Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Jon Olav Alstad (A): Da vil jeg få stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«På grunn av kutt i pressestøtten er økonomien i flere aviser satt under press.

Har statsråden oversikt over hvordan dagens politikk slår ut for avisene?»

Statsråd Anne Enger Lahnstein : Kulturdepartementet foretar gjennom Statens medieforvaltning en løpende evaluering av økonomien i avisene. Statens medieforvaltning har nylig avgitt en rapport om lønnsomhetsutviklingen i dagspressen i 1998.

Rapporten viser at aviser som mottar pressestøtte, i 1998 hadde et samlet underskudd før støtte på ca. 155 mill. kr. Dette er en økning på 3 mill. kr fra 1997. Tallene viser at som tidligere er det særlig nr. 2-avisene og de fem riksspredte meningsbærende avisene som går med betydelig underskudd, og som har behov for pressestøtte for å overleve. Imidlertid er det ingen aviser som er lagt ned på grunn av kuttene i pressestøtten.

Målene for Regjeringens pressepolitikk, slik de er uttrykt i budsjettproposisjonen for 1999, er: «Opprettholde grunnlaget for utgivelse av aviser» og «Opprettholde grunnlaget for at det kan komme ut alternativer til de ledende daglige avisene lokalt og nasjonalt». Disse målsetningene står fast fra Regjeringens side og har ligget til grunn for fordelingen av produksjonstilskudd til dagsaviser for 1999.

Jeg mener at dagens pressepolitikk langt på vei oppfyller de målsetningene vi har satt oss. Samtidig er det klart at de siste to årenes budsjettreduksjoner i tillegg til andre endringer i pressens rammebetingelser har skapt behov for å vurdere målene og virkemidlene i pressepolitikken på nytt. Regjeringen oppnevnte derfor 16. april i år et offentlig utvalg, ledet av Hallvard Bakke, til å gjennomgå de offentlige virkemidlene for pressen.

For å unngå avisdød er det nødvendig å opprettholde mest mulig stabile rammevilkår i perioden fram til utredningen foreligger.

Jon Olav Alstad (A): Jeg takker for svaret.

Statsråden viste til underskuddet i fjor for aviser som mottar pressestøtte, som for så vidt er en lite relevant målestokk for hvordan situasjonen er for enkelte aviser, spesielt de som nå er hardest rammet. Statsråden nevnte også at ingen aviser har gått inn, og at dagens pressepolitikk derfor foreløpig ivaretar de pressepolitiske målene. Jeg skal ikke gå inn i noen lang polemikk om det, selv om det kunne vært fristende, det får vi utsette til fredag. Det gjelder også det statsråden sa om at hun ville vurdere de pressepolitiske målene, som for så vidt er et litt annet signal enn jeg opplevde å få forrige fredag.

Det jeg har litt lyst til å spørre om, er hvordan situasjonen er for en del av de avisene som er aller mest utsatt pr. i dag – ikke situasjonen for avisene generelt, men for dem som er i faresonen, som har slitt i flere år, og som nå sliter veldig tungt på grunn av den politikken som har vært ført de siste årene. Er det mulighet for å la dem få drive videre inntil vi får en ny pressepolitikk?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Til det siste spørsmålet vil jeg nok si at vi har pressestøtteordningene, som er relativt generelle, og jeg finner ikke rom for å sette i gang med ekstratiltak knyttet til enkeltaviser, slik som man kunne tolke Alstads spørsmål.

Jeg er klar over at dette er en vanskelig situasjon. Det er også bakgrunnen for at vi har nedsatt dette utvalget. Det er på mange områder usikkerhet knyttet til rammebetingelsene for avisene – vi har selvfølgelig en diskusjon om moms, vi har annonsepolitikken, som ble nevnt her, omlegging av porto og altså en omlegging av pressestøtte. Jeg vil også peke på at eierstrukturene endrer seg, og at vi får alternative medier. Så vi har store forventninger til at det utvalget som Hallvard Bakke leder – og som jeg er veldig glad for at han sa ja til – skal komme med tiltak og virkemidler som vi kan bruke for å opprettholde det jeg vil legge opp til fortsatt skal være målene for pressestøtten, som er demokratisk begrunnet.

Presidenten: Spørsmål 8 vil bli besvart senere.