Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 2000 kl. 10

Dato: 25.10.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Jan Tore Sanner (H): Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

«Statsråden har midlertidig stoppet fremdriften i Bærum kommunes plan om å etablere omsorgstilbud for eldre i Spania. Både Husbanken og Kommunal- og regionaldepartementet har åpnet for å kunne gi tilskudd til prosjektet. Mange kommuner ønsker å samarbeide med Bærum kommune.

Når vil statsråden gi sitt endelige samtykke, slik at omsorgstilbudet til de eldre kan bedres og valgfriheten øke?»

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Vi vet at opphold i varmt klima har gunstig effekt på en del av de lidelser som en del eldre mennesker har. Å oppholde seg i slikt klima kan bidra til økt livskvalitet for denne gruppen. Når jeg har uttrykt min skepsis til å bygge ut eldreomsorg utenfor landets grenser, har det vært knyttet til tre forhold. Eldreplanen har tatt sikte på å bygge ut tilstrekkelig omsorg for syke og pleietrengende gamle i alle landets kommuner. Videre bør det være mulig å føre tilsyn med offentlig eldreomsorg. Til sist vet vi også at kontakt med familie og venner er av betydning for svært mange eldre, særlig når de blir syke.

I statsbudsjettet har Regjeringen foreslått å utvide rammen for eldreplanen, slik at alle kommuner skal kunne komme i mål med satsingen. Det har vært viktig for meg å sikre at utbygging av prosjekter utenfor landets grenser skal være et supplement for dem som har nytte av et slikt tilbud. Jeg stiller meg derfor positiv til at kommuner skal få mulighet til å nytte eldreplanens finansieringsordninger, først og fremst i forbindelse med bygging av enheter for korttidsopphold i utlandet, under forutsetning av at vilkårene i regelverket oppfylles. Tilbudet skal inngå som en del av kommunens samlede pleie- og omsorgstjenester og sikre forsvarlige tjenester.

Justisdepartementets lovavdeling ble bedt om å vurdere de juridiske sidene ved å tilby tjenester utenfor Norge. De konkluderer i brev av 28. juli i år med at en del rettslige forhold bør utredes videre. Dette arbeidet er i gang, og jeg ser ikke lenger at disse forholdene er til hinder for at Husbanken nå kan behandle de aktuelle søknadene som foreligger.

Jan Tore Sanner (H): La meg takke for svaret og uttrykke glede over at statsrådens tidligere skepsis nå ikke lenger er til hinder for at det vil bli gitt grønt lys til Bærum kommune og andre kommuner som ønsker å realisere et omsorgstilbud i Syden. Jeg er glad for at statsråden har erklært seg enig i at dette vil være med på å øke valgfriheten og også vil kunne bedre livskvaliteten til eldre – det er jo det som må være det sentrale.

Jeg registrerer imidlertid at statsråden understreker at hun først og fremst vil være positiv til korttidsopphold. Da vil jeg spørre statsråden om hun ser for seg at det her skal settes klare begrensninger i det tilbudet som kommunene skal kunne gi. Jeg tror vi kan være enig i at spørsmålet om tilsyn er viktig, men jeg vil bare få brakt klarhet i om det er mange men-er tilknyttet dette, og om man vil lage flere begrensninger for kommunene når det gjelder oppholdets lengde.

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Det vil ikke bli mange men-er i forhold til de reglene som allerede gjelder. Allikevel er jeg opptatt av at korttidsopphold nok er det enkleste å få til både i forhold til det å føre tilsyn med tilbudet og i forhold til det behovet de ulike kommuner har meldt meg i alle fall. Selv om jeg ikke skal behandle Bærums søknad – det er det faktisk Husbanken som skal gjøre – så har jeg vært i kontakt med Bærum kommune både i sommer og nå nylig, og så vidt jeg har skjønt, er det i all hovedsak korttidsplasser de tenker å bygge ut. Så dette skulle i alle fall imøtekomme deres behov.

Jan Tore Sanner (H): La meg først uttrykke glede over at statsråden legger vekt på dialog med kommunene. Jeg tror det er viktig, særlig på et område hvor kommunene har et vesentlig ansvar, at man viser kommunene stor tillit, og at staten er mer opptatt av å skape muligheter enn å lage begrensninger for kommunene når de skal lage et tilbud til de eldre.

Jeg har registrert at statsråden til pressen har uttalt at det vil komme en avklaring fra departementet i løpet av et par uker. Jeg vil spørre statsråden om det er riktig oppfattet, eller om hun ser for seg at dette vil kunne ta lengre tid.

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Når det gjelder tidsaspektet som er meldt i pressen, sa jeg ikke i løpet av et par uker, men i løpet av noen uker, for å være sikker på ikke å love mer enn jeg kunne holde. Men Husbanken kan behandle disse søknadene nå. Det er noen juridiske forhold som fortsatt avklares og gjøres tydeligere. De vil ikke være klare på en stund ennå, men det er ingenting i veien for at søknadene nå kan behandles.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.