Stortinget - Møte onsdag den 28. oktober 1998 kl. 10

Dato: 28.10.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Unn Aarrestad (Sp): Eg vil få stilla justisministeren følgjande spørsmål:

«Fleirtalet i Stortinget vedtok 1997 at Noreg skulle inngå ein samarbeidsavtale med Schengen-landa. Nå skal Regjeringa forhandla om ein ny avtale. For å stimulera debatten om Schengen-saka, er det avgjerande med maksimalt innsyn.

Vil statsråden regelmessig offentleggjere saklista frå møta i Eksekutivkomiteen i Schengen-samarbeidet fra og med førre møte, slik den danske regjeringa gjer det overfor Folketinget?»

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg er enig med Unn Aarrestad i at det er viktig å stimulere debatten om Schengen-saken. Regjeringen legger vekt på å praktisere innsyn og åpenhet i Schengen-spørsmål.

Da er det bare å tilføye at dagsordenen til møtene i Eksekutivkomiteen blir journalisert på vanlig måte i departementet og er åpen for innsyn.

Bjarne Håkon Hanssen hadde her overtatt presidentplassen.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret, at ein nå skal offentleggjera dagsordenen. I Danmark vert også dansk oppsummering og referat offentleggjorde, og det kan ofte vera vel så interessant som saklistene. Maksimalt innsyn i desse dokumenta er som kjent avgjerande for å kunna vera med i denne debatten. Vil statsråden medverka til at også referat og oppsummering vert offentleggjorde og sende Stortinget, f.eks. ved utanrikskomiteen?

Statsråd Aud-Inger Aure: Som det fremgikk av mitt første svar, ønsker Regjeringen åpenhet om disse spørsmålene, og rådende praksis – som jeg altså redegjorde for – burde være beroligende i den sammenheng.

Når det gjelder spørsmål fra media om innsyn, må vi selvfølgelig undergi det enkelte dokument en vurdering, for som man kjenner til, skal man særlig i saker som er knyttet til forhandlinger og internasjonale avtaler, foreta en vurdering av om offentliggjøring kan finne sted.

Når det vises til dansk praksis, vil jeg si at vi også har kjennskap til at dagsordenen til Eksekutivkomiteens møter oversendes vedkommende utvalg i Det danske folketing, og Regjeringen har selvfølgelig ingenting imot tilsvarende praksis hvis dette er ønskelig fra stortingskomiteens side.

Unn Aarrestad (Sp): Takk for det svaret. Då reknar eg med at det vert gjort nå framover.

For snautt tre veker sidan vart det meldt at ein hadde fått avslag på spørsmål om innsyn i Schengen-dokument i om lag same grad som av den førre regjeringa. Me vil ha mest mogleg offentleggjering rundt slike saker. Så eg spør igjen: Vil statsråden framover praktisera meir offentleggjering i Schengen-saker enn det som vart gjort før?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg har ingen problemer med å besvare det siste spørsmålet med ja, men jeg må ta det forbehold at når det gjelder det å skulle drive forhandlinger for å ivareta norske interesser på en best mulig måte, må det ligge et element av at man ikke skal gi fra seg alle forhandlingskort før man kan bruke dem. Dette ber jeg om respekt for, og dette er også noe av grunnen til at avslagene blir såpass hyppige. Vi journalfører absolutt alle ting, og da må det nødvendigvis også være noe som er unntatt offentlighet.