Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato: 10.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 29

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten John Dale til kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren, vil bli svara på av barne- og familieministeren på vegner av kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren.

John Dale (Sp): Eg tillèt meg å stilla kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren følgjande spørsmål som skal svarast på av ein annan statsråd:

«Grunnkurset Medier og kommunikasjon er tenkt starta opp komande haust, men fordi tida er knapp, kan det bli vanskeleg å førebu gjennomføringa på ein fullgod måte. Det er òg grunn til å frykta at mediekunnskap i studieretning AA blir skadelidande.

Kva slags planar for etter- og vidareutdanning har KUF for dei lærarar som skal undervisa i den nye studieretninga, og kan statsråden gå god for at det nye grunnkurset ikkje erstattar, men kjem i tillegg til ei vidare satsing på mediefaget i allmennfagleg studieretning?»

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim: Ved behandlingen av budsjettet den 10. desember 1998 bad Stortinget departementet om å etablere et grunnkurs i medier og kommunikasjon. Etablering av nye læreplaner er en omfattende prosess hvor både aktuelle bransjer samt organisasjonene er involvert. Selv om departementet har hatt maksimalt trykk på denne prosessen, vil dette arbeidet ikke være avsluttet før en gang i løpet av sommeren. Dette har departementet informert Stortinget om tidligere. I øyeblikket er departementets utkast til læreplan på høring til aktuelle instanser, med frist den 26. mai. Det er fylkeskommunen som er ansvarlig for å etablere tilbudet ute på skolene. Så langt departementet kjenner til i dag, vil nesten halvparten av fylkeskommunene gi tilbud om det nye grunnkurset høsten 2000.

Med bakgrunn i det foreliggende utkast til læreplan startet departementet allerede i første uken av april arbeidet med etterutdanning for lærere som skal undervise i studieretningsfagene i grunnkurs medier og kommunikasjon. En arbeidsgruppe bestående av fagpersoner fra de ulike fagområdene som læreplanen omhandler, har vurdert hvilke etterutdanningstiltak som er nødvendige. De har gitt departementet råd om etterutdanningens innhold og omfang. På bakgrunn av de avgitte rådene vil departementet om kort tid fastsette innhold og omfang av etterutdanningen og deretter raskt sørge for at de nødvendige tiltakene blir gjennomført. Fylkeskommunene vil bli informert så snart beslutningen om innhold og omfang av etterutdanningen er fattet.

Den andre delen av representanten Dales spørsmål gjelder forholdet mellom den nye studieretningen for medier og kommunikasjon og de mediefagene som i dag er plassert på studieretningene for allmenne, økonomiske og administrative fag. Departementet har på det nåværende tidspunkt ikke tatt stilling til dette. En slik beslutning vil først bli tatt når læreplanene for videregående kurs I og videregående kurs II i studieretning for medier og kommunikasjon er klar. Om det er behov for to forskjellige utdanninger på de to studieretningene, eller om det skal utvikles en utdanning med moduler som kan brukes begge steder, er det for tidlig å ta standpunkt til. Det som er klart, er at den ordningen vi i dag har på studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag, vil fortsette inntil de endelige beslutningene om læreplanene i studieretningen for medier og kommunikasjon er fattet.

John Dale (Sp): Eg takkar statsråden for svaret. Eg stilte eit toledda spørsmål til statsråden, og eg er svært fornøgd med det svaret som eg fekk på det fyrste av dei spørsmåla eg reiste.

Når det gjeld det andre spørsmålet, som klart er det viktigaste, forstår eg det slik at den uroa som gjer seg gjeldande på dette området, og som skriv seg frå at situasjonen er uavklart, framleis vil råde. Det seier eg meg faktisk lei for, for eg meiner det er svært mange gode argument som tilseier at det vert satsa vidare på mediefag i allmennfagleg studieretning.

Eitt argument eg spesielt vil trekkja fram, er at den allmennfaglege studieretninga vil kunna gje elevane allsidig bakgrunn for framtidig journalistisk utdanning og arbeid, eit omsyn som grunnkurset i Medier og kommunikasjon ikkje følgjer opp i same grad.

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim: Selv om det nå kan være fristende for statsråden å prøve seg på et svar, tror jeg at jeg skal være litt forsiktig siden feltet ikke tilhører denne statsrådens fagområde til daglig. Men jeg viser til svaret mitt og jeg føler også behov for å si at det ikke vil være slik at det vi nå legger opp til, skal ha en tilbakevirkende kraft, for de elevene som begynner på en utdanning, skal kunne få lov til å fortsette med det de i utgangspunktet har begynt på. Dette vil departementet jobbe nøye med. Og det representanten nå var opptatt av i sitt oppfølgingsspørsmål, vet jeg at utdanningsministeren vil følge opp nøye.

Presidenten: Dermed er vi ferdige med handsaminga av sak nr. 1.