Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato: 22.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

Som olje- og energiministeren er kjent med, er det et stort flertall i Stortinget bak vedtaket om at det kan bygges to gasskraftverk i Norge.

Kan dette flertallet være sikre på at olje- og energiministeren og Regjeringen arbeider målbevisst for at intensjonen i vedtaket kan oppfylles?

Statsråd Marit Arnstad: Regjeringen vil i morgen legge fram en stortingsmelding der en redegjør for Regjeringens syn på hvordan vi som nasjon best kan oppfylle forpliktelsene i Kyoto-avtalen. Meldingen vil også inneholde en vurdering av Regjeringens syn på gasskraft. Jeg er av den oppfatning at Stortinget nå også bør få anledning til å vurdere de to gasskraftverkene på Vestlandet i en slik sammenheng.

Det burde for så vidt være liten tvil om at Regjeringen ikke synes det er ønskelig med bygging av gasskraftverk, men det forhindrer ikke at Regjeringen følger opp saksbehandlingen av de to gasskraftverkene på Vestlandet etter at de fikk konsesjon av Olje- og energidepartementet den 5. juni 1997. Det vil si at SFT nå behandler søknaden om utslippstillatelse etter forurensningsloven.

I tråd med vilkåret i energikonsesjonen om at det skal foretas nødvendige avklaringer med forurensningsmyndighetene i forkant av de enkelte stadier i byggeprosessen, har SFT allerede truffet to avgjørelser knyttet til igangsetting av byggearbeider. Den første avgjørelsen om igangsetting av forberedende byggearbeider på Kollsnes og Kårstø er påklaget og er til behandling i Miljøverndepartementet.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret. Men jeg føler meg ikke trygg på at energiministeren som det står i mitt spørsmål, arbeider så målbevisst for at intensjonen i vedtaket kan oppfylles som flertallet i dette storting skulle ønske.

Vi hører jo gang på gang regjeringspartiene uttale seg om gasskraft. Det har de for så vidt anledning til å gjøre, men de bør i alle fall legge ryggen til og få fortgang i behandlingen. Og det forbauser meg litt - og derfor spør jeg om igjen: Er det slik at det er forskjell på initiativ når det gjelder Romeriksporten og de eventuelle miljøkonsekvenser som måtte være der, og det som gjelder gasskraft og SFT? Jeg har inntrykk av at Regjeringen og energiministeren kjører et veldig tøft løp når det gjelder Romeriksporten, men har en noe tilbakelent holdning i gasskraftsaken.

Statsråd Marit Arnstad: Som jeg var inne på i mitt første svar, er det ingen tvil om Regjeringens syn på gasskraft, men samtidig følger vi opp saksbehandlingen knyttet til de to gasskraftverkene som ble gitt konsesjon i fjor sommer. Det som er olje- og energiministerens anliggende i den sammenheng, er de vilkår som er satt i energikonsesjonen, altså konsesjonen etter energiloven. Det ble av den forrige regjering satt flere vilkår som skal oppfylles, og det er oppfyllelsen av disse vilkårene som er mitt anliggende som energiminister.

Et av vilkårene handler om at Naturkraft i forkant av de enkelte stadier i byggeprosessen har plikt til å sørge for de nødvendige avklaringene med forurensningsmyndighetene. Hvordan de avklaringene skjer, er en sak mellom Naturkraft og forurensningsmyndighetene. Samtidig handler et av vilkårene om at Naturkraft skal legge til rette for at det inngås en avtale med rettighetshaverne på Kårstø om utnyttelse av varmen fra gasskraftverket. Jeg har forstått det slik at det er et vilkår som opptar Naturkraft. Dersom Naturkraft er opptatt av det i forhold til energimyndighetene, vil vi selvsagt gå i en dialog med Naturkraft om det.

Jan Johnsen (H): Jeg er fortsatt ikke fornøyd med svaret fra energiministeren. Jeg mener fortsatt det er en litt for tafatt holdning når det gjelder å få fullført det vedtaket som Stortinget har gjort, og jeg skulle ønske at både olje- og energiministeren og Regjeringen var mye mer offensiv i denne saken enn det de til nå har vist. Stortingets flertall vil følge med argusøyne Regjeringens fortsatte arbeid i denne saken.

Statsråd Marit Arnstad: Jeg har merket meg at representanten Johnsen ikke er fornøyd med svarene, men det er altså slik at når det gjelder forholdet mellom Naturkraft og forurensningsmyndighetene, er det noe som må følges opp videre dem imellom. Det som er Olje- og energidepartementets anliggende, er at de vilkår som er satt, blir oppfylt. Og et av vilkårene er altså at det skal foretas avklaringer med forurensningsmyndighetene gjennom byggeprosessen. Vi er opptatt av at det vilkåret skal oppfylles. Hvordan det oppfylles, må bli en sak mellom forurensningsmyndighetene og Naturkraft.

Jeg mener at i forhold til energikonsesjonen og de vilkår som er satt i denne, har Olje- og energidepartementet forholdt seg strengt til det som den forrige regjering, og dermed også stortingsflertallet, har lagt til grunn.