Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Ansgar Gabrielsen (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Politikamrene rundt om i landet som sender inn teknisk bevismateriale til Kripos for analyse, må i enkelte tilfeller vente svært lenge før resultatene foreligger. Dette fører til at straffesaker blir liggende lenger enn nødvendig hos politiet med tilsvarende sen pådømmelse som resultat.

Er statsråden enig i at dette er et problem, og hva vil statsråden gjøre for å korte ned på behandlingstiden hos Kripos?

Statsråd Aud-Inger Aure: Det er viktig ... Beklager, jeg har fått med feil dokument opp. Kan jeg få muligheten til å hente det riktige?

Presidenten: Ja, vær så god!

(Statsråden gikk så for å hente det riktige manuset.)

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg ber om unnskyldning for forvirringen. Jeg fikk en førsteside og kunne ikke forstå at det stemte. Men så viser det seg at hele svaret er på én side, så derfor er det riktig likevel.

Det er viktig at analysetiden hos Kripos ikke blir et forsinkende ledd i straffesaksbehandlingen. For å bedre situasjonen og korte ned på saksbehandlingstiden vil Kripos gjennom budsjettet for 1998 få tildelt åtte nye faste stillinger fordelt på henholdsvis laboratorie- og fingeravtrykksavdelingen. I tillegg vil 16 engasjement ved Kripos bli omgjort til faste stillinger i 1998.

Videre ble det i 1997 gitt fullmakt til innkjøp av nytt databasert automatisk fingeravtrykkssystem ved Kripos. Dette forventes å komme i drift i 1998. De tekniske forbedringer og muligheter i fingeravtrykkssystemet vil også bidra til en redusert svartid på innsendt materiale. Samlet utgjør disse tiltakene en klar forbedring av nåværende situasjon.

Ansgar Gabrielsen (H): Når statsråden endelig fant svaret, var det jo et relativt greit svar. Hvis de endringene som er gjort på 1998-budsjettet, kan føre til at den, jeg vil si, særdeles uverdige situasjon som har vært, kan rette seg, er det bra. Det som er tilfellet, er at frustrasjonen er ganske stor rundt om på politikamrene på grunn av den lange ventetiden. Det har ført til et unødvendig dårlig rykte hos politiet. Det som oftest skjer ved domstolen, er at saksbehandlingstiden blir tillagt vekt. Det er et relevant argument i forbindelse med straffeutmålingen, og det er mange eksempler på at sen saksbehandling hos Kripos har ført til at den som skal domfelles, har fått en annen dom enn vedkommende hadde fått om man hadde hatt en fornuftig saksbehandlingstid. Kan statsråden nå garantere at den fristen som etaten selv har satt til 90 dager når det gjelder saksbehandling i straffesaker, vil kunne overholdes med de tiltakene som er gjort? Og vil statsråden se til at så skjer?

Statsråd Aud-Inger Aure: Når jeg har en viss vegring mot å gi politiske garantier både fra denne talerstol og andre, er det ikke egne erfaringer jeg baserer det på - til det er jeg for fersk. Det jeg i hvert fall kan love representanten Gabrielsen, om han ikke får noen garanti, er at jeg vil følge opp dette. Hvis det viser seg at de tiltak vi nå setter i gang, ikke er gode nok, vil jeg sørge for at vi setter inn ytterligere tiltak for å oppnå det som er ønsket av både spørsmålsstilleren og meg.