avsagt. Dette er et høyt ambisjonsnivå, men i store deler av landet har vi lenge klart å etterleve dette. Vi har bevisst ønsket å gi uttrykk for en opprioritering av innsatsen i forhold til varetektsfengslete.

På kort sikt er det to virkemidler som i hovedsak kan prøves for å etterleve målsettingen om å overføre varetektsfengslete til fengselsplass. - Det får jeg heller komme inn på en gang jeg har bedre tid.

Nå har Fengselsstyret instruert fengselsdirektørene om å sørge for noe bedre plass for varetekt, og vi tror ikke at det vil føre til noen oppbygging av soningskø på kort sikt. Men vi vil fortsette å følge denne situasjonen for å kunne komme med systematiske innrapporteringer om mulige domsrestanser.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg takker justisministeren for svaret.

La meg bare først si at jeg er enig med hensyn til at man skal begrense lengden på bruk av politiarrest, og at det må sikres flere varetektsplasser. Men så er spørsmålet hvordan dette skal gjøres. Ifølge det jeg har hørt av representanter fra Justisdepartementet, tenkte man seg spesielt fire punkter:

  • en bedre kapasitetsutnyttelse
  • man skulle vurdere opphold i anstalt og opphold i friomsorg
  • ny kapasitet, nye plasser
  • færre innkalles til soning

Jeg legger her til grunn at en enstemmig komite understreker viktigheten av at straffereaksjonene gjennomføres raskest mulig etter rettskraftig dom, og at justisministeren i brev til komiteen om en annen sak har opplistet en del tiltak for å redusere tiden mellom den kriminelle handling og straffereaksjonene. Det kan være diskusjon om hva som er soningskø, men i hvert fall dreier det seg om noen hundre der en går utover målsettingen om straffereaksjon innen tre måneder (presidenten klubber).

Mitt oppfølgingsspørsmål er: Vil ikke isolert sett innkalling av færre til soning bety lengre kø enn det som er situasjonen i dag?

Presidenten: Presidenten finner det nødvendig å minne om at vi har en taletid, og at den skal overholdes.

Statsråd Aud-Inger Aure: Som representanten Bjørnstad selv viste til, er justisministeren og komiteen helt enig om det disse spørsmålene dreier seg om. Jeg har også lyst til å si at vi ser for oss at det kan bli et problem på litt sikt. Jeg kan henvise til at det nå bygges en ny varetektsavdeling i Bergen, den er i god framdrift og vil lette situasjonen noe. Spørsmålet var for øvrig om vi gjør noe ekstraordinært og et skikkelig krafttak for å imøtekomme torturovervåkningskomiteen, som har kommet med en kritikk som vi er svært lite bekvem med, eller om vi fortsetter som før.

Jeg tror fortsatt at det skal gå an å kombinere disse tingene, slik at vi får avviklet køene innen tilfredsstillende tid. Og hvis vi ikke gjør det, må vi ta dette problemet opp før det er blitt skikkelig aktuelt, slik at vi kan forhindre den utviklingen som vi begge frykter.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg takker justisministeren for oppfølgingssvaret. Jeg tror det vil bli flere muligheter for oss til å kunne drøfte dette, og spesielt i forbindelse med den bebudede stortingsmeldingen om kriminalomsorgen. Og jeg vil spørre: Når vil justisministeren legge den fram for Stortinget?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg finner det vel da riktig å ta reprise på et svar jeg har gitt nokså ordrett i Stortinget før, og det er at det skal skje så raskt som overhodet mulig. Og jeg kan forsikre spørsmålsstilleren om at det nå er nærmere enn det har vært noen gang.