Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren.

«I Tysfjord i Nordland har det spredt seg frykt for at utbyggingen av Kjøpsvikveien, som stod ferdig i 1992, kan være årsaken til at grunnen beveger seg under sykehjemmet i kommunen. Det er ved flere jord- og leirrasulykker i tilknytning til veier blitt reist spørsmål om vegvesenets grunnundersøkelser før utbygging.

Synes statsråden at grunnundersøkelsene ved veiutbygging er tilfredsstillende?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I forbindelse med utbyggingen av Rv 827 gjennom Kjøpsvik sentrum utførte Statens vegvesen grunnundersøkelser for alle områder hvor det kunne forventes å oppstå noen geotekniske problemer. Særlig gjelder dette områdene ved Kjøpsvikvågen, hvor det både er utført grunnundersøkelser for ombyggingen og utvidelsen av ferjekaiområdet og en fylling inn mot tunnelpåhugget på den andre siden av Kjøpsvikvågen. Statens vegvesen har i alt utgitt tre geotekniske rapporter som omhandler disse områdene, og har gjennomført anleggsarbeidene etter de forholdsregler som disse beskriver. Tysfjord kommune har ikke tatt kontakt med Vegvesenet i Nordland angående skader på sykehjemmet i Kjøpsvik. Jeg er derfor ikke kjent med hva slags skader det eventuelt dreier seg om, eller omfanget av disse.

Avstanden mellom sykehjemmet og den nye vegen er ca. 80 meter på det minste. Mellom sykehjemmet og den mest omfattende fyllingen til ny rundkjøring vil man finne fjell i dagen. Ut fra dette og ut fra sin samlede geotekniske kunnskap om området antar Vegvesenet at det er svært lite sannsynlig at det skal være noen sammenheng mellom eventuelle skader på sykehjemmet og veganlegget fra 1992. Statens vegvesen Nordland vil for øvrig ta kontakt med Tysfjord kommune for at de i fellesskap kan se på forholdene i Kjøpsvik.

Vegdirektoratet er av den oppfatning at de grunnundersøkelser som utføres i regi av Statens vegvesen, er tilfredsstillende og dekker behovet for å kunne planlegge og bygge veger med tilfredsstillende sikkerhet. Når det gjelder større løsmasseskred som er gått i de senere år, er det ikke påvist entydig sammenheng mellom eventuelle mangler ved utførte grunnundersøkelser og mulige årsaker til skredene. Jeg har for egen del ikke grunnlag til å trekke denne vurderingen i tvil.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret. Det er fordelaktig at han tar kontakt med Nordland vegkontor slik at de kan ta kontakt med Tysfjord kommune om spørsmålet. Det er åpenbart noe som er galt når huset beveger seg og man av og til har problemer med å få opp og igjen dører, så det er bekymringsfullt. Hvis problemet kan løses ved at Nordland vegkontor og kommunen i fellesskap finner ut av dette, er det bra.

Det har av og til gått veiras. I Finneidfjord har vi hatt et stort ras, som også har kostet menneskeliv. Det er derfor viktig at man før veiutbygging blir satt i verk, vet hva man gjør. Hvis f.eks. naturlige avløpstunneler under jorden blir tettet igjen, kan det forårsake slike ting. Jeg føler ikke at statsråden har gitt et fullgodt svar, men jeg håper at han følger opp det han har sagt.

Statsråd Odd Einar Dørum: Selv om Tysfjord kommune ikke har tatt kontakt med Nordland vegkontor, og selv om vegkontoret for sin del mener at de har gjort et godt arbeid og ikke kan se noen sammenheng, vil de likevel ta kontakt med kommunen for å se på forholdene i Kjøpsvik, så får man se hva de finner ut av.

Når det gjelder generelle utredninger, er det min oppfatning at Vegvesenet tar med seg erfaringer fortløpende for å se hva de har å lære, og at arbeidene er slik som jeg gav uttrykk for i mitt første svar, så jeg har ingen grunn til å trekke Vegvesenets vurdering i tvil.