Stortinget - Møte onsdag den 14. november 2001 kl. 10

Dato: 14.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Rolf Terje Klungland (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Bruk av wiremidtdeler på motorveiparseller møter sterke reaksjoner fra motorsykkelmiljøet. I Danmark er man i gang med å demontere slike midtdelere på grunn av flere stygge ulykker. I Norge vil man bruke wire ut fra økonomiske hensyn. Nullvisjonen i forhold til dødsulykker må omfatte alle trafikanter, også de som kjører motorsykkel.

Hvordan vurderer statsråden bruk av wiredelere, og hvordan vil statsråden sørge for at sikkerheten ivaretas med bruk av disse midtdelerne?»

Statsråd Torild Skogsholm: Ulike former for rekkverk benyttes for å redusere skadeomfanget ved utforkjørings- eller møteulykker. Wirerekkverk er én av flere typer rekkverk som benyttes i dette arbeidet.

Som representanten her påpeker, har wirerekkverk i lengre tid vært i bruk i enkelte av våre naboland. Det danske Vejdirektoratet har i etterkant av beslutningen om å fjerne wirerekkverk utført undersøkelser der wirerekkverk sammenliknes med stålskinnerekkverk. Denne undersøkelsen viste at det ikke synes å være flere ulykker med alvorlig resultat ved bruk av wirerekkverk enn med stålskinnerekkverk.

I Sverige er wirerekkverk tatt i bruk i stor utstrekning som midtdelere både på firefelts- og på trefeltsveger. Her kan det dokumenteres svært gode resultater med hensyn til reduksjon av antall døde og alvorlig skadde. Fra starten med wirerekkverk på trefeltsveger i 1997 og fram til nå har ingen omkommet på disse vegstrekningene, mens det på kontrollstrekningene, der det ikke har vært midtrekkverk, har vært flere dødsulykker.

Den type wirerekkverk som benyttes i Norge, er forbedret når det gjelder trafikksikkerhet sett i forhold til den type rekkverk som ble benyttet i Danmark. Etter Statens vegvesens vurdering er det i første rekke stolpene som kan utgjøre en fare for motorsyklistene. Stolper med skarpe kanter og utstikkende partier er farligere enn f.eks. avrundede stolper. I de nye retningslinjene som vil foreligge om kort tid, vil det bli pekt på at hensynet til motorsyklister må vektlegges ved valg av type rekkverk og ved plassering av rekkverk. Det vil bl.a. bli stilt krav om at avrundede stolper skal benyttes.

Statens vegvesen har i samarbeid med Norsk Motorcykkel Union kommet fram til at det også bør ses nærmere på hvordan rekkverk kan testes med hensyn til motorsykkelpåkjørsler, og at det bør gjennomføres en analyse av rekkverkpåkjørsler. Disse arbeidene er igangsatt, og resultatene forventes å foreligge om kort tid. Det undersøkes også hvordan disse rekkverkene eventuelt ytterligere kan forbedres med hensyn til motorsykkelpåkjørsler.

Rolf Terje Klungland (A): Jeg takker for svaret. Jeg synes kanskje det er litt defensivt å si at det er like mange dødsulykker med stålskinner som det er med wiredelere. I utgangspunktet arbeider vi vel for at det ikke skal være dødsulykker i det hele tatt.

Jeg er enig i at stolpene også kan være et faremoment. Men hvis en ser på disse wiredelerne, ser en at de også ser veldig skumle ut for motorsyklister. Jeg er klar over jobben som er gjort i NMCU og Vegdirektoratet på dette området, noe som er viktig, og at en har med motorsyklistene i det som nå skal foregå. Men det er mye tro og tvil når det gjelder hva som vil gagne trafikkmiljøet, og i den sammenheng er det behov for nye tester. Mitt spørsmål til samferdselsministeren blir da om hun vil sørge for at det blir gjort tester slik at forskningsresultater kan legges til grunn før en benytter mer wiredelere enn en har gjort.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg tror vi alle er enige om at det er et viktig mål å holde ulykkestallene nede. I den forbindelse er det viktig å finne ut hva som er de riktige tiltakene for å unngå at slike ulykker skjer, og det er viktig at motorsykkelmiljø er med i debatten om hva som er de riktige tiltakene for å unngå ulykker som denne trafikantgruppen utsettes for. Derfor er det viktig for meg som samferdselsminister å sørge for at vi hele tiden søker etter hvilke tiltak – og når det her gjelder midtdelere, hvilken type midtdelere – det er som ivaretar tryggheten best.

Rolf Terje Klungland (A): Jeg takker igjen for svaret, og vil be statsråden om litt mer å utdype hva slags tester som er tenkt foretatt i forhold til dette, når det vil skje, og om det vil skje før det settes opp nye wiremidtdelere.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg legger til grunn, når Statens vegvesen ser på denne typen problemstillinger, at de kommer til å foreta de testene som bør foretas, før man fatter beslutning om hvilke type midtdelere som bør benyttes hvor, og også i den grad man skal bruke wiremidtdelere, ser på utformingen av disse og hvordan man kan sørge for at de ivaretar sikkerheten best mulig.