Stortinget - Møte fredag den 15. juni 2001 kl. 10

Dato: 15.06.2001

Referatsaker

Sak nr. 19

Referat

Presidenten: Det foreligger ikke noe referat.

Vi skal nå votere over saken på tilleggsdagsordenen, dagsorden nr. 104.

Komiteen hadde innstillet:

Som medlemmer og varamedlemmer til styret for domstoladministrasjonen velges for perioden 1. august 2001 – 31. juli 2005:

  • 1. Ole Henrik Magga, Kautokeino. Varamedlem: Oluf Arntsen, Kristiansand S.

  • 2. Turid Moldenæs, Tromsø. Varamedlem: Ragna Berget Jørgensen, Bærum.

Presidenten: Fremskrittspartiet ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 89 mot 19 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.25.32)

Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl: Det 145. storting, som er det fjerde storting i denne valgperioden, har holdt 104 møter i plenum, 46 møter i Odelstinget og 16 møter i Lagtinget.

Den siste delen av sesjonen har vært preget av Stortingets arbeid med viktige og omfattende reformer som vil prege samfunnet vårt i årene som kommer: sykehusreform, politireform, endret oppgavefordeling for fylker, stat og kommune, omfattende omlegginger av Forsvaret, viktige endringer i domstolsadministrasjonen og en stor reform når det gjelder høyere utdanning.

Stortinget har også vedtatt reformer for sitt eget arbeid. Budsjettreformen er gjort permanent, åpne høringer skal være regelen og ikke unntak i komiteenes arbeid. Representantenes arbeidsvilkår skal bedres, og det foretas en grundig vurdering av alle sider ved Stortingets kontrollvirksomhet.

I løpet av den siste fireårsperioden er det i tillegg gjort små og store endringer i vårt eget regelverk, forretningsordenen, som har hatt betydning for det daglige arbeidet her i huset.

De tørre tall kan fortelle oss at komiteene har vært gjennom et arbeidsomt år. De har avgitt 351 innstillinger til Stortinget og 132 til Odelstinget, mens Regjeringen har bidratt med sitt ved å holde 17 redegjørelser og fremme 97 stortingsproposisjoner, 53 stortingsmeldinger og 105 odelstingsproposisjoner. Til gjengjeld har Regjeringen måttet besvare 535 spørretimespørsmål, om lag 440 skriftlige spørsmål og 23 interpellasjoner.

Representantenes egne bidrag til arbeidsbyrden har bl.a. vært 133 Dokument nr. 8-forslag, og det er rekord, mens det er lagt igjen 21 grunnlovsforslag, som overlates til det kommende storting å behandle.

Da dette trolig er det siste ordinære stortingsmøtet i denne sesjonen og i denne valgperioden, vil presidenten takke alle som har bidratt til at Stortinget har kunnet utføre sitt arbeid som folkevalgt organ, ikke minst de ansatte i huset, men også pressen, som bidrar til at iallfall noe av det vi driver med her i huset, kommer ut til dem som har valgt oss.

Jeg vil også takke de regjeringene som har sittet i perioden, for samarbeidet og mange harde tak gjennom fire år.

Siden dette er det siste møtet jeg leder i Stortinget, vil jeg takke dere for samarbeid og nødvendig overbærenhet. Mye kunne sies, helst til hver enkelt. La meg si det kort: Jeg kommer til å savne dere og dette huset.

Før møtet heves oppfordrer presidenten representantene til å underskrive Stortingets og avdelingenes protokoller. Lagtingsprotokollen er utlagt i lagtingssalen, mens protokollen for Stortinget og Odelstinget vil bli lagt ut på bordet i salen senere. Der kan dere underskrive dem etter at Odelstinget har holdt sitt – håper jeg – korte møte.

Carl I. Hagen (Frp) (fra salen): President!

Carl I. Hagen (Frp): Ærede president! I denne fireårsperioden har jeg hatt gleden av i mesteparten av tiden å lede den nest største stortingsgruppen, etter Arbeiderpartiet. Og fordi jeg også har vært den representant som fra tid til annen har tillatt meg å være uenig med presidenten i enkeltsaker, og også tatt ordet flest ganger etter møtets slutt, vil jeg benytte denne siste anledning til å få lov å si et hjertelig takk for de åtte årene som stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl har ledet Stortinget. Det har vært gjort på en utmerket måte på tross av noen få enkeltsaker. Derfor synes jeg også at jeg er berettiget til å si at stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl virkelig har fått sitt navn inn i historien gjennom den reformvirksomhet som har vært gjennomført i de siste åtte årene. Det har vært innført spontanspørretime, det har vært innført skriftlige spørsmål, og det har vært innført nye voteringsordninger. Dette møtet hadde i gamle dager vart minst to timer lenger, til opplysning for dem som ikke har vært her så lenge som enkelte av oss. Det har vært en enorm besparelse.

Stortingspresident Kolle Grøndahl har også tatt initiativ til et grunnlovsseminar, som har medført større interesse for den type spørsmål. Det har blitt nedsatt – etter hennes initiativ – et grunnlovsutvalg, som er i arbeid, og som allerede har avgitt en delinnstilling og gjennomført høringer.

Det har også vært gjennomført andre betydelige reformer. Jeg vil få lov til å takke og gratulere stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl med meget godt utført arbeid. Hun vil få sin plass i Stortingets historie.

Og helt til slutt ærede president, fordi vi av og til har tillatt oss å være litt uenige når det gjelder ditt ivrige engasjement for den såkalte kvinnesaken og kvinnerepresentasjon, er det en spesiell glede for meg å ønske stortingspresident Kolle Grøndahl lykke til som fylkesmann! (Munterhet i salen)

(Akklamasjon i salen)

Presidenten: Dette var høyst ureglementert, men takk for dom orda! (Munterhet i salen)

God sommer!