Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1999 kl. 10

Dato: 03.11.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Tore Nordtun (A): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

«Synes statsråden det er riktig prioritering og bruk av ressurser å utforme et detaljert regelverk for fordelsbeskatning av arbeidstakere som kan parkere gratis hos sin arbeidsgiver eller bruke dataspill ved utplassering av hjemme-PC fra arbeidsgiver?»

Statsråd Gudmund Restad: Det følger av hovedregelen i skatteloven § 42 at fordel vunnet ved arbeid er skattepliktig inntekt. Dette gjelder også i tilfeller der fordelen ytes i form av naturalia, bruksrett til kapitalvarer mv.

Det ville innebære en betydelig forskjellsbehandling mellom skattytere som får sin lønn i kontanter og skattytere som får sin lønn i naturalia, dersom reglene skulle være ulike på dette punktet. Skatteplikt på naturalytelser er derfor, av hensyn til skattemessig likebehandling av lønnstakere uansett avlønningssystem, det naturlige utgangspunkt og den klare hovedregel.

Flere tidligere regjeringer fra Arbeiderpartiet har ment at naturalytelser som utgangspunkt bør være skattepliktige og fremmet forslag i samsvar med dette. Jeg viser i den forbindelse til at regjeringen Jagland senest i Ot.prp. nr. 1 for 1997-98 gav uttrykk for at det er viktig å holde fast ved det prinsipielle utgangspunktet om skatteplikt på naturalytelser.

På bakgrunn av at det er mulig for arbeidsgiver og arbeidstaker å avtale at store deler av lønnen skal ytes i form av naturalia, er det viktig at hovedregelen om skatteplikt følges. For enkelte typer mindre naturalytelser har det imidlertid vært ansett hensiktsmessig, ut fra hensynet til et rimelig og praktisk regelverk, å gi unntak fra hovedregelen om beskatning. Slike regler kommer til uttrykk i naturalytelsesforskriften. Fordi det til enhver tid ytes stadig nye former for naturalia, er det nødvendig med en jevnlig revisjon og oppdatering av regelverket på området. Finansdepartementet arbeider for tiden med en gjennomgang av området for skattemessig behandling av naturalytelser, med sikte på en slik oppdatering.

I gjeldende regelverk er fordelen ved privat bruk av datautstyr utlånt fra arbeidsgiver, unntatt fra beskatning. I forskriften er det ikke uttrykkelige regler om den skattemessige behandlingen dersom datautstyret som utlånes, inneholder programvare med dataspill. Det følger imidlertid av de hensyn som ligger til grunn for reglene, at den ansattes bruk av slik programvare i utgangspunktet ikke er omfattet av skattefritak. Dersom et dataspill inngår som en mindre del av en total programvarepakke, vil det imidlertid ikke være grunn for ligningsmyndighetene til å foreta beskatning av den fordelen bruken av dataspillet innebærer for skattyteren. I forbindelse med den generelle gjennomgangen av den skattemessige behandling av naturalytelser vil Finansdepartementet også vurdere reglene om datautstyr utlånt fra arbeidsgiver. Det er imidlertid ikke aktuelt å gi egne regler som medfører skatteplikt ved bruk av dataspill.

Når det gjelder fordel ved fri parkering på arbeidsgivers parkeringsplass, er det i dag ingen bestemmelse i naturalytelsesforskriften som unntar fordelen fra beskatning. I henhold til ligningspraksis skattlegges imidlertid ikke en slik fordel. Begrunnelsen kan bl.a. være ligningstekniske hensyn. Også dette er et felt som vil bli vurdert i forbindelse med den generelle gjennomgangen av området for beskatning av naturalytelser. Særlig gjelder dette parkeringsordninger som medfører løpende og betydelige driftskostnader for arbeidsgiveren. Slike kostnader er som kjent fradragsberettiget for arbeidsgiveren. Jeg kan ikke på dette tidspunkt uttale meg om hva resultatet av gjennomgangen vil bli på dette området. Vurderingen av eventuell skatteplikt vil imidlertid ha som utgangspunkt at der det er i arbeidsgivers interesse at bilen bringes med til arbeidsstedet, f.eks. for kjøring til kunder e.l., skal det ikke foretas beskatning av fordel ved fri parkeringsplass.

Tore Nordtun (A): Jeg takker finansministeren for svaret.

