Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 1998

Dato: 06.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Lars Rise (KrF): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til justisministeren:

Regjeringen har gjennom Statsbygg vært opptatt av å plassere viktige statlige institusjoner i Oslo indre øst, spesielt ved de nedre deler av Akerselva. Kripos er nå i ferd med å finne nye lokaler for sin virksomhet som omfatter nærmere 300 ansatte i et bygg på 18.000 kvm.

Hva vil justisministeren gjøre for å plassere Kripos' nybygg slik at det bidrar til en positiv utvikling for Oslo indre øst og Akerselva?

Statsråd Aud-Inger Aure: Departementet har som en del av prosessen med å realisere et nybygg for Kripos hatt nær kontakt med Statsbygg med sikte på plassering på eiendommer i Statsbyggs eie. Aktuelle plasseringer har bl.a vært tidligere Oslo Energis eiendom langs Akerselvas vestside. Denne lokalisering ble imidlertid besluttet benyttet av Arkitekthøgskolen.

Justisdepartementet besluttet da å foreta en tilbudskonkurranse i markedet. Dette resulterte i totalt elleve tilbud, hvorav ett fra Statsbygg. Dette var lokalisert til Helsfyr.

Vi har i samarbeid med Kripos vurdert tilbudene og hatt nærmere samtaler og forhandlinger med seks tilbydere. Forhandlingene antas å være avsluttet i løpet av første halvår 1998.

Lars Rise (KrF): Jeg vil få takke statsråden for svaret.

Jeg har forstått det slik at Regjeringen ønsker å finne en løsning som kan bidra til den byutviklingen som er beskrevet i det politiske grunnlaget for Regjeringen fra Voksenåsen. Regjeringen har tidligere gitt uttrykk for hvor viktig det er at staten bidrar aktivt til en positiv byutvikling i hovedstaden. Statsråd Løwer har eksempelvis opplyst at intensjonen med Statsbyggs satsing i Oslo indre øst-området er å bidra til en vitalisering av Oslo indre øst gjennom en integrert byutvikling med etablering av statlige institusjoner og økt boligbygging som sentrale virkemidler.

Videre har det vært en intensjon at Statsbyggs satsing i området skal utløse investeringer og engasjement også hos andre offentlige instanser og private. Jeg forstår det slik at Statsbygg nå er koblet ut av prosjektet i arbeidet med å finne nye lokaliteter for Kripos. Like fullt burde Regjeringens målsetting om å bidra til en positiv byutvikling, følges opp fullt ut når det skal anskaffes så omfattende lokaler som det her er tale om. Det er spesielt viktig å satse på en blanding av kontorer, boliger og fritidstilbud i Oslo indre øst og særlig langs nedre del av Akerselva. Det har vist seg meget problematisk å få til en reell satsing i Oslo indre øst når det gjelder statlige kontorprosjekter. Vil statsråden sørge for at finaleheatet også vil inneholde et rent utbyggingsprosjekt i Oslo indre øst ved Akerselva i konkurranse med de andre?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg kan bekrefte det som representanten Rise sier i sitt spørsmål, at Regjeringen har vært veldig opptatt av å plassere viktige statlige institusjoner i Oslo indre øst. Det følger vi opp, og det gjør vi også i denne sammenhengen. Jeg kan av naturlige årsaker ikke si noe særlig konkret om prosessen, men de tomter som fortsatt er inne i bildet, har en slik lokalisering som spørsmålsstilleren nevner her. Når vi kan bidra til å få Kripos' behov dekket, ønsker vi å gjøre det på en slik måte at også byutviklingen i Oslo blir ivaretatt.

Lars Rise (KrF): Nå er det slik at Vegdirektoratet havner på Brynseng. Rikstrygdeverket skal inn i patologibygningen på det gamle Rikshospitalet. Telenor flytter til Fornebu. Regjeringen har foreslått opera til Vestbanen, og Grünerløkka politistasjon ser ut til å havne i Trondheimsveien, ovenfor Carl Berners plass. Det er Arkitekthøgskolen, Kunsthøgskolen og UDI som er blitt rene øst-satsinger. Så her er det mye kultur og undervisning, og det er veldig bra. Men hvor er de store arbeidsplassene som bl.a kan dra nytte av god kollektivtransport? Det skal være konkurranse om statlige lokaliseringer basert på privat utbygging - hard konkurranse. Men det er en terskel som skal overvinnes for å velge å bygge i et lite attraktivt område i indre by. Jeg er kjent med at Furuholmeninvest har tilbudt et område på Sagene, angivelig til for høy pris. Spørsmålet mitt til statsråden må være: Er man villig også til å se om man kan forhandle om disse prisene, siden det er snakk om en tilbudsrunde og ikke anbudsrunde etter vanlige regler?

Statsråd Aud-Inger Aure: Mitt ønske og Regjeringens ønske i denne sammenheng er jo at vi skal kunne kombinere det gode formål å gi bl.a Kripos nytt bygg, som i denne saken, og samtidig få en virkning også for byutviklingen i Oslo. Men det er like klart at der er det mange hensyn som skal tas, og jeg må bl.a nevne at man må ta hensyn til pris, til kvalitet og funksjonalitet. Når vi nå sier at vi fortsatt har tomtealternativer i Oslo øst som vurderes, er det så langt jeg kan gå i denne sammenhengen. Men vi mener at med det arbeidet som nå videreføres med forhandlinger, blir disse hensynene ivaretatt på en god måte.