Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I forbindelse med fastlandsforbindelse for Frøya via Hitra er det planlagt ny bru over Dolmsundet. Den nye brua er planlagt nord for verkstedet Kvernhusvik Skipsverft, og vil hindre bedriftens utviklingsmuligheter rettet mot offshore.

Kan statsråden tenke seg å gå inn for å bygge den nye brua etter samme trasé som den gamle brua, og dermed spare 20-30 mill. kroner?

Statsråd Odd Einar Dørum: Hovedelementet i fastlandssambandet Hitra - Frøya er en 5,3 km lang undersjøisk tunnel. På grunn av dybde- og grunnforhold i Frøyfjorden er tunneltraseen låst til en avgrenset korridor mellom øyene. I forbindelse med utarbeidelsen av hovedplan for prosjektet i slutten av 1980-årene ble det sett på to alternative vegtilknytninger mellom tunnelpåhugget på Hitra og eksisterende Rv714.

Under behandlingen av kommunedelplanen for nevnte vegsamband ble de to alternativene vurdert opp mot hverandre, og der ble bl.a spørsmålet om nødvendig seilingshøyde vurdert. Nautisk sakkyndige konsulenter ble engasjert for å finne hvilken seilingshøyde en ny bru øst for skipsverftet måtte ha dersom den ikke skulle representere noen hindring for verftet utover de begrensninger de naturgitte forholdene på stedet og selve innseilingsløpet setter. De nautisk sakkyndige konkluderte med at naturlig seilingshøyde på brua burde være 26 m.

Den eksisterende brua har ett kjørefelt og er lysregulert. Det er også dårlig kurvatur og sikt. Vegdirektoratet vurderer det som lite aktuelt å bygge eksisterende bru ut i bredden, og alternativet vil da være ny bru rett ved siden av. Det vedtatte alternativet med bygging av ny bru øst for den eksisterende vil innebære innspart kjørelengde på 3,4 km, som vil medføre innspart kjøretid og spart forbruk av drivstoff.

Ved behandlingen av kommunedelplanen gikk Hitra kommune inn for alternativet med utgangspunkt i eksisterende bru. Etter innsigelser fra Frøya kommune og Statens vegvesen avgjorde Miljøverndepartementet den 27. februar 1996 at alternativet med ny bru over Dolmsundet øst for Kvernhusvik Skipsverft skulle legges til grunn for det videre planarbeidet. Når det gjaldt seilingshøyden for den nye brua, gikk Miljøverndepartementet inn for at en la til grunn den seilingshøyden som Kystdirektoratet har tilrådd i brev av 8. november 1997, dvs. minimum 30 meter.

Reguleringsplan for Rv714 over Dolmsundet ble egengodkjent i Hitra kommunestyre den 29. april 1997. Endelig seilingshøyde vil bli fastsatt av Kystverket/Fiskeridepartementet i forbindelse med behandlingen av søknad om kryssingstillatelse.

Det foreligger med andre ord planvedtak i denne saken. Jeg kan imidlertid også opplyse at Miljøverndepartementet høsten 1997 mottok en rapport fra MARINTEK der grunnlaget for Miljøverndepartementets avgjørelse i innsigelsessaken ble trukket i tvil. Rapporten er oversendt Fiskeridepartementet til gjennomgang. På basis av dette vil Miljøverndepartementet vurdere om det er grunnlag for å se på planen på nytt.

I St.prp.nr.1 (1997-1998) har Samferdselsdepartementet gått inn for at tidspunktet for å starte byggearbeidene på Dolmsundbrua blir utsatt til etter at en har hatt gjennomslag i den undersjøiske tunnelen, dette på grunn av usikkerheten omkring kostnadsoverslaget for den undersjøiske tunnelen.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

I sitt svar nevnte statsråden at nautisk sakkyndige vurderer en seilingshøyde på 26 meter, og at Kystdirektoratet har tilrådd 30 meter som høyde på brua. Det er ikke snakk om nautiske spørsmål her. Her er det snakk om bedriftens utviklingsmuligheter. Skal en f.eks ha vedlikehold på en borerigg eller et annet borefartøy på verkstedet, kan det være spørsmål om atskillig større høyder enn 30 meter. Så nautisk er det vel i orden.

Jeg takker i hvert fall for svaret. Det ser ut til at det er under vurdering å bygge brua i nærheten av den gamle brua. Dermed må det også være et element at man kan spare en masse penger. Om bilturen blir 5 minutter lenger, skulle ikke det bety så mye i miljøsammenheng. Så jeg håper at de vurderingene som er gjort, kan bidra til en positiv løsning.

Statsråd Odd Einar Dørum: Som det framgår av svaret mitt, er dette en lokal konflikt. Hitra har én oppfatning av hvor brua skal gå. Frøya har en annen oppfatning. Og med kjennskap til lokalforholdene kan jeg bekrefte at intensiteten kan være betydelig i en slik konflikt. I denne konflikten har Miljøverndepartementet gått inn og truffet en beslutning, men det er reist innsigelser mot denne, og den saken er nå til behandling i Fiskeridepartementet.

Men som jeg sa: Brua vil ikke bli igangsatt før man har fått gjennomslag på den undersjøiske tunnelen, fordi den tunnelen er en av verstingene i Norge når det gjelder å sprenge samferdselsprosjekters kostnadsrammer.