Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 39

Ivar Kristiansen (H): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Miljøverndepartementets skjerpede flystøyretningslinjer for Bodø er i ferd med å legge en klam hånd om byutviklingen, og vil berøre mange tusen innbyggere. Med redusert flystøy ønsker kommunen en mer fortettet og kompakt utvikling. Departementets retningslinjer vil medføre større avstand mellom bo- og arbeidssted, med økt bilbruk og større press på dyrket jord, blant annet Rønvikjordene, som resultat.

Vil statsråden kunne støtte en praktisering av retningslinjene som er i tråd med Bodø kommunes ønske?»

Statsråd Guro Fjellanger: Miljøverndepartementet har nylig gitt ut nye retningslinjer for arealbruk i støysoner. Etter disse retningslinjene skal kommunen ikke tillate etablering av nye boliger på de mest støybelastede arealene rundt flyplasser. Dette er retningslinjer som er innført nasjonalt, fordi støy er et stort problem for flere hundre tusen mennesker og flystøy spesifikt for flere titusentalls mennesker. Det har derfor vært viktig å få på plass retningslinjer som kan redusere denne belastningen for mange mennesker.

Samtidig har det hele tiden vært klart at Bodø kommune ville komme i en spesiell situasjon ettersom store deler av bebygde og bebyggelige arealer ligger innenfor støysonene. Det er derfor grunn til å gjøre unntak fra retningslinjene i dette tilfellet. I vurderingen av et slikt unntak vil avstanden mellom boligområder og sentrum og hensynet til fortetting nær trafikknutepunkter være viktige elementer.

La meg presisere at da disse retningslinjene gikk fra meg, var det statsråden som tok initiativ til å få innarbeidet et unntak, for selv om det er viktig å få forskriftene på plass nasjonalt sett, er det også viktig å kunne åpne for unntak ut fra lokale hensyn, hvor ulike miljøpolitiske målsettinger kommer i strid med hverandre. Derfor fikk vi på plass et unntak, og nå forutsetter jeg at fylkesmannen i Nordland og Bodø kommune blir enige om praktiseringen av retningslinjene i Bodø i den prosessen som er innledet som følge av Bodø kommunes ønske om å tillate boligbygging i de mest støyutsatte arealene. Skulle ikke det skje, vil saken til slutt havne på mitt bord. Men det er mitt klare ønske og mitt klare håp at man blir enige om dette lokalt.

Jeg har fra media, bl.a. i Tromsø, blitt bedt om å lage statlige retningslinjer for unntakene, og da må jeg si at i og med at unntakene skal være lokalt betinget, bør unntakene defineres fra lokalt hold. Det ville være meningsløst om statsråden og Miljøverndepartementet skulle sitte i Oslo og lage detaljerte regler for unntak i Bodø.

Ivar Kristiansen (H): Jeg tror jeg må tillate meg å strekke meg så langt som til å si at jeg er svært godt fornøyd med statsrådens svar. Det betyr at Bodøs innbyggere, som i årevis har tatt belastningen med flystøy, i dag kan se for seg at de slipper å få en ny tilleggsbelastning, som gjør at eiendommene blir kraftig redusert i verdi, og som også gjør at byutviklingen blir satt år tilbake. Totalt sett er det miljøet som vil tjene på dette.

Jeg slår meg da til ro med at statsråden gir et løfte om at hvis ikke fylkesmannen i Nordland er i stand til å ordne opp i dette og sørge for at man kommer på linje med Bodø kommunes ønske og vedtak, så kommer statsråden til å gripe inn i saken, og det tror jeg det er svært mange, i tillegg til meg, som har grunn til å si seg fornøyd med.

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg må jo si at jeg synes det er hyggelig at en som nesten har vært sambygding, er fornøyd med statsrådens svar.

Jeg må igjen understreke at det bråket som har vært i Bodø den siste tiden, har forundret meg litt, for hvis en ser på retningslinjene, er det to ting som er nye. Det ene er at man har endret noe på støysonene. Det andre er at det er tatt inn en mulighet for et unntak ut fra lokale forhold, og det unntaket skal jeg ikke legge skjul på er tatt inn med henblikk på Bodø, som er i en helt spesiell situasjon.

Jeg håper derfor at jeg slipper «å gripe inn» i en prosess. Jeg mener og håper og tror at vi får det beste resultatet hvis utformingen av unntaket kommer fra lokalt hold og i samarbeid mellom kommunen og fylkesmannen.

Presidenten: Den reglementsmessige tid for formiddagens møte er snart omme. Presidenten foreslår at man fortsetter forhandlingene inntil dagens kart er ferdigbehandlet – og anser det som vedtatt.