Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10

Dato: 28.04.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Trond Helleland (H): Jeg vil få stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Buskerud fylkeskommune, Øvre Eiker kommune og Kongsberg kommune samt næringslivet på Kongsberg har gått sammen om forskuttering av E134 til Kongsberg. Så langt har de involverte kommuner fått positive tilbakemeldinger fra departementet for sitt lokale initiativ. På tross av dette vil Samferdselsdepartementet nå, ifølge media, utsette saken til neste års statsbudsjett.

Kan statsråden avkrefte medias påstander, og bekrefte at saken vil bli lagt fram i revidert budsjett?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Presseoppslagene om at Samferdselsdepartementet vil utsette saken, er ikke dekkende for de faktiske forhold.

Utbyggingen av E134 fra Hegstad til Damåsen er en viktig oppgave. Under forutsetning av tilfredsstillende finansiering kan arbeidene starte i år 2000. Departementet har ingen ønsker om å utsette dette.

Skal en slik framdrift være mulig, må Stortinget vedta finansieringen i løpet av 1999. Tidsmessig er det nå to hovedalternativer til behandling i Stortinget. Det ene vil være å legge fram saken nå i vår, det andre å legge saken fram i budsjettet til høsten. Begge disse alternativene er tilfredsstillende med hensyn til oppstart av prosjektet i år 2000.

Fylkeskommunen oversendte de nødvendige vedtak i brev av 18. februar 1999. I brev datert 26. februar 1999 orienterte departementet om at saken må behandles av Vegdirektoratet. I alle saker er det nødvendig at forarbeidene holder høy kvalitet. Ofte er arbeidet tidkrevende, og i tillegg må det prioriteres mot andre viktige oppgaver.

Ut fra grunner jeg har redegjort for, har Vegdirektoratet ikke oppfattet det som tidskritisk og nødvendig for den fysiske framdrift av prosjektet at det behandles i Stortinget i vår. På bakgrunn av de sterke lokale ønsker om behandling i vår har jeg imidlertid bedt direktoratet om å framskynde behandlingen.

Trond Helleland (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at statsråden har oppfattet at det er et sterkt lokalt ønske om å få avklart denne saken i vår. Det burde ikke komme som noen overraskelse. Næringslivet på Kongsberg og de angjeldende kommuner har jobbet svært effektivt og godt med denne saken for å få den fram så fort som mulig. Alle lokalpolitiske beslutninger er fattet, og alle sitter nå og venter på en avgjørelse. Grunnen til at vi ønsker å få behandlet saken i vår, er at vi ønsker å vite. Næringslivet på Kongsberg ønsker å vite at det virkelig blir noe av denne avtalen som nå er inngått, som jeg må si er en god avtale, der også næringslivet har engasjert seg sterkt og vil gå inn med midler for å få dette veiprosjektet i gang.

Så jeg spør statsråden: Hvilke hindringer ser statsråden nå for at saken virkelig kan bli lagt fram i vår, slik som vi ønsker?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: De praktiske hindringer ligger egentlig i selve prosjektet når det gjelder prosjektets innhold og framdriften av det rent teknisk. Jeg er positiv til de lokale løsninger som foreslås i denne sammenheng og i en del andre sammenhenger, for å få prosjektet fram i tide, men vi skal selvfølgelig huske på at et forskudd betyr at det i neste omgang skal betales tilbake. En plan for tilbakebetaling må derfor også være på plass når dette presenteres for Stortinget.

Det som imidlertid er et problem, både her, i Oslo-pakken, i Østfold-pakken og i en del andre sammenhenger, er at man glemmer Vegdirektoratets rolle, og at det også tar tid å saksbehandle disse sakene der.

Når det gjelder revidert nasjonalbudsjett, kan jeg ikke avklare her og nå hva som står i det, men jeg holder meg til et gammelt ord som sier at den som leter, han finner. Og kanskje finner man noe interessant også i revidert.

Trond Helleland (H): Statsråden er opptatt av at det som forskutteres, også skal betales tilbake, og det er helt korrekt. Det er også en av grunnene til at de involverte parter gjerne ser at det blir en avklaring så fort som mulig, slik at de vet hva de har å forholde seg til. Det sier seg selv at når næringslivet, utallige bedrifter, på Kongsberg går inn og vil være med på å finansiere noe som burde være en offentlig oppgave, nemlig å bygge en europavei – hovedveien mellom Drammen og Haugesund – så vil de gjerne ha en raskest mulig tilbakemelding som sier at ok, vi går for denne avtalen, og tilbakebetalingen vil skje fra det og det tidspunkt.

Flertallet i komiteen har også bedt om at denne saken blir behandlet raskt, og at avtalen blir lagt fram for endelig godkjenning. Jeg håper derfor at statsråden nå kan gå så langt som til å si at denne avtalen vil vi få forelagt Stortinget i vår, og at den vil bli behandlet før sommerferien.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Hvis statsråden gikk så langt at han sa hva som var å finne i revidert nasjonalbudsjett, er det ikke sikkert at han var statsråd så lenge etter det.

Jeg tror heller vi må si det slik at det fra Samferdselsdepartementets side vil bli gjort alt som er mulig for å få dette fram, slik at det kan bli realitetsbehandlet i vår, men jeg må ta et lite forbehold når det gjelder den tekniske gjennomføring, som Stortinget er nødt til å komme tilbake til når saken er under behandling. Det gjelder framdrift, og det gjelder en del detaljer. Selve saken er i de beste hender, men detaljene må vi komme tilbake til under behandlingen her i Stortinget.

Presidenten: Spørsmål 15 vil bli besvart senere.