Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 2001 kl. 10

Dato: 07.02.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg vil gjerne få stilla arbeids- og administrasjonsministeren følgjande spørsmål:

«Statsråden og Regjeringa har gitt uttrykk for store ambisjonar om omstilling av offentleg sektor.

På kva måte har statsråden tenkt å involvera Stortinget i denne prosessen?»

Statsråd Jørgen Kosmo: Regjeringens program for fornyelse av offentlig sektor ble omtalt i St.prp. nr. 1 for Arbeids- og administrasjonsdepartementet for 2001, og fikk stort sett positiv mottakelse under behandlingen i Stortinget. Programmet omfatter store reformer som sykehusreformen, universitets- og høyskolereformen, forsvarsreformen, politireformen osv., og ikke minst oppgavefordelingen mellom forvaltningsnivåene. I tillegg kommer reformer og gjennomgående tiltak som retter seg mot hele den offentlige forvaltning, for å forenkle og effektivisere denne til beste for brukerne, altså befolkningen. Disse reformene dreier seg om å utnytte ny teknologi for å kunne gi nye tjenester for brukerne, f.eks. døgnåpen forvaltning, raskere informasjon og svar og effektiv dokument- og saksbehandling. De dreier seg også om å få til et mer oversiktlig og enklere regelverk og sikre at vi ikke til stadighet produserer nye regler som er uhensiktsmessige for kommuner, næringsliv og enkeltpersoner. I tillegg omfatter Fornyelsesprogrammet organiseringen av forvaltningsapparatet, slik at ressursene blir effektivt brukt til tjenesteproduksjon og vi får redusert interne administrasjonsoppgaver, slik som unødig rapportering.

Når det gjelder de større reformene som sykehusreformen, Politireform 2000, universitets- og høyskolereformen, forsvarsreformen, ansvars- og oppgavefordelingen mellom forvaltningsnivåene og flere andre forslag til større omorganiseringer, vil disse forelegges som meldinger og/eller proposisjoner til Stortinget. Flere legges fram allerede i vår.

Jeg har varslet at jeg vil redegjøre for Stortinget om status og problemstillinger på det forvaltningspolitiske område i april, med hovedfokus på Regjeringens fornyelsesarbeid. Jeg håper at Stortinget involverer seg sterkt i diskusjonene knyttet til stortingsmeldinger, proposisjoner og den forvaltningspolitiske redegjørelsen. I tillegg vil Regjeringens langtidsprogram bli lagt fram denne våren, og her står også fornyelse av offentlig sektor i fokus.

Stortinget har avgjørende innflytelse på hvordan regelverket, ulike velferdsordninger, organiseringen av forvaltningen og fordelingen av ressursene blir. Mitt ønske er at vi i alle sakene til Stortinget som angår fornyelse av offentlig sektor, får tydelig fram – og enda tydeligere enn vi har fått det til nå – både hovedhensiktene med og forventede effekter av våre forslag.

En av hovedhensiktene med fornyelsen av offentlig sektor er at vi må få til en dreining av ressursbruken fra administrasjon til tjenesteyting. Dette er en stor utfordring som vil medføre omstilling og omorganiseringer som også kan føre til at folk må bytte arbeidsplass.

For øvrig vil jeg gjerne bidra til at ulike fora diskuterer Fornyelsesprogrammet, og at det stadig kommer nye forslag om forbedringer. Programmet er ikke statisk, men skal være en kontinuerlig prosess. Vi vil gjerne bidra dersom det er komiteer/grupper i Stortinget som ønsker mer informasjon om Fornyelsesprogrammet eller ulike temaer innenfor dette.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg er samd med statsråden i at det er behov for omstilling og fornying i offentleg sektor for å frigjera ressursar, slik at politiet kan patruljera meir og lærarane kan undervisa meir. Eg er glad for svaret, og for at Stortinget i så stor grad skal verta involvert. Men eg veit at fornying ikkje er så lett, slett ikkje når det går ut over einingar utover i landet, og det gjer det ofte. Då kjem motkreftene på banen sak for sak. Det kjem òg dette huset for øyra, og då kan det vera lett å vika, for tryggleik er ganske avgjerande for å få til omstilling. Då vert eg oppteken av om statsråden ser moglegheiter for at Stortinget får ei noko meir samla oversikt over kva som skjer kor i desse omstillingssakene.

Statsråd Jørgen Kosmo: Som jeg har sagt, er det viktig at Stortinget diskuterer de overordnede prinsipper som skal ligge til grunn for fornyelsen. Det er bare på den måten man kan holde fokuset på de framtidige ønsker, samtidig som man diskuterer de ulike organisasjonsendringer som en konsekvens av de overordnede ønskene. Derfor vil langtidsprogrammet være en utmerket anledning til å diskutere det overordnede fokus, samtidig som man har blikk for de enkelte organisasjonssaker, som etter tur vil bli framlagt for Stortinget.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg takkar igjen for svaret og er nøgd med det. Det er ei side ved dette som allereie er komen fram, og det er at det er nokre lokalsamfunn som kjem veldig dårleg ut i fleire av desse omstillingsprosessane. Har Regjeringa nokon planar om tiltak for å hjelpa desse lokalsamfunna, som kanskje får nedlagt statlege kontor på fleire forskjellige område?

Statsråd Jørgen Kosmo: Det er to innfallsvinkler til dette. Det ene er at staten som virkemiddelaktør må bidra til å få utviklet næringsvirksomhet i disse kommunene. Det andre er at staten som en stor bruker av offentlige tjenester, men også som en stor produsent, medvirker til å desentralisere, dvs. legge ut virksomheter fra Oslo, og det er selvsagt slik at de områder av landet som blir mest rammet, må få den største støtten i forbindelse med en slik omdisponering – selvsagt under forutsetning av at vi kan greie å stille med nødvendig kompetanse for å løse oppgavene. Dette er noe som Regjeringen vil ha et hovedfokus på i framtiden.

Presidenten: Vi går nå til spørsmål 22.