Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 1998

Dato: 18.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Einar Olav Skogholt (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at den såkalte sprøytebussen fortsatt blir i Oslo sentrum?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Aids-informasjonsbussen har sidan oppstarten hausten 1988 vore eit viktig tiltak for å førebyggja spreiing av hiv/aids. Fleire og fleire injiserande misbrukarar har nytta tilbod om gratis sprøyter og kondom, og dei tilsette har òg gjeve misbrukarane rettleiing med tanke på å førebyggja overdosar. Departementet og Oslo kommune har dekt driftsutgiftene ved bussen med 50 % kvar. Departementet har dekt sin del gjennom handlingsplanen mot hiv/aids-epidemien, sist med 1.405.000 kr i 1997.

På initiativ frå Sosial- og helsedepartementet og med Helsetilsynet som oppdragsgjevar blir aids-informasjonsbussen evaluert. Evalueringa skal m.a skaffa fram eit betre avgjerdsgrunnlag med omsyn til framtidig organisering og finansiering av tiltaket, og vil liggja føre i juni 1998.

Sosial- og helsedepartementet gjev, som nemnt, midlar til gjennomføring av tiltaket. Oslo kommune har ansvaret for sjølve gjennomføringa, òg kvar bussen skal stå. Det er innlysande at bussen må stå sentralt, slik at rusmiddelmisbrukarane har lett tilgang til han. Oslo kommune vil ha bussen i sentrum. Eg har difor tiltru til at kommunen vil finna ein høveleg plass.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker statsråden for svaret, som viser at statsråden har en meget positiv holdning til sprøytebussen.

I en artikkel i Aftenposten den 11. mars i år framgår bl.a følgende:

Sprøytebussen vurderer å flytte ut av sentrum. Det er for dyrt å betjene alle som ønsker rene sprøyter og HIV-tester. Derfor skal bussen gjøres mindre tilgjengelig.

I år har bussen et budsjett på 2,8 mill. kr, men mye tyder på at behovet vil være på 3,8 mill. kr. Besøkstallet øker mer enn forutsatt i budsjettet. Jeg merket meg at evaluering av tiltaket skal foreligge i juni i år, og at man etter dette skal ta stilling til organisering og finansiering av tiltaket. Jeg håper statsråden vil bekrefte at man vil finne en løsning på den økonomiske situasjon sprøytebussen er i, slik at vi ikke får redusert service overfor hver enkelt stoffmisbruker, eller at bussen flyttes for å gjøre den mindre tilgjengelig.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Representanten Skogholt viste til ein artikkel i Aftenposten som understrekar noko av det som òg ligg til grunn for den evalueringa som skal gå føre seg. Den skal framskaffa eit betre avgjerdsgrunnlag med omsyn til framtidig organisering og finansiering.

Eg trur eg kan understreka at Sosial- og helsedepartementet og Oslo kommune er skjønt einige om at det framleis er behov for dette tiltaket. Det er heller ikkje tvil om at behovet er aukande. På kva måte og i kva omfang det her skal framskaffast midlar, får vi koma tilbake til.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker statsråden for svaret, og vil få stille et kort tilleggsspørsmål: Kan statsråden love at sprøytebussen ikke blir flyttet ut av sentrum før evalueringen foreligger i juni i år?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Som eg sa i mitt fyrste svar, er det Oslo kommune som her har ansvaret. Men eg kan stadfesta at det har vore kontakt mellom departementet og Oslo kommune om dette. Oslo kommune ynskjer at bussen blir verande i sentrum. Når det då er kommunen som har ansvaret for dette, skulle svaret vera i samsvar med representanten Skogholt sitt ynske.