Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Jan Petter Rasmussen (A):

Ved tildelingsmøtet 23. mars 1998 for utskifting av konsesjonsbelagte fartøy over 34 m ble det for Sør-Norge innvilget fem søknader. Alle fem gjaldt import av brukte fartøy. Blant søknadene var tre størrelsesmessig godkjente nybyggingsprosjekter innen nordsjøtrålgruppen.

I forhold til den uttrykte målsettingen om fornyelse av blant annet nordsjøtrålflåten, mener fiskeriministeren at det er riktig å prioritere import av fartøyer framfor nybygg?

Statsråd Peter Angelsen: For å kunne ivareta hensynet til geografisk fordeling, fordeling mellom størrelsesgrupper og ta andre fiskeripolitiske hensyn har Fiskeridirektoratet av tidligere politisk ledelse blitt instruert om å legge opp til en puljevis og samlet behandling av søknader om ervervstillatelser og konsesjoner. Denne behandlingsprosedyren gjaldt nybygg og større ombygginger.

For fartøy som importeres, har de årlige retningslinjene fra 1996 og framover vært formulert slik at disse søknader skal gis en fleksibel behandling. Begrunnelsen for dette har vært kjøpers behov for å få avgjort søknaden snarest mulig for ikke å gå glipp av muligheten for kjøp av fartøyet. Denne praksisen har medført at det har vært enklere å foreta utskiftinger med brukte, importerte fartøyer enn med nybygg. Dette har vært en uønsket effekt av behandlingsprosedyren.

Jeg har derfor nå instruert Fiskeridirektoratet om at søknader om utskifting til fartøy som ønskes importert, skal behandles sammen med brukte norske fartøy og nybygg i de samlede behandlingsrundene, fire ganger pr. år. I dette ligger at disse søknadene skal undergis samme prioriteringskriterier som for nybygg.

Fra myndighetenes side er det ønskelig at utskiftinger foretas til nybygg. Dette gjelder innenfor alle fartøygrupper. Det kan imidlertid ikke ses bort fra at utskifting til et nyere, brukt fartøy, enten det er norsk eller importert, i enkelte tilfeller kan være en fornuftig løsning. Den endringen i instruksen som er gjort, vil gjøre det mulig å foreta en slik prioritering mellom nybygg og brukte fartøyer i en samlet behandlingsomgang.

Dessverre ble det ikke mulig å foreta en slik prioritering ved første runde i år på grunn av at søknader om ervervstillatelse og import av fartøy var kommet så langt at de ble tatt foran i behandlingskøen første kvartal. Men det er som sagt rettet opp. Fra nå av skal slike fartøy underlegges samme prioritetsbehandling som andre fartøy.

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg takker for svaret.

Nå er vel nordsjøtrålerne den av de havgående fartøygruppene som kanskje har størst behov for utskifting. Det er for så vidt greit at fiskeriministeren nå sier at det blir en omlegging av praksis. Men i den første tildelingsrunden som nå ble gjort, brukte man 300 mill. kr av de 500 mill. kr som var satt av til utskiftning for Sør-Norge i 1998.

Da vil jeg følge opp med et spørsmål. Vi vet at en av de båtene som ikke fikk innvilget søknad, er båten « Anne Kristin », som er bygd i 1952. Hvilken mulighet vil eierne nå ha til å kunne få realisert sine planer når båten er godkjent av direktoratet både ut fra ressurs- og kapasitetssituasjonen? De har også tidligere gjort flere forsøk på å fornye den samme båten. Dette kommer virkelig i et spesielt lys når vi vet at en del av de importtillatelsene som nå ble gitt, går til erstatning av fartøyer som er bygd sent på 1980-tallet og til og med på 1990-tallet. Da er det noe her som ikke rimer. Kan fiskeriministeren komme med et opplegg på hvordan man skal kunne løse saker som dette?

Statsråd Peter Angelsen: Utskiftingsrammer for fartøy over 34 m, altså konsesjonsbelagte fartøy, ble innført i 1988 for å ha kontroll med utskifting i den havgående flåten. Stortinget har bedt om å få en evaluering av denne ordningen, og den vil bli foretatt i den meldingen som skal fremmes for Stortinget i juni i år. Hvorvidt departementet kommer til den konklusjon at vi vil oppheve ordningen, vil jeg derfor ikke si noe om her og nå. Men vi arbeider også med å innføre andre parametre for kapasitetskontroll med utvikling i fiskeflåten totalt sett, og spesielt for havfiskeflåten, så jeg ser ikke bort fra at vi kan komme bort fra den styringsordningen som ble innført i 1988. Jeg vil foreløpig si at departementet og Regjeringen har lagt seg på den linjen at man har forsøkt å imøtekomme en del av den økte interesse for nybygg og utskifting av fartøy ved å øke rammene for utskiftingstillatelser. Men det viser seg dessverre ikke å ha vært nok så langt, så vi vil ha en gjennomdrøfting av situasjonen med direktoratet, når det har behandlet søknadene for 1. kvartal i år.