Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Arvid Falch til olje- og energiministeren, vil bli tatt opp av representanten Steinar Bastesen. Spørsmålet vil bli besvart av miljøvernministeren som rette vedkommende.

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Jeg viser til tidligere spørsmål i spørretimen i april 1998 og muntlig spørretime 16. desember 1998 og 11. mai 1999 angående oljevernberedskapen ved Nornefeltet. Statoil har søkt om demobilisering av slepefartøyet og ville erstatte dette med egen båt. Ved test 3. november 1998 sank denne båten. Dette beviser at en demobilisering går ut over beredskapen.

Er det fast stasjonerte slepefartøyet demobilisert, og hvilken oljevernberedskap finnes nå på Nornefeltet?»

Statsråd Guro Fjellanger: Etter det jeg har fått opplyst fra SFT, er det fast stasjonerte slepefartøyet på Norne ikke demobilisert.

Kravet til beredskapen på Norne har hele tiden vært at det skal være et fast stasjonert opptakssystem for olje på feltet. Et opptakssystem består av lenser, opptaker og slepefunksjon. Statoil har valgt å løse slepefunksjonen ved at et mindre slepefartøy er plassert om bord i beredskapsfartøyet som ligger fast stasjonert på feltet. Dette beredskapsfartøyet har også lenser og opptaker om bord.

I november 1996 fikk Statoil krav om å disponere et ekstra midlertidig opptakssystem på Norne fordi det ikke forelå tilfredsstillende funksjonstester av det opptakssystemet de hadde. Høsten 1998 tok Statoil opp muligheten for å demobilisere det ekstra midlertidige opptakssystemet. SFT godkjente demobilisering av opptakssystemet, men ikke av slepebåten før det forelå tilfredsstillende testresultat av slepefartøyet som var plassert om bord i det fast stasjonerte beredskapsfartøyet. Etter at dette slepefartøyet sank under testen, har Statoil anskaffet et nytt, større slepefartøy. SFT har stilt krav til dette fartøyets funksjon og utforming.

SFT har mottatt rapport fra Statoil hvor det fremgår hvordan det nyanskaffede slepefartøyet ble modifisert for å ivareta best mulig de krav som ble stilt til fartøyet. Statoil gav samtidig melding om at det ekstra slepefartøyet ble demobilisert, og at det ordinære fartøyet nå var i funksjon. Dette har SFT tatt til etterretning. Dette innebærer at det fast stasjonerte slepefartøyet på Norne fremdeles er plassert om bord i beredskapsfartøyet, men dette slepefartøyet er altså av en annen og forbedret type enn opprinnelig.

Steinar Bastesen (TF): Jeg forstår nå at spørsmålet ble besvart av feil statsråd likevel.

Det jeg vil ha rede på, er hva slags slepefartøy det er på Norne-feltet, og om det slepefartøyet er testet i dårlig vær, for det slepefartøyet som de hadde, sakk i det jeg vil kalle «blankstille». Jeg er en sjøens mann, så jeg er i stand til å vurdere været. Jeg har fremdeles ikke fått svar på hva slags fartøy som skal brukes til å slepe lenser. Nå er det fjerde gangen jeg spør, og det er umulig å få et fornuftig og skikkelig svar.

En båt som henger i en davit på et stasjonert fartøy, er ubrukelig til å slepe lenser ute i Norskehavet. Det er en skandale hvis dette slepefartøyet henger i daviten om bord i en annen båt. Er oljevernberedskapen like dårlig på de andre plattformene i norsk sone?

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg er redd representanten Bastesen får finne seg i at det er miljøvernministeren som er rett adressat for spørsmål som gjelder oljevernberedskapen.

Spørsmålet gikk på om det fast stasjonerte slepefartøyet er demobilisert, og hva slags oljevernberedskap som nå finnes på Norne-feltet. Det mener jeg at jeg gav et godt svar på i mitt første svar. Jeg tror også at jeg relativt tydelig fikk fram at det slepefartøyet som nå brukes, ikke er den samme typen som det som sank, men en ny og forbedret type.

SFTs vurdering er altså at den oljevernberedskapen som nå er på Norne-feltet, er tilfredsstillende.

Presidenten: Da går vi videre til spørsmål 38.