Jeg forstår det slik av svaret på mine to spørsmål at det ikke er aktuelt å gå inn på detaljer når det gjelder dette med utplassering av PC, bl.a. når det gjelder det dataspillet jeg gjennom pressen har sett omtalt som et område som det kunne være aktuelt å skattlegge. Det er nå stadfestet at det ikke er aktuelt å vurdere det.

Så var finansministeren videre inne på regelverket for beskatning av parkeringsordninger for arbeidstakere som bruker sin bil i arbeid hos en arbeidsgiver. Og jeg må si at jeg syns arbeidet med å gå inn og finsikte regler på dette området, som man prioriterer, vil være meget vanskelig og problematisk. Det er mange mennesker, jeg tror faktisk de fleste, som må bruke bilen sin til og fra arbeidsstedet i Norge. Skal man gå inn og se på hva som er parkeringsplass hos arbeidsgiver eller ikke, og hva som skal fordelsbeskattes eller ikke, så blir det meget komplisert og vanskelig. Og jeg tror man bruker mye mer tid på dette enn på å skjerpe beskatningen på andre områder innenfor likningssystemet vårt.

Statsråd Gudmund Restad: Som jeg sa i mitt svar, er det ikke noe nytt som denne regjeringen har funnet på, at man vurderer ganske løpende beskatning av naturalytelser. Det ville være urimelig, som jeg sa i mitt hovedsvar, hvis naturalytelser og lønnsutbetaling som kompensasjon for arbeid skulle beskattes helt forskjellig.

Det er riktig at jeg bekrefter at det ikke blir aktuelt å beskatte fordelen som man måtte ha med dataspill som følger med PC-er som utlånes fra arbeidsgiver.

Når det gjelder parkeringsfordeler, er det helt klart at det kan by på store problemer, og derfor vil jeg heller ikke før gjennomgangen er foretatt konkludere helt. Men jeg synes det burde være tilfredsstillende ut fra representanten Nordtuns intensjoner å få rede på at det i alle fall ikke i de tilfeller hvor det er i arbeidsgiverens interesse at arbeidstakeren tar med seg bilen, f.eks. fordi han skal besøke kunder eller utføre andre oppdrag som arbeidsgiver er interessert i, vil bli aktuelt med beskatning. Hvis det derimot er kun i arbeidstakerens egen interesse, og det er snakk om store fordeler, så må man kanskje vurdere dette nærmere. Men vi må bl.a. se på om det er mulig å finne grensedragninger mellom hva som skal beskattes, og hva som ikke skal beskattes.

Tore Nordtun (A): Jeg tror ikke det er noen uenighet mellom meg og finansministeren om en løpende vurdering av naturalytelsene. Det tror jeg samtlige partier her i Stortinget er enige om at vi må ha.

Men mitt spørsmål var egentlig: Hva skal man prioritere i dette arbeidet? Jeg syns det å utforme et regelverk når det gjelder parkering vil være uhensiktsmessig ut fra ressursbruken ved utformingen av det. Systemet må være utformet slik at arbeidstakere har forståelse for de reglene som blir laget. Dette, pluss kontrollen av systemet, tror jeg blir meget vanskelig.

Mitt spørsmål til slutt er: Er det ut fra finansministerens synspunkt riktig å prioritere dette arbeidet, istedenfor det store arbeidet vi har når det gjelder regelverk for bostedsregistrering av pendlere? Det er noe som vi gang på gang har etterlyst, og som finansministeren har sagt man skulle komme tilbake til i nasjonalbudsjettet. Det er ikke kommet.

Statsråd Gudmund Restad: Ja, om det er riktig prioritering? Hvis vi er enige om at vi bør gå igjennom regelverket for beskatning av naturalytelser, så må man jo nødvendigvis bruke litt ressurser på å gjøre det med jevne mellomrom, fordi det stadig oppstår nye former for naturalytelser. Det med gratis parkeringsplass er kanskje ikke så nytt, men det er en kjent sak at særlig i pressområder kan verdien av en slik parkeringsplass være ganske betydelig. Derfor mener jeg ikke at det er feil ressursbruk å vurdere dette nærmere. Om det er mulig å finne fram til avgrensninger som er praktikable, er en annen sak. Der er jeg enig med Tore Nordtun, vi må ha et regelverk som er praktikabelt.

Når det for øvrig gjelder det siste spørsmålet, blir det nå sendt et opplegg ut på høring. Den saken som representanten Nordtun etterlyste, vil nok komme, men høringsfristen må først få løpe.