Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Christopher Stensaker (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I Sverige har Post- og Telestyrelsen pålagt mobiltelefonoperatørene å praktisere «portable numre», det vil si at kunden beholder mobiltelefonnummeret sitt selv om han skifter telefonselskap. Ordningen er begrunnet med at skifte av operatør medfører nytt nummer, noe de fleste vegrer seg mot. Dermed blir konkurransen mellom selskapene sterkt begrenset.

Hva vil statsråden gjøre for å få til en lignende praksis i Norge?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Post- og teletilsynet legger opp til at det skal innføres tilbyderportabilitet for mobile nummer i Norge innen den 1. september 2001 og har gitt varsel om vedtak om dette i henhold til forvaltningsloven. Mobilnumrene for GSM 900 og GSM 1800, og etter hvert UMTS, skal omfattes av ordningen. Dette tidspunktet er fastsatt i tråd med en rapport utarbeidet av en arbeidsgruppe tilsynet har nedsatt, samt en høringsrunde gjennomført hos berørte parter.

Den tekniske løsningen som er anbefalt for innføring av mobilnummerportabilitet, er i stor grad basert på standarder som er sluttført for kort tid siden. Det vil derfor ta noe tid før nødvendig funksjonalitet kan realiseres i mobiloperatørenes nett. Innføringen kan eventuelt skje på et tidligere tidspunkt dersom dette er teknisk mulig å gjennomføre.

EU har foreløpig ikke stilt krav om innføring av nummerportabilitet for mobile nummer, men lar hvert medlemsland stå fritt til å innføre dette.

I Sverige er det, etter det jeg har fått opplyst, ennå ikke bestemt fra hvilket tidspunkt nummerportabilitet skal gjelde for mobiloperatører.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det som ligger i spørsmålet, gjelder prinsippet om hvem som eier telefonnummeret. Er det brukerens eiendom, eller er det telefonselskapets eiendom? Dette medfører jo utgifter for brukerne i form av brevark, visittkort, annonser osv. Hvis man skifter nummer i tiden fram til en eventuell gjennomføring av ordningen med at man kan beholde mobilnummeret sitt selv om man skifter selskap, vil det medføre utgifter for den enkelte bruker. Så jeg håper at statsråden sørger for å få dette i gang så fort som mulig, og at han prøver å gjennomføre det.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg har den klare ambisjon at vi i Norge fortsatt skal ligge i forkant når det gjelder utvikling av kommunikasjonsområdet, men vi må nok her erkjenne at vi har en begrensning i de tekniske muligheter. Og, som jeg sa, det er besluttet å innføre nummerportabilitet i det mobile nett – jeg vil også vise til at det allerede er innført nummerportabilitet når det gjelder geografiske og stedsuavhengige nummer – og vi tar sikte på at dette kan skje så hurtig som mulig, også, som nevnt, om mulig før den 1. september 2001.