Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 2000 kl. 10

Dato: 25.10.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

John I. Alvheim (Frp): Jeg skal få stille den ærede helseminister følgende spørsmål:

«Stortinget har vedtatt en opptrappingsplan for psykiatrien, men Oslo kommune synes ikke å ville følge denne planen. Nedlegginger av avdelinger og poster ved Gaustad sykehus fortsetter, og denne gangen er det avdelingen for dobbeltdiagnoser, altså rus og psykiatri, som skal legges ned. Tidligere er Kastanjebakken nedlagt.

Skjer dette i henhold til en av departementets godkjente psykiatriplaner for Oslo kommune?»

Statsråd Tore Tønne: Sosial- og helsedepartementet har for en tid tilbake innhentet redegjørelse fra Oslo kommune vedrørende nedleggelse av døgnplasser ved Aker sykehus, Klinikk for psykiatri, Gaustad.

Av redegjørelsen går det frem at nedleggelsen av Kastanjebakken er et ledd i den generelle omstillingen som skal skje i Aker sektor. Denne omstillingen innebærer bl.a. at det innføres en klarere oppgavefordeling mellom sykehusene og de distriktspsykiatriske sentrene – DPS. Et eksempel på en slik fordeling er at rehabiliteringsoppgaver overføres fra sykehuset til DPS-ene, slik tilfellet er når det gjelder Kastanjebakken. En slik omstilling er i samsvar med de retningslinjene som ligger nedfelt i St.meld. nr. 25 for 1996-97 og St.prp. nr. 63 for 1997-98, som opptrappingsplanen for psykisk helse bygger på. Oslo kommune har opplyst at ingen av de pasientene som mottar sin behandling ved Kastanjebakken, vil bli stående uten et behandlingstilbud som følge av nedleggelsen. Pasientene vil kunne motta behandling ved de distriktspsykiatriske sentrene i Aker sektor eller ved andre sykehusavdelinger dersom enkelte pasienter skulle ha behov for fortsatt behandling i sykehus.

Departementet er også blitt orientert om Oslo kommunes budsjettforslag for 2001, og her går det frem at det skal etableres et byomfattende tilbud til pasienter med dobbeltdiagnose, alvorlig psykisk lidelse og alvorlig rusproblem, ved Tøyen DPS og Leirvoll i Røyken. Leirvoll Psykiatriske Senter er tenkt tillagt oppgaver overfor pasienter med rusmiddelavhengighet og psykisk lidelse, som et ledd i styrkingen av tilbudet til denne pasientgruppen. Tiltaket ses i sammenheng med etablering av nytt poliklinisk tilbud ved Tøyen DPS og forutsettes utviklet i nært samarbeid med rusmiddelomsorgen. Som et ledd i dette foreslås nåværende avsnitt for pasienter med dobbeltdiagnose ved Aker sykehus, Gaustad, avviklet.

Departementet har ennå ikke mottatt en helhetlig plan for Oslo kommunes gjennomføring av opptrappingsplanen for det fylkeskommunale psykiske helsevern. Av den grunn er også økningen i øremerkede tilskudd for 2000 holdt tilbake. Departementet har tidligere tatt opp den manglende plan med Oslo kommune. Oslo kommune har opplyst at en samlet plan i form av en melding til bystyret skal legges frem i desember. Ved gjennomgang av dette planmaterialet vil departementet også ta standpunkt til tilbudet til pasienter med dobbeltdiagnose. Gjennomgangen vil skje med utgangspunkt bl.a. i de utredninger om rus og psykiatri som Helsetilsynet har gjennomført. En av konklusjonene i disse utredningene er at det bør være en døgnavdeling for dobbeltdiagnosepasienter på sentralsykehusnivå, i tillegg til at det på DPS-nivå bør være polikliniske tilbud til denne pasientgruppen.

Avslutningsvis vil jeg understreke at omstillinger er nødvendige dersom vi skal få en god anvendelse av de statlige styrkingsmidlene og et påkrevd løft i tilbudet til mennesker med psykiske lidelser. Men vi må sørge for at eksisterende tilbud ikke legges ned før nye og bedre tilbud er på plass.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for et vel gjennomarbeidet svar, som jeg synes var positivt.

Det jeg vil si i tillegg, er at det forbauser meg at Oslo kommune ennå ikke har levert fra seg en psykiatriplan, slik alle kommuner er pålagt, og som de fleste har fulgt opp. Det er god grunn for departementet til å følge nøye med i hva som foregår i Oslo kommune når det gjelder helseproblematikken generelt. Behandling av pasienter med dobbeltdiagnoser er meget komplisert. De må i utgangspunktet ha et lengre institusjonsopphold før de kan slippes løs på en poliklinisk behandling.

Jeg vil spørre helseministeren om det kunne være en tanke å anmode Statens helsetilsyn om å se spesifikt på denne planen om å nedlegge avdelingen for dobbeltdiagnoser på Gaustad, for det er særdeles viktig at disse menneskene får en god hjelp i startfasen av sin behandling og rehabilitering.

Statsråd Tore Tønne: Først vil jeg si at jeg på sett og vis deler representanten Alvheims forbauselse over at Oslo kommune har brukt så vidt lang tid på å komme med en helhetlig plan for sitt arbeid innenfor det psykiske helsevern. Det er påpekt overfor kommunen, og dette er årsaken til at vi har holdt tilbake økningen i de midlene som jo skal være betinget av at en slik plan er på plass og også er tilfredsstillende.

Når det gjelder representanten Alvheims tilleggsspørsmål, er det absolutt en tanke å gjøre det han der tar opp. Det er for så vidt det som ligger i det når jeg sier at vi vil vurdere den planen som da kommer på bakgrunn av de utredninger Helsetilsynet allerede har foretatt, og som tar hensyn til de forhold som representanten Alvheim peker på. Det ligger for så vidt også i det at vi vil gjøre det arbeidet i nært samarbeid med Helsetilsynet.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret.

De signaler jeg har mottatt når det gjelder Tøyen DPS, som skal overta disse pasientene, går på at dette har senteret verken faglig kapasitet eller bemanningskapasitet til å gjøre. Dermed antar man at disse pasientene blir skadelidende. I offentlig forvaltning er det jo dessverre vanskelig å få fagfolkene på banen fordi de har sterke taushetsbelagte pålegg fra sin arbeidsgiver, slik at det er vanskelig å få ekte og god opplysning. Men jeg tror departementet skal ofre rimelig god tid på hva Oslo kommune foretar seg også innen denne delen av vår helsesektor.