Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 46

Karin Andersen (SV): Jeg vil få stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

Statsråden har ved flere anledninger signalisert at hun ønsker stopp i el-forbruksveksten. Blant tiltak hun har nevnt som nødvendig i denne sammenheng, er å erstatte elektrisitet til oppvarming med bioenergi og vannbåren varme.

Hvordan vil statsråden, gjennom Statsbygg, sikre at planlagte bygg i framtiden blir tilpasset slik alternativ oppvarming?

Statsråd Marit Arnstad: Det er ganske riktig Regjeringens mål å redusere veksten i energiforbruket. Representanten Andersen tar opp et meget interessant energipolitisk spørsmål. Det er et mål å få til ordninger som bidrar til økt grad av vannbåren varme. Det gjelder både i nye bygg i staten og andre steder. Vannbasert oppvarming vil ofte være en forutsetning for å kunne ta i bruk nye fornybare energikilder som bl.a bioenergi, solenergi og bruk av varmepumper.

Den konkrete saken som nylig har vært framme i media, dreier seg ikke først og fremst om Statsbygg, men om å utvikle virkemidler som fremmer vannbåren varme på mange områder. Statsbygg har allerede en meget høy andel vannbasert oppvarming i sine bygninger, faktisk over 90 %, men de står i en del tilfeller overfor rammebetingelser som gjør at det for enkelte bygg blir valgt annerledes. Det er derfor viktig at både Statsbygg og offentlige og private utbyggere pålegges de samme vilkår når det gjelder å tilby vannbåren varme.

I år har vi fått en tilskuddsordning i NVE der tiltak for vannbåren varme kombineres med støtte til bioenergi og varmepumper. Gjennom NVE har vi også planer om å bygge opp kompetanse i kommunene, slik at hensyn som dette innarbeides i kommunal planlegging.

Vi har allerede lovregler om tilknytningsplikt for bygninger i områder hvor det er gitt konsesjon for fjernvarme. Men utfordringen vi nå står overfor, gjelder å legge til rette for vannbasert oppvarming utenfor de områdene. Her kan krav gjennom plan- og bygningsloven være én mulighet. Gjennom arbeidet med byggesaker har kommunene et viktig ansvar for å legge til rette for en miljø- og ressursvennlig utvikling. Vi vil nå vurdere hvordan plan- og bygningsloven kan brukes for å fremme energiløsninger med vannbåren varme.

Det er også vår oppfatning at det vil ha en sterk effekt at staten, som oppdragsgiver for Statsbygg og andre entreprenører, går foran med et godt eksempel og stiller krav om at bygningene skal prosjekteres med vannbasert oppvarming. Dette er også et punkt som må vurderes.

Når det gjelder den konkrete saken som har vært knyttet til utbygging på Hamar, er det et spørsmål det er nødvendig for Regjeringen å drøfte, og jeg er kjent med at administrasjonsministeren vil ta opp med Statsbygg hva som kan gjøres i den konkrete byggesaken.

Karin Andersen (SV): Jeg vil takke for svaret, som inneholder veldig mange positive tilsprang, men hoppet mangler. Hvorfor skal Statsbygg velge annerledes i denne saken som refererer seg til Hamar, der de står som bestiller? I denne saken skulle det ikke være noen grunn til å vurdere om det skal benyttes fjernvarme og bioenergi, men bare hvordan. Det er fullt mulig. Så vidt jeg kan se, er det ingen hindringer. De er i hvert fall ikke verre for staten enn de måtte være for private, og vi ønsker også å bruke virkemidler for at de skal bruke slik oppvarming. Jeg opplever at vi mister troverdighet hvis vi ikke bruker denne saken nettopp til å fremme et slikt mål. Derfor kunne jeg ønske meg et klart og positivt svar fra statsråden om at hun i denne konkrete saken vil sørge for at det blir brukt miljøvennlig oppvarming på Hamar, og også i framtidige bygg der staten enten står som byggherre eller som bestiller.

Statsråd Marit Arnstad: Jeg er enig med representanten i at den holdning staten legger seg på her, vil ha en sterk effekt. Det var nettopp derfor jeg i mitt forrige svar sa at det er viktig at Statsbygg og staten som oppdragsgiver, går foran med et godt eksempel og stiller krav om at bygninger skal prosjekteres med vannbasert oppvarming.

Jeg synes likevel det er grunn til å nevne at Statsbygg har vært meget dyktig på dette området, men at Statsbygg i det aktuelle tilfellet i Hamar, for å kunne konkurrere med private tilbud, har vært nødt til å velge bort vannbåren varme. Det er ingen heldig situasjon, og det er nødvendig for staten å se dette i en bredere sammenheng. Derfor er Regjeringen nødt til å se på hva som kan gjøres for å hindre den type utslag. Én mulighet som vi må vurdere, er at det stilles krav om at alle som tilbyr lokaler til staten, skal benytte vannbåren varme eller annet miljøvennlig oppvarmingssystem.

Jeg vil gjenta at administrasjonsministeren har varslet at hun vil ta opp med Statsbygg om det er mulig å gjøre noe i forhold til den konkrete byggesaken på Hamar.