Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til justisministeren:

«Regjeringen vil utvide adgangen til arbeidsinnvandring fra land utenfor EØS-området også for lavtutdannede og ufaglærte. Ved behandlingen av næringsmeldingen gikk Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet imot økt arbeidsinnvandring. Likevel har Regjeringen sendt forslagene ut til høring. Siden det dreier seg om forskrifter, kreves ikke stortingsbehandling.

Vil statsråden sørge for at forslagene legges til side?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Regjeringen vurderer justeringer i utlendingsforskriften som gjør det lettere å rekruttere arbeidskraft fra utlandet. Jeg understreker at en forutsetning fortsatt vil være at det ikke finnes tilgjengelig innenlandsk arbeidskraft.

Den 27. januar sendte Regjeringen på høring forslag om en ny bestemmelse i utlendingsforskriften § 5 annet ledd. Forslaget var å åpne for ufaglært arbeidskraft i virksomheter som har midlertidig behov for dette. Tillatelsen skal ikke kunne fornyes utover ett år. Søkerne må være fra nærmere bestemte regioner, som fastsettes i samarbeid mellom fire departement, Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Justisdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Utenriksdepartementet. Dette vil være søkere fra Sentral- og Øst-Europa.

Regjeringen sendte et annet forslag på høring den 8. april vedrørende oppmyking av den såkalte spesialistbestemmelsen i utlendingsforskriften § 3 annet ledd bokstav a. Høringsfristen går ut 1. juli.

Forslaget åpner for at faglært arbeidskraft på alle nivå kan få arbeidstillatelse som spesialister. Etter vårt forslag er det ikke lenger nødvendig at søkeren er fagutdannet på høyere nivå, som ble definert til to – tre års studier utover videregående nivå. Etter forslaget er det tilstrekkelig at søkeren er fagutdannet.

Etter at høringsfristene er ute, og høringsuttalelsene vurdert, vil Regjeringen nøye vurdere om de aktuelle endringene vil være forenlige med stortingsflertallets syn.

Regjeringen vil om nødvendig legge forslagene fram for Stortinget.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og vil nevne behandlingen av næringsmeldingen, der de to partiene Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ikke ville åpne for økt arbeidsinnvandring. Og jeg vil sitere LO-sekretær Liv Undheim, som danner grunnlaget for Arbeiderpartiets merknader:

«Vi må beskikke vårt eget hus før vi starter med å importere arbeidskraft. Det er meningsløst å snakke om økt arbeidsinnvandring når vi har om lag 70.000 uten ordinært arbeid her hjemme.

I tillegg til de 70.000 uten ordinært arbeid, er det tusenvis av kvinner som går på deltid men som ønsker å jobbe heltid. Det er også slik at ledigheten blant innvandrere … er tre-fire ganger så høy som for gjennomsnittet. Før vi starter med å importere flere, bør vi kvalifisere disse.»

Jeg er veldig glad for at statsråden, siden vi har en mindretallsregjering, er lydhør for hva et flertall i Stortinget mener. Hvis man er det minste i tvil om tolkningen av merknaden til næringsmeldingen, vil man komme tilbake til Stortinget – og det er jeg glad for.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har i dag og tidligere gjort rede for Regjeringens politikk på dette feltet, og også tidligere, og gjentatt det i dag, for hvordan jeg vil arbeide med slike spørsmål.

Jeg vil la ting gå ut til høring – en av disse høringene var for den saks skyld sendt ut før næringskomiteen avgav sin innstilling. Så vil jeg høre og se på det som kommer inn gjennom høringen, deretter foreta en vurdering, som jeg sa. Dette er i samsvar med den programerklæring jeg avgav bl.a. da vi hadde den såkalte barnepikesaken til behandling. Jeg vil selvfølgelig nøye vurdere det.

Jeg har også – selvfølgelig – satt meg inn i næringskomiteens innstilling på det punktet som representanten viser til. Mitt poeng er veldig enkelt: Der jeg føler jeg har en fullmakt med dekning i stortingsflertallet, så har jeg det, og der jeg føler det kan være usikkerhet om det, må jeg finne ut det på en egnet måte. Og jeg vil gå fram på den måten.