Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Per Erik Monsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Ifølge lokalpressen har Justisdepartementet pålagt Sandefjord politidistrikt å utføre passkontroll ved Sandefjord Lufthavn, Torp. Dette vil legge beslag på et antall stillinger ved politidistriktet.

Vil statsråden tilføre politidistriktet de nødvendige ressurser for å utføre denne tjenesten, slik at ikke andre viktige politioppgaver må nedprioriteres?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I henhold til utlendingsforskriftens § 87 skal det ved innreise foretas passkontroll av utlendinger på grenseovergangssted ved nordisk yttergrense. Sandefjord politidistrikt har siden Sandefjord Lufthavn Torp ble åpnet for utenlandstrafikk hatt denne oppgaven.

Trafikkøkningen over Sandefjord Lufthavn Torp har medført et økt krav om politinærvær i lufthavnen. Justisdepartementet har i den forbindelse bedt Sandefjord politidistrikt om å framlegge en plan innen utgangen av mars for hvordan politidistriktet skal kunne løse sine oppgaver på lufthavnen.

Justisdepartementet vil deretter, i samarbeid med Sandefjord politidistrikt, vurdere behovet for tilførsel av ressurser.

Per Erik Monsen (Frp): Jeg takker for svaret.

Sandefjord Lufthavn Torp har i løpet av de siste par årene utviklet seg til å bli en internasjonal lufthavn. 28. mars åpner en ny rute Torp-Amsterdam, og innen den tid bør ressursspørsmålet være avklart.

Det som videre vil skje, er at fra og med oktober år 2000 må alle utenlandsreisende fra Torp kontrolleres, ifølge Schengen-avtalen, og dette vil kreve ytterligere ressurser. Mangelen på viktige ressurser vil nødvendigvis gå ut over den ordinære polititjenesten, ordenstjenesten og beredskapstjenesten for øvrig. Mitt poeng er at det må være urimelig at Sandefjord politidistrikt ut fra sine ressurser skal dekke dette, fordi lufthavnen dekker behovet til en hel region – Grenland, Vestfold og deler av Buskerud.

Jeg håper departementet kommer fram til en ordning hvor Sandefjord politidistrikt får tilført de ressurser som skal til for å utføre denne viktige tjenesten.

Statsråd Odd Einar Dørum: Etter de opplysninger jeg har om en Schengen-implementering, så vil mye av passkontrollen bortfalle under forutsetning av at det foretas flygninger til de samme destinasjoner som i dag.

Det er likevel et poeng at det er behov for en passkontroll og derfor ble Sandefjord politidistrikt tilført 200 000   kr ekstra i 1998, som er videreført i 1999. En forutsetning for å få disse ekstra midlene var at man skulle ha en 100 pst. passkontroll, slik var det ikke i 1998.

Det er rett som representanten Monsen sier, at det har vært en formidabel trafikkøkning – som en tidligere samferdselsminister gjerne gleder seg over – men trafikkøkningen har også ført til slik utfordringer for politiet som er nevnt. Vi har derfor bedt om en plan, og vi vil på bakgrunn av den foreta en vurdering sammen med politidistriktet med hensyn til hvordan jobben kan gjøres, slik som det er stilt spørsmål om fra representanten Monsen. Det ligger i sakens natur at politiet ofte har mange ting de må prioritere, og vi vil drøfte dette sammen med Sandefjord politidistrikt.