Stortinget - Møte onsdag den 14. november 2001 kl. 10

Dato: 14.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Geir-Ketil Hansen (SV): «Vil statsråden sørge for at staten i sterkere grad bidrar til å få redusert flyprisene på kortbanenettet og stamrutenettet i Nord-Norge og mellom Nord-Norge og Sør-Norge, og hvilke virkemidler vil, etter statsrådens vurdering, være best for å nå en slik målsetting?»

Statsråd Torild Skogsholm: Regjeringen anser et godt og tjenlig flytilbud som helt nødvendig i et land med så store avstander som i Norge. Derfor bruker staten betydelige ressurser for å bidra til et godt og hensiktsmessig tilbud av lufttransporttjenester også til befolkningen i Nord-Norge. Dette gjelder både omfattende kjøp av flyrutetjenester og betydelige økonomiske overføringer til driften av lufthavnene i Nord-Norge.

Regjeringen har foreslått å fjerne passasjeravgiften på 256 kr for en tur-returreise fra og med 1. april 2002, hvilket vil bidra til at billettprisene kan reduseres tilsvarende på de viktige strekningene fra Bodø og Tromsø til Sør-Norge samt mellom Bodø og Tromsø, og for resten av landet som har denne avgiften i dag.

Luftfarten er et marked med fri konkurranse, dvs. fri prising og fri kapasitetsfastsettelse. Det er fri adgang for EØS-baserte flyselskaper til å etablere seg på ruter også internt i Norge. Liberaliseringen av luftfarten, som var en konsekvens av EØS-avtalen, innebærer at den tidligere relativt detaljerte statlige styringen av pris og kapasitet i rutetilbudet har bortfalt. En har derfor ingen direkte virkemidler fra myndighetenes side til å påvirke flyselskapenes fastleggelse av tilbudt kapasitet og prisstruktur.

For at fjerningen av flypassasjeravgiften skal virke positivt på konkurransen, er det nødvendig å redusere etableringshindre i det norske luftfartsmarkedet. Konkurransetilsynet, som har et generelt ansvar for å fremme konkurransen også i dette markedet, er derfor bedt om å gå gjennom alle avtaler og ordninger som kan være et hinder mot etablering og konkurranse. Konkurransemyndighetene kan i særlige tilfeller gripe inn med virkemidler hvis et flyselskap misbruker dominerende stilling.

Det mest direkte virkemidlet staten har, er kjøp av flyrutetjenester, herunder fastsettelse av krav til tilbudt kapasitet og normalprisnivå på ruter i distriktene som ikke ville hatt en god nok transportstandard uten slikt offentlig kjøp. Departementet arbeider nå med utarbeidelse av kravspesifikasjoner i forhold til neste kontraktsperiode for slikt kjøp av flyrutetjenester fra og med 1. april 2003. Utlysningen av dette anbudet vil skje på nyåret, og nettopp priser er en sentral problemstilling i denne forbindelse.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg takker statsråden for svaret. Det som er konkret foreslått i statsbudsjettet, er bortfall av passasjeravgiften, som vil få en konsekvens på 230 kr pr. billett generelt. Da vil jeg vise til at en fullprisbillett i dag mellom Finnmark/Troms og Oslo tur-retur koster over 6 000 kr, og på kortbanenettet i Nordland f.eks. mellom kortbaneflyplassene og Bodø koster fra 2 000 til 2 500 kr. Det har vært en betydelig økning av prisene de siste årene. Og man kan si at en konsekvens av det er at rammevilkårene både for befolkningen og næringslivet i landsdelen er blitt betydelig forverret, fordi det ikke finnes alternative reisemåter dersom man skal reise hurtig. Luftfarten er, når det gjelder transport, selvfinansierende. Det har vært overskudd på Luftfartsverkets budsjett. Det ser det vel ikke ut til at det vil bli i framtiden. Men mitt poeng er at det å reise med fly er en nødvendighet og i så måte en kollektivtransport, på linje med f.eks. jernbane her på Østlandet. Så mitt tilleggsspørsmål til samferdselsministeren blir om ministeren er enig i at flyreiser er kollektivtransport i f.eks. Nord-Norge, og at man i budsjettsammenheng, på samme måten som man gjør det med NSB, er villig til å vurdere tiltak for å få ned flyprisene i framtiden.

Statsråd Torild Skogsholm: Det som nå blir påpekt, er jo helt riktig. Vi lever i et land som har store utfordringer transportmessig. Det er nettopp derfor det er viktig at vi har mulighet til å bruke det virkemidlet som vi kan bruke, og som vi bruker gjennom anbudsprosessen på kortbanenettet. Her har vi muligheten til å presse prisen så langt ned som vi kan, og det er viktig. Det gjør man gjennom forhandlinger, og samtidig går staten inn og kjøper tjenester her. Det gjør vi fordi vi mener at reisene ellers ville blitt for dyre. Dette er fra min side et klart signal om at luftfart er viktig i Norge. Det vil vi prioritere i framtiden også, bl.a. gjennom måten vi nå jobber med en ny anbudsrunde på. Vi bruker anbud bevisst for at vi skal få så lave billettpriser for passasjerene som mulig. Vi går også inn fra statens side og kjøper tjenester.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg merker meg at ministeren viser til kortbanenettet når det gjelder kjøp av tjenester. Det har jo vært diskutert i Stortinget tidligere å få utredet og sett på mulighetene for å gjøre det samme på stamrutenettet. Mitt spørsmål til ministeren blir om hun er villig til å se på om samme ordningen kan brukes på stamrutenettet mellom Nord-Norge og ut av landsdelen.

Statsråd Torild Skogsholm: I utgangspunktet bør det være sånn at når vi har et luftfartsmarked som vi har som en del av EØS, så ønsker vi å bruke den muligheten at også andre flyselskap skal ha anledning til å etablere seg her i landet og på den måten drive konkurranse, slik at også de reisende kan få lavere priser. Derfor er det fortsatt slik at stamrutenettet vil være litt annerledes enn kortbanenettet. Vi vil selvfølgelig – og jeg vil – følge med på hvordan prisene utvikler seg framover. Det er helt klart at luftfart, som det blir sagt her, er meget viktig i vårt land, så jeg kommer til å følge med på hvordan prisene utvikler seg. Vi har de mulighetene som er nevnt nå for å påvirke prisene på kortbanenettet, gjennom kjøp av tjenester og gjennom anbudsrunde. Det er det vi kommer til å bruke i første omgang. Ellers kommer vi til å følge nøye med på hva som skjer med prisene på stamrutenettet.