Stortinget - Møte onsdag den 14. november 2001 kl. 10

Dato: 14.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Marit Nybakk (A): Jeg har tillatt meg å stille et spørsmål til justisministeren:

«Både Stovner og Majorstua politistasjoner i Oslo gjør en viktig jobb med forebyggende ungdomsarbeid i sine nærmiljøer. Stasjonene er imidlertid stengt fra kl. 16.00 på lørdag til mandag morgen.

Vil statsråden ta et initiativ til å sikre tilgjengelighet fra politiets side også i helgene?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Politidirektoratet opplyser at politimesteren i Oslo til enhver tid foretar en løpende vurdering av hvordan man best kan yte publikum service. Stengningen av politistasjonene om nettene og i helgene er gjort for at ressursene skal være tilgjengelige der publikum er, og ikke bindes opp inne. Ordningen som praktiseres, medfører at politiet kan ha flere patruljer ute i operativ tjeneste og dermed også reagere raskere ved behov.

For alle typer publikumshenvendelser er Sentrum politistasjon døgnåpen alle ukedager. Politidirektoratet er enig med politimesteren i at den valgte løsning er den som ut fra de foreliggende ressurser dekker befolkningens behov på den beste måten.

For bl.a. å sikre at det forebyggende ungdomsarbeidet blir ivaretatt til enhver tid, har Stovner politistasjon to politiposter, én på Furuset og én på Romsås. En av disse politipostene er alltid bemannet lørdager fra kl. 18 til søndag kl. 02, samt søndager fra kl. 16 til 24. Politipostene er underlagt forebyggende avsnitt ved Stovner politistasjon og bemannes med to polititjenestemenn derfra.

For Majorstua politistasjon har man opprettet en egen ungdomspatrulje som bemannes av polititjenestemenn fra forebyggende avsnitt. Denne patruljen har tjeneste hver lørdag fra kl. 16 til 24.

Politiet i Oslo har på denne måten lagt til rette for at det forebyggende ungdomsarbeidet blir ivaretatt på en god måte også i helgene. Man anser det som meget positivt og viktig å være der ungdommen er, og Oslo politidistrikt har lagt til rette for dette ved at polititjenestemenn ved forebyggende avsnitt ved Stovner og Majorstua politistasjoner patruljerer aktuelle nærmiljøområder i helgene.

Publikum kan alltid få hjelp og veiledning av den døgnåpne politivakten på Sentrum politistasjon. Alle telefonhenvendelser blir besvart av operasjonssentralen, som styrer patruljene etter behov.

Marit Nybakk (A): Jeg takker for et grundig og informativt svar om både tilgjengelighet og patruljering fra politiets side i Oslo i de nevnte områdene.

For et par år siden jobbet jeg med et program om unges oppvekstvilkår i Oslo og fikk en grundig innføring i det arbeidet som Stovner politistasjon gjør når det gjelder forebyggende ungdomstiltak, også for de såkalte verstingene, og ikke minst i samarbeid med andre etater på dette området.

Jeg har også gått natteravn sammen med politiet på Majorstua og vet at de gjør en kjempejobb. Selv om det er beredskap, selv om det er patruljering og selv om det er en del andre åpne steder, vet jeg at Politiets organisasjon gjerne skulle hatt de to stasjonene åpne også lørdag ettermiddag og søndag.

Jeg vil spørre statsråden om han kan ta et initiativ for å se om det er mulig å få til en omorganisering som muliggjør ikke minst å holde Stovner politistasjon åpen i den nevnte perioden.

Statsråd Odd Einar Dørum: Både representanten og jeg har felles utmerkede erfaringer med politiets innsats i Oslo. Det framgår også av svaret mitt at det som skjer under både Stovner politistasjon og Majorstua politistasjon, tilfredsstiller det å være mer åpent enn å være stengt i helgene, spesielt for å møte ungdom.

Når det gjelder situasjonen i politidistriktet, er det politidistriktet som vurderer den sammen med Politidirektoratet. Slik er det etter at vi har fått denne nye styringsordningen. Jeg skal selvfølgelig ta med meg alle innspill som jeg er kjent med, i den styringsdialog vi har, men jeg kan ikke dermed dele ut noen løfter. Men å diskutere hva som på en best mulig måte skaper et aktivt politi, dvs. kombinasjonen av et politi som er synlig ute og samtidig aktivt inne, slik at det kan følge opp, det skal jeg ta med meg, også for Oslo politidistrikts vedkommende.

Marit Nybakk (A): Jeg takker nok en gang for både velvilje og det jeg oppfatter som å strekke ut en hånd for å få til ytterligere nærhet i miljøene når det gjelder politiet i Oslo, særlig da på Stovner og på Majorstua. Jeg tror det er riktig å si at en åpen politistasjon også oppleves som trygt i nærmiljøet, og jeg vet bl.a. fra befolkningen på Stovner at hvis politistasjonen hadde vært åpen også lørdag ettermiddag, søndag formiddag og ettermiddag, ville man følt det betydelig tryggere. Politistasjonen ligger jo bare et steinkast fra både T-banestasjonen og Stovner Senter, som statsråden sikkert vet. Jeg vil derfor bare oppfordre til at statsråden tar disse tingene med tilbake.

Jeg er glad for det han sa om den tilgjengeligheten som befinner seg utenfor de stengte politistasjonene, men vil likevel appellere til statsråden om å forsøke å få åpnet de to stasjonene.

Statsråd Odd Einar Dørum: For å være presis: Jeg har ikke nå tenkt å overstyre verken Politidirektoratet eller Oslo politidistrikt, men jeg tar med meg synspunktene. Representanten har helt sikkert rett i at mange opplever det akkurat slik som representanten framstiller det.

På den andre siden er det etter Politidirektoratets erfaringer kanskje ikke så mange som vil henvende seg om natten. Det er mange som vil vite at de når fram på telefon, og at en patrulje kan være tilgjengelig. Og da er det også en statsråds plikt å sørge for at man får utnyttet dette på en best mulig måte innenfor de budsjettrammer man har, for det man kaller et aktivt politi.

I det budsjettopplegget vi har nå, har vi videreført den budsjettrammen som lå til grunn i Stoltenberg-regjeringens opplegg. Om det gir ytterligere handlingsrom, det er noe som jeg alltid tar med meg i en styringsdialog med både Politidirektoratet og dermed også med politidistriktene.