Stortinget - Møte onsdag den 23. mai 2001 kl. 10

Dato: 23.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Lars Rise (KrF): «Tidlig om morgenen 17. mai ble den vietnamesiske katolske presten Nguyen Van Ly arrestert i Hué i Vietnam. Omkring 600 politibetjenter omringet kirken hvor han holdt på å forberede morgenmesse, og han ble pågrepet og ført bort. Myndighetene holder også et strengt vakthold over buddhistmunken Thich Quang Do, som er nominert til Nobels fredspris.

Vil utenriksministeren protestere på myndighetenes behandling av de to, og hva kan Norge gjøre for å fremme religionsfrihet og demokrati i Vietnam?»

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Arbeidet med menneskerettigheter er dypt forankret i norsk utenrikspolitikk. Hovedsiktemålet med Regjeringens internasjonale menneskerettighetsarbeid er å sikre at menneskerettighetene etterleves i alle land. Dette gjelder også i forhold til situasjonen i Vietnam.

Menneskerettighetssituasjonen i Vietnam er betydelig bedret i løpet av de siste 10-15 år, selv om mye gjenstår. Den alminnelige vietnameser har fått større frihet, og den raske økonomiske utviklingen i det siste tiår har medført at betydelig flere lever over fattigdomsgrensen. De politiske og sivile rettigheter i landet er forbedret, samtidig som vietnamesiske myndigheter viser større åpenhet når det gjelder vilje til å drøfte menneskerettigheter og demokrati. Det er imidlertid fortsatt begrensninger vedrørende ytringsfrihet, religionsfrihet og forsamlingsfrihet, samtidig som det forekommer diskriminering av etniske minoriteter.

Fra norsk side arbeider vi aktivt for å bidra til fremme av religionsfrihet og demokrati i Vietnam. Vietnam har inntil nylig motsatt seg enhver diskusjon av menneskerettighetsspørsmål. Norge er foreløpig det eneste land Vietnam har vært villig til å gå inn i en menneskerettighetsdialog med. I vårt samarbeid med Vietnam støtter vi også prosjekter med en klar menneskerettighetsprofil. Vår ambassade i Hanoi har også jevnlig kontakt med de vietnamesiske myndigheter om disse spørsmål – inkludert spørsmål knyttet til fri religionsutøvelse.

Jeg vil i denne sammenheng også nevne at Regjeringen har fulgt opp en invitasjon utstedt av tidligere statsminister Bondevik til den vietnamesiske statsminister i 1999, om et besøk av en vietnamesisk delegasjon til Norge for å studere det norske rettssystem. Besøket er nå planlagt i november i år.

Vietnams grunnlov garanterer religionsfrihet, men myndighetene følger den organiserte religionsutøvelse i landet meget nøye. Spørsmålet om religionsfrihet har derfor en sentral plass både på den internasjonale dagsorden og i de bilaterale kontakter Norge har med Vietnam.

Regjeringen ser med bekymring på at den katolske presten Ngyen Van Ly er arrestert, og at det strenge vaktholdet over buddhistmunken Thich Quang Do videreføres.

Fra norsk side vil vi nå vurdere på hvilken måte vi best kan ta opp saken vedrørende Ngyen Van Ly og Thich Quang Do med vietnamesiske myndigheter. Vi vil også holde nær kontakt med andre land i den videre oppfølgingen av saken.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Lars Rise (KrF): Jeg takker utenriksministeren for svaret. Jeg synes det er positivt både at Norge har en menneskerettighetsdialog med Vietnam, og at myndighetene nå vil vurdere hvordan man kan følge opp sakene for disse to personene.

Det var en dramatisk situasjon da den katolske presten Nguyen Van Ly ble arrestert i 5-tiden om morgenen den 17. mai. Da kirken ble omringet, var det 150 mennesker til stede i kirken, og mange av disse ble også slått og arrestert. Ifølge nyhetsmeldinger ble fader Ly plassert i et fengsel i Hué, men han har siden han ble arrestert, sultestreiket, og for et par dager siden kom det melding om at han har havnet på et sykehus for behandling.

Det jeg lurer på, er om norske myndigheter kan bidra til at fader Ly får en rettferdig behandling, at det blir reist en sak mot ham slik at han får en rettssak, at han blir stilt for en domstol, og at han da kan få en advokat. Kan Norge bidra til at han behandles i henhold til menneskerettighetserklæringen, som Vietnam har signert?

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Som jeg sa, vil vi nå nøye vurdere hvordan vi kan følge opp denne saken. Det er lang tradisjon for å gjøre akkurat det som Lars Rise her spør om, nemlig å arbeide for at alle skal få en rettferdig oppfølging av sin sak under rettsstatlige prinsipper. Så det er klart at en av de sidene som vi nå må vurdere, er hvordan vi kan hjelpe til med å få det gjort. Men jeg kan ikke si noe mer nå om hvordan vi tenker å gå fram, for det er vi nødt til å vurdere nøye ut fra hva som tjener selve saken, dvs. disse to personene.

Lars Rise (KrF): Den andre personen som jeg nevnte, Thich Quang Do, har skrevet et brev til myndighetene hvor han ber om at hans overordnede, Thich Huyen Quang, blir løslatt. Han er 83 år. Han har nå sittet 19 år i husarrest og er veldig svak. Thich Quang Do har ikke fått noe svar på dette brevet. I stedet har de trappet opp vaktholdet rundt ham – telefonlinjen har vært kuttet siden 9. april, og alle besøkende blir ransaket nøye før de får forlate templene der. Det er nå stor bekymring for at Thich Quang Do og hans følge vil møte problemer fra myndighetenes side i forbindelse med den turen hvor de skal hente hans overordnede hjem til Saigon for en legeundersøkelse.

Jeg lurer på om Norge kan ta initiativ til også å bruke økonomiske virkemidler? Vi har jo sett at Verdensbanken har holdt tilbake kreditter og lån, og vi har altså noen norske investeringer. Vil utenriksministeren også se på mulighetene for økonomiske virkemidler?

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Vi gir fortsatt noe bistand til Vietnam, selv om det er svært lite nå. Vi har ingen tradisjon for å bruke bistand i sånne enkelttilfeller. Når det gjelder økonomisk virksomhet med Vietnam utover det som går på bistand, har det bestandig vært norsk politikk at vi ikke iverksetter ensidige boikottaksjoner mot land. Det ønsker vi skal være forankret i FN. Vi har bl.a. klaget på at USA altfor ofte og i for mange tilfeller har brukt slike ensidige boikottiltak, så det blir ikke aktuelt. Men jeg tror det viktigste nå er å se på hva vi kan gjøre innenfor den rammen av dialog som vi har med Vietnam, og så se resultatene av det før man eventuelt vurderer nye skritt.

Presidenten: Spørsmål 2 vil bli svara på seinare.