Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 39

Morten Lund (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Kan igangsettelse av Lokal Agenda 21 i bydelen Svartlamon i Trondheim være en løsningsnøkkel for den fastlåste situasjonen kommunen, beboere og fylkeskommunen er i, og dermed bli et nasjonalt utstillingsvindu i tråd med de opprinnelige intensjoner for TON-prosjektet som er støttet økonomisk av flere statlige instanser?

Statsråd Guro Fjellanger: Lokal Agenda 21 handler om lokale myndigheters dialog og samarbeid med innbyggere om miljø- og utviklingsspørsmål i kommunene. Det er derfor helt i tråd med intensjonene i Lokal Agenda 21 dersom Trondheim kommune velger fortsatt dialog med innbyggerne om den videre utviklingen av Svartlamon.

Som allerede nevnt i mitt svar til representanten Djupedal, gjelder Svartlamon et lokalt byplanspørsmål. Det er ikke tvil om at området har betydelige miljømessige kvaliteter. Det er imidlertid Trondheim kommunes ansvar hvordan de avveier dette opp mot andre lokale hensyn. Det vil derfor være opp til Trondheim kommune hvorledes de vil gå videre i denne saken.

Når det gjelder TON-prosjektet, eller utviklingsprogrammet for trafikk-oppvekst-nærmiljø, som det henvises til i spørsmålet, hadde dette som overordnet mål å forbedre oppvekstmiljøet for barn og unge. I Trondheim ble Lademoen valgt ut som én av to bydeler som deltok i prosjektet, men på grunn av plansituasjonen ble området Svartlamon holdt utenfor. Kommunen organiserte og ledet arbeidet, og det var også kommunen som prioriterte hvilke tiltak som skulle gjennomføres innenfor de økonomiske rammene som ble stilt til rådighet. TON-prosjektet ble avsluttet i 1994.

Morten Lund (Sp): Jeg takker for et svar som var positivt i tonen.

Beboerne har nok oppfattet at Svartlamon var en del av søknadsgrunnlaget for de store midlene som Trondheim har fått.

Når det gjelder de betydelige miljømessige kvalitetene som statsråden beskriver, erkjennes de av svært mange i Trondheim. Det er meget sterk støtte til beboernes kamp for Svartlamon. De miljømessige kvaliteter dreier seg bl.a om en lokal mobilisering og dugnad, noe som ellers er veldig vanskelig å få til i sentrale strøk. De har skapt et godt bomiljø. Beboerne har et program for å videreføre et pionerprosjekt med en livsstil med lavt forbruk, som innebærer en opprustning av boligene på en ressursbesparende måte.

Debatten i Trondheim går videre. Den påvirkes også av det som sies her i dag, og av utsiktene til statlig medvirkning for å få til det som de nå har planlagt. Jeg vet at Husbanken er positiv til å være med.

Mitt tilleggsspørsmål er følgende: Tror statsråden at et kommunalt vedtak om å bevare dette miljøet vil kunne utløse ytterligere velvilje når det gjelder statlig støtte til byfornyelse på Svartlamon?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få si at jeg tror vi er enige om Svartlamons kvaliteter, ikke minst både det som finnes av lokale verneverdier, og det lokale engasjementet som folk i området har for sitt nærmiljø. Dette er viktige verdier, som man bør sette pris på overalt.

Regjeringen har allerede på årets budsjett økt bevilgningene til jobbingen med Lokal Agenda 21, og vi tar også sikte på å føre dette videre til neste år. Det er fordi vi mener at Lokal Agenda 21 kan være en utmerket måte å få den gode dialogen med innbyggerne på, som man bl.a har bruk for i dette eksemplet.

Jeg har lyst til å understreke at vi er innstilt på å gå i dialog med kommunen, som jeg også sa til representanten Djupedal, men vi er avhengig av å ha et kommunevedtak på plass for å kunne delta i et sånt samarbeid.

Presidenten: Vi er da ferdig med den ordinære spørretimen.