Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 2000 kl. 10

Dato: 25.10.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

May Britt Vihovde (V): Eg tillèt meg å stilla følgjande spørsmål til samferdslesministeren:

«Hordaland fylkeskommune fekk 18. oktober 2000 nei frå Samferdsledepartementet på søknaden om statleg medverknad til eit spleiselag for kollektivsatsing på Kokstad/Sandsli i Bergen. Kommunen og fylket får beskjed om å ordna opp sjølve. Dette skjer trass i at ein samla samferdslekomite i budsjettbehandlinga for inneverande år bad Samferdsledepartementet leggja opp til at tenlege kollektivløysingar kan iverksetjast.

Kva har statsråden gjort for å følgja opp denne samrøystes merknaden?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Brevet fra Samferdselsdepartementet av 18. oktober 2000 som det er vist til, gjelder svar på søknad fra Hordaland fylkeskommune om bevilgning fra tilskuddsordningen for rasjonell og miljøvennlig transport på 40,5 mill. kr til gjennomføring av tiltak i Bergen. I brevet fra departementet ble søknaden fra Hordaland fylkeskommune avslått som følge av at omfanget falt utenfor rammene og formålet med ordningen. Dette gjelder både i forhold til bevilgninger og tidsperspektiv. Det var på forhånd tatt kontakt med fylkeskommunen for om mulig å tilpasse søknaden innenfor rammene uten at dette viste seg mulig. Årets bevilgning på i alt 21 mill. kr er derfor prioritert kollektivtiltak i Vest-Agder, Hedmark, Oslo og Sør-Trøndelag.

I St.prp. nr. 1 for 2000-2001 er det over vegbudsjettet foreslått å sette av 75 mill. kr til kollektivtiltak i Hordaland i 2001, hvorav 60 mill. kr finansieres av bompenger. Midlene vil i helhet gå til tiltak innenfor storbyområdet. En vesentlig del av midlene ventes å gå til kollektivtrafikktiltak i Kokstad/Sandsli-området. Dette er i tråd med samferdselskomiteens merknader i forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2000, jf. Budsjett-innst. S. nr. 13 for 1999-2000. Endelig fordeling av kollektivmidlene i 2001 vil bli avklart i tilknytning til arbeidet med å utarbeide ny bompengeavtale for 2001.

May Britt Vihovde (V): Situasjonen ved Sandsli/Kokstad er litt spesiell. Den har sjølvsagt oppstått på grunn av manglande planlegging av Bergen kommune, men òg staten er ansvarleg for dette, fordi staten ved Hordaland vegkontor måtte sjå kva som ville skje av trafikkutvikling i dette området. Derfor har staten eit medansvar.

Statsråden sa at dei midlane som ligg inne i Nasjonal transportplan og i budsjettet retta mot investeringstiltak, følgjer opp Stortingets intensjon. Men eg meiner at Stortingets intensjon òg var å sjå på strakstiltak, og då gjeld det òg prosjekt, direkte tilskot til dette. Nå har jo Regjeringa føreslått å avvikla ein del av desse tilskotsordningane. Ser ikkje statsråden at det er behov for å halda på desse tilskotsordningane for å imøtekomma òg slike situasjonar som oppstår her?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: La meg først si meg enig i at det er store utfordringer på kollektivsiden i bergensområdet, og ikke minst gjelder det Kokstad/Sandsli-området. Nettopp derfor er det også, som nevnt i mitt hovedsvar, tenkt at det skal skje vesentlige ting der i 2001. I den sammenheng vil det også bli nyttet bompenger til kollektivtiltak. Det er først og fremst på investeringssiden når det gjelder tilrettelegging av infrastruktur, vi har ansvar, sett fra Vegvesenets side.

Når det gjelder driftstilskudd, var den tilskuddsordningen som representanten viste til, ikke ment å gå til slike tiltak. For vår del har vi også signalisert i Nasjonal transportplan at vi vil gå inn og se nærmere på organiseringen av kollektivtransporten i store byområder, og et slikt område er i høyeste grad bergensområdet.

May Britt Vihovde (V): Grunngjevinga for at Regjeringa ønskjer å avvikla desse tilskotsordningane, er at ein ser at dei kanskje blir brukte som direkte driftstilskot til ein del kollektivtiltak. Men det er jo her tale om kollektivtiltak, prosjekt der ein ser på om ein kan vidareutvikla det tilbodet som ein har, så det er eit viktig tilskot å ha der det er, sjølv om det kan gå direkte til driftstilskot.

Ser ikkje statsråden dei store problema som er i Bergen med trafikkavvikling? Det er nedskjeringar og prisauke, ein får moms, og ein får konjunkturavgift, noko som gjer at fylkeskommunen fremjar forslag om store prispåslag på kollektivtrafikken i Bergen. Me veit at Hordaland fylkeskommune har eit underskot på 300 mill. kr, og fylkeskommunen har store problem med å greia sine forpliktingar. Ser ikkje staten at Bergen og Hordaland har så store behov at staten kanskje må gå inn og auka sin del i kollektivsatsinga?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg gjentar gjerne at jeg er enig i at det er store utfordringer på kollektivsiden i dette området, noe som vi går dypere inn i.

Så vil jeg nytte anledningen til nok en gang å gi uttrykk for at når det gjelder momsordningen, legger vi opp til at det skal kompenseres for momsvirkninger når det gjelder lokal og regional kollektivtrafikk. Det vil vi legge opp til når momsen innføres på disse områdene. For øvrig vil vi følge opp gjennom det som ligger i budsjettet for 2001, og også videre framover når det gjelder organiseringen av kollektivtransporten i dette området, som er et av de mest folkerike områdene vi har i landet.