Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 40

Harald Tom Nesvik (Frp):

Seksjon for hyperbarmedisin ved Haukeland sykehus, som er et nasjonalt kompetansesenter for all behandling som foregår i trykkammer, står i fare for å måtte redusere behandlingen av pasienter ved NUTEC, til kun å ha drift 1. halvår. Hovedkategorien av behandlinger skyldes senfølger etter stråleskader, sukkersykepasienter, kroniske sår, etc.

Vil statsråden sørge for å tilføre de nødvendige midler slik at det blir helårsdrift ved senteret?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Sosial- og helsedepartementet yter tilskudd til Seksjon for hyperbarmedisin ved Haukeland sykehus gjennom det såkalte funksjonstilskuddet. Funksjonstilskuddet fra Sosial- og helsedepartementet skal bl.a dekke utgifter ved spesielle funksjoner som bare ytes ved enkelte regionsykehus. Det skal også danne grunnlag for utprøvende behandling som ennå ikke er definert som etablert medisin. Seksjon for hyperbarmedisin har de siste årene fått en økning i dette tilskuddet, senest fra 4,2 mill. kr i 1996 til 6 mill. kr i 1997. For 1998 har det vært fremmet ønske om ytterligere økonomisk styrking av denne virksomheten. Departementet har i den forbindelse satt i gang et arbeid for å vurdere innføring av takst for de kategorier av behandling som representanten Nesvik nevner.

Virksomheten ved Seksjon for hyperbarmedisin er den senere tiden utvidet til å omfatte flere pasientkategorier. Det gjøres i dag pasientbehandlinger på et felt som ligger i grenseland mellom utprøvende og etablert behandling. Mye av denne virksomheten gir lovende behandlingsresultater og ny viten om behandling av sykdommer. Det arbeides også med å dokumentere behandlingseffektene.

Pasientbehandling generelt, dvs. etablerte behandlingsformer, er normalt innarbeidet i en av refusjonsordningene fra staten, enten som poliklinisk refusjon eller som refusjon i innsatsstyrt finansiering. Spørsmålet er om noe av virksomheten ved Seksjon for hyperbarmedisin kan defineres innunder denne kategorien. For å svare på dette har vi bedt Helsetilsynet om en vurdering av virksomheten. Dette arbeidet er allerede godt i gang, men fordrer en større gjennomgang av bl.a relevant litteratur, i samarbeid med fagmiljøene. En foreløpig tilbakemelding gir imidlertid grunnlag for å introdusere poliklinisk takst for behandling av bl.a stråleskader, noe som vil gi kompetansesenteret økonomisk grunnlag for å drive denne virksomheten. Dette vil bli fulgt opp raskt.

Hvorvidt senteret skal opprettholde behandlingstilbud for alle de pasientgrupper som i dag prøves ut, er et spørsmål som må ses i lys av Helsetilsynets endelige faglige anbefaling. Denne vil foreligge i løpet av høsten 1998, og nye takster for behandling vil da bli vurdert.

Harald Tom Nesvik (Frp): Hvis det ikke handles raskt, står senteret i fare for å måtte avslutte et tilbud om såkalte planlagte behandlinger til enkelte grupper. Det gjelder bl.a for en del pasienter med sukkersyke, og det gjelder også for en del pasienter med spesielle sårskader. NUTECs anlegg står der. Det er investert flere hundre millioner kroner for å få til trykkammeret, og det er synd om ikke kapasiteten brukes på en skikkelig måte.

Mitt spørsmål til statsråden blir som følger: Vil statsråden ta et initiativ til at senteret får en innsatsstyrt finansiering basert på fast basistilskudd, slik senteret har bedt om i sin søknad til departementet av 12. februar 1998?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er, som representanten Nesvik, opptatt av å sikre dette tilbudet også for fremtiden. Den løpende tilpasning av takster og refusjonsordninger i forhold til nye behandlingsformer må skje på solid faglig grunnlag. Vi har i dag et grunnlag for å innføre en poliklinisk takst for behandling av bl.a stråleskader, som jeg nevnte, og vi gjør vurderinger av de andre behandlingsformene på basis av en faglig gjennomgang i Helsetilsynet. I den forbindelse vil jeg også ta opp det spørsmålet som representanten Nesvik nevner.