Stortinget - Møte onsdag den 24. november 1999 kl. 10

Dato: 24.11.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Signe Øye (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«For fem uker siden ble en ulv påkjørt og drept i Svinndal i Østfold. Denne ulven skulle gentestes fordi flere fagfolk mener at ulvefamilien i området er hybrider. Dersom dette er riktig, skal ulven avlives.

Hvorfor er dette arbeidet ennå ikke igangsatt?»

Statsråd Guro Fjellanger: Det har tidligere vært reist spørsmål om blandingsdyr av ulv og hund i Norge. Blant annet ble dette tatt opp i spørretimen 21. oktober 1998. Etter at spørsmålet ble reist første gang, tok departementet straks initiativ for å videreutvikle genetiske metoder som kan benyttes for å fastslå om slike blandingsdyr faktisk forekommer. Direktoratet for naturforvaltning har på vegne av departementet fulgt opp saken, og metodeutviklingen er godt i gang. Prøver av ulv fra tidligere tider og fra dagens bestand sendes rutinemessig til et genetikklaboratorium i Sverige. Dette ble også gjort da et dyr ble påkjørt og drept i Østfold nylig. Høgskolen i Hedmark har senere i en rapport til Direktoratet for naturforvaltning uttalt at de har mistanke om at valpekullet som det påkjørte dyret tilhørte, kan være en blanding av ulv og hund. Direktoratet har derfor arbeidet med så raskt som mulig å få analysert dette dyret, utenom den allerede oppsatte analyseplanen. Direktoratet regner med at analyseresultatene kan foreligge i januar.

Det er ikke ønskelig å ha en blanding av ulv og hund i norsk fauna. Jeg har tidligere gitt uttrykk for at dersom vi med sikkerhet kan si at det finnes slike dyr i Norge, vil jeg sette inn nødvendige tiltak for å fjerne disse. Direktoratet for naturforvaltning har derfor startet planleggingen av tiltak for å kunne følge opp de aktuelle valpene i Østfold. Blant annet er Norges veterinærhøgskole gitt i oppdrag å forberede individmerking av dyrene i denne ulvegruppen, slik at valpene skal kunne følges fram til det tidspunkt da det kan tas en avgjørelse om hva som videre skal skje.

Signe Øye (A): Jeg takker miljøvernministeren for svaret.

Det er ikke riktig at prøvene til gentesting ble gjort så raskt som mulig. Det tok nemlig fem uker før det var en avklaring mellom dem som skulle utføre dette, og Direktoratet for naturforvaltning. Det dreide seg også om hvem som skulle betale regningen.

Jeg mener at miljøvernministeren må ta innover seg at dette er blitt en alvorlig sak som haster. De skadene som ulven har gjort i området vest for Glomma, og spesielt i Skiptvet kommune, er veldig store. Derfor var forventningen til denne gentestingen veldig stor, for dersom det nå viste seg at dette var hybrider, var jo problemet løst.

Jeg vil derfor spørre miljøvernministeren om hun er enig i at de skadene som har skjedd i området, egentlig ikke betyr noe for miljøvernministeren, når ikke denne saken har fått en normal framdrift.

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg kan forsikre representanten om at skader forårsaket av ulv i dette området og andre er noe av det som for tiden opptar miljøvernministeren mest. Hvis man følger med i media, vil man kanskje se at det også er noe av det som jeg for tiden bruker mest tid på.

Jeg er enig i at dette er en alvorlig sak som haster, og jeg har derfor sjekket med Direktoratet for naturforvaltning om det foreligger noen misforståelser. Det gjør det ikke etter de opplysningene jeg har fått. Saken behandles så fort som mulig. Men det er dessverre slik at det å genteste en ulv ikke er gjort i løpet av noen dager, bl.a. fordi man må sammenligne med tilgjengelig genmateriale fra den skandinaviske ulvestammen for med sikkerhet å kunne fastslå om det er en ulv eller ikke.

Signe Øye (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Radiomerkingen må skje før ulven søker nye territorier, og det kommer til å skje ganske raskt. Derfor er det veldig viktig at man nå har et apparat og kan sette i gang denne radiomerkingen straks. Jeg føler meg ikke sikker på at det vil kunne skje, for hvis det blir slik at denne ulven forsvinner, vil man ikke kunne finne tilbake til den.

Det kan heller ikke for miljøvernministeren være ønskelig med en ulvestamme som får som vane å høste av sau og kyr, og som helst holder seg tett opp til hus og tettbygde strøk. Det er jo det som nå skjer i dette området. Samtidig føler nok befolkningen der at ingenting skjer fra myndighetenes side, og derfor vil jeg spørre miljøvernministeren til slutt: Er miljøvernministeren nå interessert i å ta fatt i problemene til befolkningen der, slik at de føler at dette er noe de kan leve med?

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg er fremdeles innstilt på å ta spørsmålet på alvor. Jeg vil gjerne understreke at dette er blant de sakene jeg faktisk jobber aller mest med for tiden, og det er også slik at jeg har lagt stor vekt på, enten selv eller representert ved min statssekretær, å møte så mange som mulig av dem som er plaget av disse problemene. Det er også grunnen til at statssekretæren min sammen med direktøren for Direktoratet for naturforvaltning var på et møte i området senest i går.

Jeg kan samtidig forsikre representanten om at Veterinærhøgskolen allerede har fått i oppdrag å forberede radiomerking av disse dyrene, og vi har en felles interesse av å få gjort dette så fort som mulig, for også for miljøvernministeren er det viktig å få skutt disse dyrene hvis det viser seg at det ikke er ren ulv.

Presidenten: Spørsmål 25 er allerede besvart.