Stortinget - Møte onsdag den 20. mai 1998

Dato: 20.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Jon Olav Alstad (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

Ifølge undersøkelser Suldalsposten har gjort, brytes statens regelverk for annonsering. Reglene skal sikre lik informasjon, og er et viktig bidrag til avisenes økonomi etter de borgerliges pressestøttekutt. I svar til Suldalsposten skriver Arbeids- og administrasjonsdepartementet at de ikke vil gjøre noe for at regelverket skal følges, fordi det foretas en vurdering av ordningen.

Mener statsråden det er riktig å bryte et gjeldende regelverk fastsatt ved kongelig resolusjon, fordi det arbeides med regelendringer?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Som statsråd for Arbeids- og administrasjonsdepartementet synes jeg det er viktig at annonseregelverket følges, og det er uavhengig av arbeidet med regelendringer på området. Det medfører derfor selvfølgelig ikke riktighet at departementet skal ha svart Suldalsposten at departementet ikke vil gjøre noe for at regelverket skal følges, fordi det foretas en vurdering av ordningen.

Suldalsposten henvendte seg til departementet den 15. oktober i fjor. Den gang ble det ikke vist til noen undersøkelse, slik representanten Alstad her nevner, men til en enkelt sak der en annonse for Politihøgskolen ikke var rykket inn i Suldalsposten, slik de gjeldende retningslinjer for statlig annonsering krever. Da departementet ble gjort oppmerksom på dette, skrev departementet et brev til Politihøgskolen. I brevet ble det gjort spesielt oppmerksom på denne saken, samtidig som retningslinjene for statlig annonsering ble presisert.

Samtidig ble det sendt et brev til Statens informasjonstjeneste. I dette brevet gjør departementet oppmerksom på denne saken, som en mener kan ha sitt utspring i uklarheter i annonseretningslinjene.

Departementet presiserer også i brevet at annonser om lover og administrative bestemmelser som skal riksannonseres, skal rykkes inn i alle listeførte aviser. Videre ber departementet Statens informasjonstjeneste om å innskjerpe dette overfor departementene, slik at de igjen kan ta opp dette med sine underliggende etater. Man ber også Statens informasjonstjeneste om å sørge for at de i sin egen rådgivning overfor andre etater og i egen annonsering baserer seg på en slik forståelse av retningslinjene som departementet presiserer i sitt brev.

Jeg mener derfor at Arbeids- og administrasjonsdepartementet har fulgt opp denne saken på en tilfredsstillende måte, og brevene i saken har jeg kopi av hvis det skulle ha interesse som dokumentasjon i saken.

Jon Olav Alstad (A): Det var et veldig betryggende svar. Jeg sitter her med kopi av et par brev som har gått mellom Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Suldalsposten, som viser til flere eksempler, der departementet slår fast at de ikke vil gå ut og « minne om retningslinene for statleg annonsering, men vente til handsaminga av dei forslaga som no ligg føre er avslutta. »

Det er greit å vite, for den annonsepolitikken vi har hatt i dette landet, er innmari viktig først og fremst for nr. 2-avisene og lokalavisene. Det er jo de som vil rammes av at regelverket ikke følges. Og når de får det på toppen av et budsjettkutt og portoøkning, er det en situasjon som blir veldig alvorlig for avisene.

Jeg regner med at regelverket er i trygge hender, og at det vil bli fulgt. Så håper jeg statsråden tar med seg i det videre arbeidet med evalueringen av de forslagene som Statskonsult har lagt fram, at dette er et viktig bidrag i pressepolitikken og for å beholde avisene våre.

Statsråd Eldbjørg Løwer: Så lenge annonsereglene er som de er, skal de følges. Men det er riktig at Statskonsult har lagt fram en rapport, der en ser på andre måter å fordele pressestøtten på i forhold til informasjonsannonsepolitikken. Det er i disse dager sendt ut på høring et forslag fra Kulturdepartementet, som går ut på å se pressestøtten og annonsereglene i sammenheng, slik at vi i fremtiden kanskje kan få et annet regelverk. Men, som sagt, inntil det er forandret, gjelder dagens regler.

Presidenten: Vi går då til spørsmåla 27 og 30.