Stortinget - Møte onsdag den 21. januar 1998

Dato: 21.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Ågot Valle (SV): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

Styret i Grieghallen A/S, en sentral institusjon i kulturbyen Bergen og hjemsted for Bergen Filharmoniske Orkester, planlegger masseoppsigelser av personale i blant annet avdelinger som lys, lyd og scene. Kulturarrangement må i framtida baseres på innleid personale.

Deler statsråden bekymringen for at dette er et ledd i en privatisering av film- og teaterteknisk personale i kulturinstitusjonene, og hvilke initiativ vil statsråden i så fall ta for å hindre en slik utvikling?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg må innrømme at jeg deler mange av de bekymringene som representanten Ågot Valle gir uttrykk for. Når det gjelder spørsmål om Grieghallen, har jeg følgende svar på det:

Grieghallen A/S har siden åpningen i 1978 etablert seg som en av de viktigste arenaene for kulturlivet i Bergen. I 1995 ble Grieghallens forretningsdel bygd om, og Grieghallen kultur- og kongressenter, som bl.a huser Griegsamlingen og musikkbiblioteket i Bergen, ble etablert. Staten har totalt bidratt med 29 mill. kr til oppføring og ombygging.

Jeg er kjent med at Grieghallen over en tid har slitt med økonomiske problemer. At styret nå planlegger oppsigelser av bl.a det tekniske personalet, har jeg imidlertid bare indirekte fått informasjon om.

Grieghallen er organisert som et aksjeselskap. Aksjene eies av Stiftelsen Musikselskabet Harmonien med 38 %, Stiftelsen Festspillene i Bergen med 28 %, Bergen kommune med 6 % og Den Nationale Scene A/S med 28 %. Staten har riktignok 67 % av aksjene i Den Nationale Scene, men Grieghallen er forvaltningsmessig ikke underlagt Kulturdepartementet. Dette viser seg også ved at staten ikke er representert i styret for Grieghallen. Siden oppføringen av bygget har det hele tiden vært en forutsetning at staten ikke skal yte driftstilskudd, og staten har derved ingen forpliktelser i forhold til Grieghallen A/S i dag.

I henhold til den informasjon jeg sitter med, er institusjonens beslutning om oppsigelse av personale utelukkende bedriftsøkonomisk begrunnet. Institusjonen har som siktemål å være en presentasjonsarena for kulturaktiviteter. Grieghallen har, slik jeg oppfatter det, funnet det bedriftsøkonomisk vanskelig å sitte med en arbeidsstokk som for et kulturhus som regelmessig har egenproduksjon av kultur.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret, og det var et overraskende defensivt svar. Selv om kulturministeren deler min bekymring, kom hun ikke med noe tiltak.

Det er en sterk tendens på kontinentet til privatisering og utskilling av tjenester og arbeidstakere, også på kulturfronten. Når film- og teaterteknisk personale og andre kulturarbeidere i går gikk til politisk streik og markerte sterk støtte til de 19 som nå står i fare for å miste arbeidsplassene sine i Grieghallen, og som i sin tur blir oppmuntret til å danne sine egne firmaer som Grieghallen igjen skal leie, var det for å vise statsråden og oss andre som har et overordnet ansvar for kulturen, at årelating av det ikke-kunstneriske personalet er et lett, men kortsiktig middel å ty til når økonomien blir skviset. Så det er altså ren bedriftsøkonomisk tenkning bak dette, som kan føre ut i en privatiseringsskrue også i andre deler av kulturlivet.

Vil statsråden ta initiativ til å gå inn i en redningsaksjon eventuelt med fylke og kommune (presidenten klubber) for å redde økonomien i Grieghallen og dermed hindre denne oppsigelsen av personalet (presidenten klubber) og tendensen til privatisering og utskilling i kulturinstitusjonene?

Presidenten: Presidenten må be om at representantane respekterer taletida!

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Når jeg sa i mitt første svar at jeg deler bekymringen, er det nettopp på grunn av den beskrivelsen som representanten Ågot Valle nå gir av kommersialisering og privatisering - oppstykking generelt. Der tror jeg vi er helt enige om at dette kan føre til at vi får dyrere tilbud, og at det offentlige ikke på samme måte som tidligere har mulighet for å legge føringer på denne type aktivitet.

Når det gjelder spørsmålet om hvilke tiltak jeg har tenkt å sette i verk, er det dessverre slik - og jeg forstår og aksepterer for så vidt at det oppfattes som defensivt - at jeg ikke har noen tiltak å sette inn mot dette. Jeg har ingen mulighet til å gripe inn overfor Grieghallen A/S, som er et selvstendig aksjeselskap, og som har et styre hvor ikke vi er representert. Jeg må bare si at dette er en sak som jeg håper kan løse seg på beste måte, men som jeg, som sagt, ikke har mulighet for å gripe inn i.

Ågot Valle (SV): Det er rett at Grieghallen er et AS, men Grieghallen har jo veldig stor betydning for resten av kulturlivet i Bergen - Festspillene i Bergen, Harmonien, DNS og de andre kulturarrangementene som foregår der, og det tekniske personalet har faktisk veldig stor betydning for kvaliteten på de kulturarrangementene som kan finne sted. Men til mitt mer prinsipielle spørsmål: Det må jo være noe statsråden kan gjøre for å gripe inn og hindre en privatiseringsukultur i kulturlivet. Vil statsråden se på et virkemiddel som anstendige ansettelsesforhold for personalet som en betingelse for offentlig støtte?

Statsråd Anne Enger Lahnstein (Sp): Jeg er generelt opptatt av å styrke de faglige rettighetene, men jeg må gjenta at dette er et AS. De institusjonene som representanten Valle nå nevnte, nemlig Festspillene, Filharmonien og også Den Nationale Scene, er med i dette AS-et. Jeg går ut fra at de har vurdert også de kunstneriske effektene av de beslutningene som tas, og jeg har ikke mulighet for å gripe inn i dette.