Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato: 03.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Presidenten: Dette spørsmålet vil bli tatt opp av representanten Jørn L. Stang.

Jørn L. Stang (Frp): På vegne av min kollega Terje Knudsen vil jeg få stille følgende spørsmål til fungerende justisminister Lilletun:

«Narkotikaforbrytelsene i Bergen har økt med ca. 40 pst. i 1998. Bergen politikammer har derfor vært nødt til å videreføre bare ett av de to forsøksprosjektene med lokalområdepoliti for å finne midler til narkotikabekjempelsen.

Vil statsråden sørge for nok midler til Bergen politikammer slik at begge forsøksprosjektene kan videreføres uten at det går utover bekjempelsen av narkotika og voldsutøvelse?»

Statsråd Jon Lilletun: Justisdepartementet etablerte i 1994 prosjektet Lokalområdepolitiordningen som et prøveprosjekt for å utvikle en form for nærpoliti. Ordningen ble også utprøvd i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim. Prosjektet kom i gang med lokale delprosjekter de fleste steder i 1995. For at prosjektet kunne komme i gang ble politidistriktene tildelt nye stillinger til det. I starten ble det avsatt øremerkede ressurser. I Bergen kom prosjektet med to områder først i gang i 1996 av ulike grunner. Midler til prosjektet ble lagt inn i budsjettrammene. I 1997 var det ingen øremerkede midler til prosjektet. Som prosjekt skulle det for alle politidistriktene etter forutsetningene avsluttes ved utgangen av 1997.

Målet med prosjektet var å utvikle politiets arbeidsmetoder for å kunne øke tryggheten hos folk i det aktuelle området, bedre servicen overfor befolkningen og redusere kriminaliteten der.

Prosjektet skulle basere seg på å øke politiets synlige nærvær ved uniformert, oppsøkende tjeneste i området, slik at en kunne utnytte lokal kunnskap for å bedre polititjenesten, gi støtte ved etterforskning av lovbrudd og forebygge kriminalitet. I hvert område fikk en polititjenestemann ansvaret for polititjenesten der og skulle overvåke området.

Jeg vil imidlertid understreke at det er politimesterens ansvar å organisere politiet på beste måte etter de retningslinjer som trekkes opp, for å kunne bekjempe kriminaliteten og skape trygghet for publikum. Det er imidlertid ingenting i veien for at politidistriktet selv kan fortsette med ordningen med lokalområdepoliti eller andre former for nærpoliti. Dette er da også meddelt politidistriktet i den såkalte styringsdialogen.

Hvilke ressurser politidistriktet har behov for og hva som kan tildeles, tas opp i styringsdialogmøtet som gjennomføres mellom politidistriktet og departementet. Her fremkommer også hvilke oppgaver som skal prioriteres. Bergen politidistrikt er tildelt 219 mill. kr i 1999. Heri er også inkludert øremerkede midler, med 3,8 mill. kr til ekstra innsats mot vold i Bergen sentrum i tillegg til den ordinære kriminalitetsbekjempelse gjennom bl.a. ordenstjenesten.

Når representanten Terje Knudsen viser til at narkotikaforbrytelsene i Bergen har økt med 40 pst. i 1998, er det det å si at narkotikaforbrytelser er en av de typene forbrytelser der antall saker blir påvirket sterkt av politiets innsats, og ikke er så avhengig av publikums anmeldelser som det er ved de fleste andre forbrytelser. En økning på 40 pst. viser derfor at politiet i Bergen har hatt en god innsats i 1998 når det gjelder bekjempelse av narkotikaforbrytelser.

Dersom politimesteren i Bergen finner erfaringene med nærpoliti hittil gode, er det etter min oppfatning ikke noe i vegen for at ordningen opprettholdes – om ønskelig også utvides til flere områder innen de tildelte midlene. Dette kan også politimesteren finne støtte for i St.prp. nr. 1 for 1998-99, side 9, der utvikling av et synlig og tilgjengelig politi med god kjennskap til lokale forhold er særskilt fremhevet. Det vil imidlertid ikke bli tilført ytterligere midler til Bergen politidistrikt nå.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg syns den siste setningen var meget skuffende, for der ble det slått kategorisk fast at Bergen politikammer ikke får noe mer midler. Det syns jeg er veldig beklagelig, når Bergen og andre store byer har en økning i narkotikakriminaliteten.

Jeg vil bare gjøre statsråden oppmerksom på at det jo er inngått et forlik mellom Fremskrittspartiet, Høyre og regjeringspartiene, og det er iallfall en utvetydig holdning hos medlemmene av disse partiene som jeg refererte til, som vektlegger at man påpekte problemene for byene og ville prioritere den situasjonen som der har oppstått. Og da er mitt spørsmål til statsråden, i og med at han selv var inne på dette med at man har trukket fra de øremerkede midler, at de ikke eksisterer mer: Er situasjonen såpass prekær i byene nå at statsråden vil revurdere sitt syn og gi de nødvendige midler som skal til for å styrke nærområdepolitiet?

Statsråd Jon Lilletun: Eg vil fyrst presisere igjen at dei midlane som vart gjevne til prosjektet, er lagde inn i rammene og eksisterer i rammene. Det er ikkje slik at dei er trekte ut av budsjettet i år, men dei er no inne i rammene.

Så refererer representanten til forliket som er gjort. Og det er heilt klart at det er gledeleg med den styrkinga nasjonalt som politiet har fått med dei 100 millionane ekstra. Det er også heilt opplagt at det er dei tyngste byane som har fått den største betringa. Alle kunne heilt sikkert ha brukt meir – det kunne heilt sikkert Bergen òg ha gjort – men ut frå dei midlane som er løyvde gjennom statsbudsjettet, er fordelinga gjord. Og det er ut frå det eg måtte vere såpass kontant i den siste setninga mi som eg var, og seie at det no ikkje vil bli tilført ekstra midlar.