Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg vil gjerne stilla eit spørsmål til samferdselsministeren:

«Det er planer om bybane i flere byer. I Stavanger ble det 11. februar 1999 lagt fram en ny og konstruktiv rapport som virkelig illustrerer det potensialet som finnes for miljøvennlige banebaserte løsninger på Nord-Jæren.

Hva blir statsrådens bidrag til å sørge for at planene for bybaner blir realisert? Eventuelt: Vil det bli tatt kontakt med de byområdene som har slike planer, for å diskutere konkrete statlige bidrag til en realisering?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I tråd med ansvarsfordelingen mellom forvaltningsnivåene har staten det overordnede ansvar for å utvikle og fastsette rammebetingelser for kollektivtransporten. Det er imidlertid fylkeskommunene som har ansvaret for prioritering av kollektivtransporten i fylkesplanleggingen.

Staten tar ansvar for den lokale kollektivtransporten på en rekke måter, bl.a. ved overføring av midler til fylkeskommunene gjennom det generelle rammetilskuddet, alternativ bruk av riksvegmidler og bompenger til investeringer i infrastruktur for kollektivtransporten, og tilskudd til slik infrastruktur i og rundt de større byene – de såkalte storbymidlene.

I St.meld. nr. 37 for 1996-97, Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007, foreslo Samferdselsdepartementet at Statens vegvesen skulle få et økt planansvar også for kollektivtransporten, særlig i tilknytning til de store byområdene. Det ble i stortingsmeldingen også understreket at Samferdselsdepartementet tar sikte på å videreføre og styrke innsatsen for kollektivtransporten innenfor investeringsrammen i vegbudsjettet.

Samferdselsdepartementet har i brev som gikk ut til alle fylkeskommunene og Oslo kommune våren 1998, oppfordret til at det settes i gang lokalt arbeid med kollektivplanlegging, og at myndighetene i dette arbeidet kan nyttiggjøre seg plan- og utredningskompetansen i Statens vegvesen.

For våre største byområder arbeides det med konkrete planer for helhetlig utbygging av kollektivtrafikken, der planer om bybaner inngår i ulik grad. Mest omfattende er planleggingen for forsert utbygging av kollektivtrafikken i Oslo og Akershus, den såkalte Oslo-pakke II, som vil bli lagt fram for Stortinget. Et annet viktig eksempel gjelder forslaget om transportplan for Nord-Jæren. Som kjent er denne saken fremmet for Stortinget. I samsvar med fylkestingets vedtak inngår en såkalt realiseringsstudie for bybane i tiltakene som vurderes.

Jeg vil understreke betydningen av at det foreligger et godt helhetlig plangrunnlag for aktuelle kollektivtiltak, herunder bybaner. Staten har flere muligheter til å bidra til finansieringen. Det er viktig at kollektivtiltak blir prioritert lokalt i samband med de ordinære prosesser for fordeling av statlige midler, og ikke minst at det samtidig også vises lokal vilje til å prioritere og finansiere kollektivtiltak innenfor de lokale myndigheters ansvarsområde.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg takkar statsråden for svaret. Eg synest det blei mange ord og lite konkrete forslag til handling. Det er mi hovudutfordring, for eg har forstått at statsråden er veldig engasjert når det gjeld f.eks. støyproblem og støvproblem knytte til byane, og klart ser staten sitt ansvar for å medverka der. Ei løysing er f.eks. at ein satsar meir på kollektivtrafikken, ikkje minst på bane. Eg hadde forventa frå statsråden for samferdsel i sentrumsregjeringa, altså miljøregjeringa, at ein skulle vera litt meir offensiv i forhold til dette. Så eg vil utfordra statsråden igjen: Vil statsråden ta konkrete initiativ for å medverka til at dei lokale forvaltningsnivåa kan få realisert sine planar?

Statsråd Odd Einar Dørum: Når jeg var generell i det første svaret, var det fordi det var grunn til å minne om at for å få til løsninger må det faktisk samarbeides på tvers av forvaltningsnivå. Da kan ikke en statsråd oppføre seg på Stortingets talerstol som om det ikke eksisterer ulike forvaltningsnivå. Men når det først er slik, får jeg for det første nok en gang rose kommunene på Nord-Jæren og Rogaland fylkeskommune for Nord-Jærplanen, som ligger til behandling i Stortinget, fordi de viser en slik vilje til både helhetlig planlegging og finansiering. Dernest vil jeg vise til at jeg før jul tok initiativet til en utredning om styrking av samarbeidet på tvers av forvaltningsnivå når det gjaldt kollektivtrafikk. Den er sendt på høring med høringsfrist ved utgangen av januar måned. Jeg vil i tillegg gjennomføre nok en reiserunde til de fire største byområdene for å se på hvordan disse prosessene går, og forvisse meg om at de faktisk skjer i samsvar med det brevet som gikk ut fra departementet i fjor vår. Så jeg har en sterk interesse av dette, men for å få til spleis og dugnad på tvers av forvaltningsnivå må man være sikker på at det samarbeides. Derfor måtte jeg, når jeg representerer staten og departementet her, også understreke at det må være en slik vilje til stede lokalt. Er det en slik vilje, har man noe å snakke om.