Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Helene Falch Fladmark til justisministeren, vil bli tatt opp av representanten Berit Kvæven.

Berit Kvæven (V): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Ifølge oppslag i Aftenposten 10. november 1999 har Justisdepartementet bedt om å få en oversikt over aktive nynazistiske grupper i landet og en vurdering av trusselbildet.

Hvilke tiltak vil statsråden iverksette mot høyreekstreme grupper?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Vi har vært vitne til en rekke svært alvorlige saker i vårt naboland Sverige dette året, hvor høyreekstremistiske grupperinger har vært involvert. Slike hendelser ett sted i Norden kan raskt få konsekvenser for regionen for øvrig når vi vet at det er kontakt landene imellom blant disse gruppene.

Også i vårt eget land har vi observert urovekkende aktivitet i nynazistiske miljøer. Jeg finner det derfor naturlig at politiet stadig vurderer hvilken trussel disse miljøene utgjør for vårt samfunn i dag. På grunnlag av trusselvurderinger vil det være naturlig løpende å vurdere og gjennomføre konkrete, adekvate tiltak. Jeg vil understreke at miljøet følges nøye av alle deler av politiet. Det er på det rene at eventuelle tiltak naturlig må ses i sammenheng med de kriminalitetstyper og trusler man står overfor. Stortinget har inneværende år vedtatt lovendringer som gir politiet en rekke nye muligheter i kampen mot kriminalitet, bl.a. bruk av nye etterforskningsmetoder. Når disse lovendringene trer i kraft, og det vil jeg sørge for skal skje hurtig, vil norsk politi ha nye relevante arbeidsmetoder som vil kunne ramme slike kriminelle elementer slagkraftig. Jeg vil også understreke at norsk politi deltar i et utmerket og utstrakt internasjonalt samarbeid for bekjempelse av grenseoverskridende kriminalitet, ikke minst med sine nordiske kolleger. Således skal kriminell aktivitet over grenser ikke kunne bli et skalkeskjul og på denne måten hindre politiet i å avdekke kriminaliteten.

Jeg er også opptatt av at vi får en bedre generell ressursutnyttelse i kampen mot organisert kriminalitet. Et viktig element her er at de ressurser og spisskompetanse som finnes i norsk politi, forenes og utnyttes optimalt. Som omtalt både i St.prp. nr. 1 for 1999-2000 og i Ot.prp. nr. 7 for 1999-2000 om endringer i den sentrale politiledelse, har Justisdepartementet derfor initiert et prosjekt som har som formål å etablere et mer formalisert samarbeid mellom Økokrim, Oslo Politidistrikt og Kripos. Den nedsatte arbeidsgruppen som utreder spørsmålet, skal levere sin innstilling i desember i år. Jeg vil etter å ha gjennomgått nevnte innstilling, se denne i en videre sammenheng, og således også vurdere andre samarbeidsmodeller i forhold til foreliggende trusler og kriminalitetstyper.

Berit Kvæven (V): Jeg takker for svaret.

Som det går fram av statsrådens svar, er det flere land som arbeider med de samme spørsmålene som vi gjør her i landet, ikke minst land i våre nærområder. Jeg lurer derfor på om det eksisterer et godt nok samarbeid på dette området med nabolandet vårt, Sverige, som vel i enda større grad enn Norge har merket problemene. Kan et slikt nærmere samarbeid, f.eks. et mer formalisert samarbeid, være et av tiltakene som kan vurderes i tiden framover?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg vil gjenta to forhold: For det første er det ingen grunn til å bagatellisere nynazistisk aktivitet; den følges nøye av alle deler av norsk politi. For det andre eksisterer det en rekke samarbeidsmuligheter opp mot de nordiske land og opp mot andre europeiske land, bl.a. gjennom Interpol, slik at politiet har tilgang til ulike arbeidsformer. Man har derfor informasjonskanaler som gjør at man kan forhindre at aktivitet som er voldelig, aktivitet hvor det planlegges kriminelle handlinger, ikke skal true den normale rettsstaten. Etter min vurdering har vi virkemidlene, og vi har også vilje til å bruke dem.

Dette var hovedtyngden i mitt første svar. Jeg vil gjerne understreke det, for det er ingen grunn til å bagatellisere det vi står overfor. Men jeg vil ikke fra Stortingets talerstol i detalj gå inn på hvordan politiet operativt vurderer eller gå inn på detaljer av trusselbildet, annet enn å konstatere nok en gang at disse spørsmålene bagatelliseres ikke, de følges meget nøye.

: