Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato: 03.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg vil gjerne stille et spørsmål til den fungerende justisministeren:

«Halden politidistrikt er fratatt to stillingshjemler for at de skal overføres til andre politidistrikt. Dette gjøres til tross for at Halden tydelig har vist at de trenger flere politifolk både til lokale oppgaver og nasjonale oppgaver politidistriktet har ansvaret for.

Anser statsråden dette å være i tråd med en enstemmig komites budsjettmerknader for inneværende år?»

Statsråd Jon Lilletun: Justisdepartementet har et overordnet ansvar for at ressursene i politiet fordeles slik at alle distrikter i Norge har et tilnærmet likt polititilbud.

Etter en gjennomgang av politibemanningen på landsbasis, som for øvrig er initiert av Stortinget, fant vi at det var betydelige ressursmessige skjevheter mellom politidistriktene.

Prinsippet er at befolkningsgrunnlaget skal være den mest tungtveiende faktor for bemanningen, og at «særlige forhold» i politidistriktet skal komme i tillegg. Grensen mot Sverige kan betegnes som slike særlige forhold for politiet i Halden.

Bemanningsgjennomgangen viste at det på tross av disse spesielle oppgavene som enkelte politidistrikt har, er nødvendig å foreta en omfordeling av tjenestemannsstillinger på landsbasis for å rette opp de skjevheter som er påvist. Dette arbeidet er påbegynt i år, hvor 15 tjenestemannsstillinger er omfordelt med det resultat at Halden politidistrikt blir fratatt to stillingshjemler.

Jeg gjør også oppmerksom på at Halden mottar øremerkede midler knyttet til grenseproblematikken.

Ane Sofie Tømmerås (A): Det er godt å høre at statsråden har fått med seg hvilke vilkår Stortinget la til grunn da det initierte at man skulle ha en omfordeling mellom politidistriktene, nemlig at man skulle ta hensyn til hvilke utfordringer som lå i det enkelte politidistrikt, og hvilke særlige forhold som var der. Men når man har fått det med seg i teorien, må man jo også gjennomføre det i praksis. Det mener jeg at departementet ikke har gjort i forhold til Halden politidistrikt.

Jeg vil også sitere det som står i budsjettmerknaden under kapitlet om politi- og lensmannsetaten:

«Komiteen vil i denne sammenheng også påpeke at byer, og bynære områder f.eks. i Oslo-området, i mange tilfeller møter de samme utfordringer i kriminalitetsutviklingen.»

Nå er det altså slik at Halden er en by og har vært en by i mange hundre år. Og Halden er en by som møter de samme problemene i forhold til kriminalitetsutviklingen når det gjelder vold og andre ting. Derfor trenger Halden en styrking av hjemlene og ikke en svekkelse.

Statsråd Jon Lilletun: Halden politidistrikt hadde før omfordelinga ein dekkingsgrad på 2,03 tenestemenn/ -kvinner pr. 1000 innbyggjarar. Det kan nemnast at Kongsvinger politidistrikt, som også har stor grensetrafikk til og frå Sverige, har ein dekkingsgrad på 1,43. Til samanlikning kan eg elles opplyse at politidistrikta Hordaland og Sunnmøre har ein dekkingsgrad på respektive 0,84 og 0,97. Dei to siste politidistrikta er ved omfordelinga av tenestemannsstillingar tilført to stillingsheimlar kvar.

Den omfordelinga som no er gjennomførd, er eit ledd i arbeidet med å få ei betre fordeling av ressursane mellom politidistrikta. Eg er sikker på at Halden på ein god måte kunne ha nytta desse to heimlane, men ut frå eit rettferdsprinsipp, slik komiteen ynskte, meiner Regjeringa at det her er gjort ei fordeling i samsvar med komitemerknaden.

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg vil understreke at det er ingen uenighet om at det trengs en gjennomgang av stillingshjemlene og fordelingen av dem, men jeg kan ikke se at departementet her har fulgt opp de retningslinjene som Stortinget har trukket opp. Jeg ser heller ikke bort fra at også andre politidistrikt trenger en ytterligere styrking i likhet med Halden. Derfor har jo også Stortinget gitt ekstra bevilgninger for at man skal kunne opprette flere stillingshjemler, og krevd at alle politistudentene skal få tilbud om jobb i politiet – fordi vi trenger dem.

Det at det trengs en styrking også i andre politidistrikt, kan ikke forsvare at man svekker Halden politidistrikt, som også trenger en styrking. Og det å sammenlikne Kongsvinger og Halden som grensepolitidistrikt er jo helt søkt. Halden er hovedinngangsporten til Norge. 80 pst. av trafikken over grensa går over Halden. Og når vi nå snart får Schengen-avtalen på plass – selv om Regjeringa ikke har vært så entusiastisk i det arbeidet, ser det jo slik ut – betyr det nye oppgaver for Halden, og da trenger de flere hjemler, og ikke færre.

Statsråd Jon Lilletun: Schengen skal statsråden la liggje i denne samanhengen, men eg skal sitere noko meir frå den komitemerknaden som det har vore vist til:

«Komiteen har merket seg at det er igangsatt et arbeid med gjennomgang av politiets totale ressurser og oppgaveløsning og ber departementet om å bli orientert på egnet måte. Komiteen er opptatt av at dette arbeidet skal bidra til en riktigere fordeling av ressursene mellom politidistriktene.»

Det er heilt klart at det kan vere behov for auka ressursar svært mange plassar, men her står det altså «riktigere fordeling» mellom politidistrikta. Når gjennomsnittet er på vel ein og Halden har vel to, er det som er gjort i den samanhengen, ikkje urimeleg, sjølv om eg har stor forståing for at Halden er skuffa.

Så ein liten merknad til slutt: Dei 100 mill. kr som vart løyvde ekstra ved forliket, var vel ikkje Arbeidarpartiet med på, så vidt eg hugsar.