Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2001 kl. 10

Dato: 14.02.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Morten Lund (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål:

«Ifølge den norske skatteloven er lottogevinster på over 10 000 kroner skattefrie bare hvis de er vunnet i Norge. Ifølge Dagens Næringsliv 2. februar 2001 mener EFTAs overvåkingsorgan at denne praksis er i strid med EØS-reglene.

Hva vil statsråden gjøre med denne saken?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Etter skatteloven § 5-50 er det i utgangspunktet skatteplikt for tilfeldige gevinster, herunder gevinster ved konkurranse, spill, lotterier eller lignende når verdien overstiger 10 000 kr. Det er imidlertid skattefritak for en rekke gevinster, uansett verdi. Disse unntakene omfatter bl.a. gevinster fra Norsk Tipping AS, totalisatorspill som omfattes av lov om veddemål ved totalisator, og utlodning i regi av samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner som omfattes av lov om lotterier mv.

ESA har i et formelt åpningsbrev av 18. desember 2000 konkludert med at disse skattefritakene er i strid med EØS-avtalen. Personer bosatt i Norge som mottar en gevinst fra et tilsvarende lotteri i en annen EØS-stat, må betale skatt av gevinsten. ESAs oppfatning er at dette innebærer en diskriminering av lotteriforetak i andre EØS-stater. Den ulike skattebehandlingen som lotterigevinster får, avhengig av om de kommer fra et norsk eller utenlandsk spilleforetak, kan etter ESAs oppfatning hindre lotterispillere fra å delta i lotterier organisert av selskaper som ikke er etablert i Norge.

ESA har gitt Norge frist til 18. mars 2001 med å komme med anmerkninger til saken.

Finansdepartementet vil her understreke de samfunnsnyttige formål som pengespillene og lotteriene i dag finansierer.

Morten Lund (Sp): Jeg takker for svaret, men det var svært lite konkret om hva statsråden har av holdninger til dette.

Jeg synes det er et nytt og latterlig eksempel på at ESA mener at EØS-avtalen er altomfattende, at alle våre skatte- og avgiftsvedtak skal følge EU. Jeg tror det vil få store konsekvenser for Norge hvis vi bøyer av i en slik sak som denne. En kan bare tenke seg mulighetene – at ESA da skal kontrollere størrelsen og formen på kakene i skolemusikkens lotterier etter hvert.

Jeg synes vi har en god ordning med Norsk Tipping, der overskuddet skal gå til kultur, forskning og idrett. De pengene de får på det viset, er ikke inflasjonsdrivende, som de ville være om de skulle få dem fra staten – da fikk vi den diskusjonen. Jeg synes at statsråden burde prøve å finne ut av hvor mye mindre det blir til kultur, idrett og forskning hvis det er slik at ESA får viljen sin i denne saken – vi må da bevilge de pengene ekstra over statsbudsjettet.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Hvis representanten hadde registrert hva jeg avslutningsvis sa, vil Norge for sin del understreke de samfunnsnyttige formål som pengespillene og lotteriene i dag finansierer, og har derfor bestridt det utgangspunktet som ESA har. Det er utgangspunktet for vårt svar. Jeg oppfatter ikke at det er noen uenighet mellom representanten og meg i måten å forholde seg til denne problemstillingen på.

Morten Lund (Sp): Jeg synes det må gå an å være konkret i en sak som dette, slik at en gjør sine overslag over hvor mye omsetning Norsk Tipping taper, og hvem som da får mindre. Det ville blitt en annen diskusjon hvis det ikke var slik at det som nå foregår, faktisk er hemmelig. Det står i media at Norsk Tippings ledelse ikke visste om dette, og da vet selvfølgelig heller ikke kulturorganisasjoner og idrettslag om det. Denne diskusjonen medESA har pågått siden desember 1999. Jeg synes det er betenkelig at vi ikke skal kunne ha en offentlig diskusjon i Norge om det som vi kan komme til å få av framtidige skatteregler. Fordi ESA har for lite å gjøre, settes det i gang slike undersøkelser som dette – som jeg rett og slett synes er meningsløst, når vi har ordninger som er greie. Jeg synes det er ulogisk f.eks. i forhold til det vi har hørt før i dag. Det er mange typer skatteregler som er mye mer konkurransevridende enn dette. Vi snakket om sjøfolks arbeidsvilkår, skattevilkår og andre rammebetingelser tidligere.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg oppfatter at representanten gir uttrykk for at han er uenig i ESAs vurdering, og det er den samme holdning som jeg har. Så jeg oppfatter ikke at det er noen uenighet i forhold til at Norge vil bestride ESAs utgangspunkt i det svaret som skal gis.