Stortinget - Møte onsdag den 23. mai 2001 kl. 10

Dato: 23.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Rolf Reikvam til kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren, vil bli svara på av justisministeren på vegner av kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren, som er bortreist.

Rolf Reikvam (SV): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Det er stor mangel på farmasøyter. Ved innføring av ny apoteklov 1. mars 2001 var det over 100 ledige stillinger. Dette rammer distriktene spesielt. I en merknad i Budsjett-innst. S. nr. 12 for 2000-2001 var vi bekymret for at denne situasjonen kunne oppstå. Universitetet i Tromsø kan utvide opptakskapasiteten fra 27 til 35. Det er dårlig ressursutnyttelse å ha kapasitet stående ledig.

Vil statsråden legge til rette slik at Universitetet i Tromsø kan øke inntaket allerede til høsten?»

Statsråd Hanne Harlem: Det tas i dag årlig opp 90 studenter til farmasistudiet, 63 i Oslo og 27 i Tromsø. Utdanningen i Tromsø ble etablert i 1994, med et opptak på 20. I august 1998 ble Farmasibygget ved universitetet ferdigstilt og tatt i bruk. Samtidig ble opptaket økt til 27. Fordi farmasiutdanningen er femårig, innebærer dette at vi til nå i liten grad har sett effekten av etableringen av dette studiet i Tromsø.

Innføring av ny apoteklov vil etter alt å dømme innebære økt behov for personale knyttet til betjening, drift og ledelse av apotek. Opptakskapasiteten til reseptarutdanningen er tredoblet siden 1998, medregnet økningen på 30 i høst ved etablering av reseptarutdanning også ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Studieplasser i farmasi er relativt dyre. Når de samlede ressurser til høyere utdanning de senere år er blitt redusert som følge av en viss søkersvikt, har det vært særlig vanskelig å omdisponere til spesielt kostnadskrevende utdanninger. Jeg vil også peke på at det har vært problemer med å skaffe tilstrekkelig med kompetent undervisningspersonell.

Revidert nasjonalbudsjett er nå lagt fram. Her ligger det ikke inne midler til økt opptak. Hvorvidt det skal settes av midler til å øke opptaket ved dette studiet, er som kjent et budsjettmessig spørsmål som må vurderes i forhold til statsbudsjettet for 2002. Økning av opptaket til farmasiutdannningen i Tromsø vil bli nøye vurdert i den forbindelse.

Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.

Rolf Reikvam (SV): Jeg takker for svaret, men det var jo ikke særlig oppløftende i forhold til det problemet som jeg tok opp.

Jeg går ut fra at statsråden er enig i at vi har og vil få mangel på farmasøyter i tiden fremover. I og med at vi har kapasitet ledig – det er mulig å øke utdanningskapasiteten ved å ta opp åtte flere studenter pr. år, noe som betyr at vi kan ta opp ca. 40 flere studenter i løpet av utdanningsperioden – er det litt merkelig at statsråden ikke i sterkere grad er opptatt av å øke utdanningskapasiteten, ta i bruk den ledige kapasiteten slik at vi kan unngå den krisen som helt åpenbart kommer, og som vi allerede ser tendenser til.

Selv om dette er dyre studieplasser, og selv om dette vil koste en del – hvis vi øker opptaket fra august, vil det kanskje koste 400 000 kr – hadde jeg håpet at departementet allerede nå ville gi et klart signal til Universitetet i Tromsø om at en skal øke kapasiteten, og at det vil bli stilt penger til disposisjon.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg kan ikke gjøre så mye annet enn å gjenta svaret. Jeg forstår at representanten Reikvam skulle ønske svaret var et annet, men det kan jeg da ikke gi.

Rolf Reikvam (SV): Jeg forstår at hun ikke kan gi et annet svar. Men jeg hadde ønsket at hun ville reflektere litt over dette. Det ville jo være mulig for statsråden å reflektere over behovet for denne utdanningen i og med at statsråden jo også er kjent med problemet. I sitt svar sier hun at det sannsynligvis vil bli mangel på farmasøyter i tiden fremover, selv om vi har økt utdanningskapasiteten de siste årene. Så jeg hadde mest håpet at statsråden ville reflektere over om dette er et behov som hun ser vil komme, om det er behov for å gjøre noe med det, og om vi kan dekke opp dette på andre måter, eksempelvis ved import av ferdigutdannede farmasøyter. Jeg hadde, som sagt, håpet på noen refleksjoner.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg tror ikke det er noen tvil om at kirke-, utdannings- og forskningsministeren ser behovet for å øke opptaket til farmasiutdanningen i Tromsø, så dette er et utslag av det evinnelige dilemmaet både dette storting og Regjeringen har i avveiningen mellom det man ser er ønsker og behov, og de rammene man har til disposisjon. Men jeg understreker at spørsmålet om å øke opptaket i forbindelse med statsbudsjettet for 2002 ennå ikke avklart.

Presidenten: Sak nr. 1 på dagens kart er dermed ferdigbehandlet.